Er worden van verschillende fruitsoorten gezegd dat ze gezond zijn. Dit kan een banaan zijn, een appel, aardbeien of natuurlijk frambozen. Het is stom om je favoriete fruit te moeten kiezen. Vooral als je de schijf van vijf moet aanhouden om zoveel mogelijk verschillende soorten vitamines en mineralen binnen te krijgen.

Welk fruitsoort je ongetwijfeld moet eten zijn frambozen. In deze artikel lees je hoe gezond frambozen zijn. Daarnaast kom je ook te weten over diverse gezondheidsvoordelen! Lees snel verder en leer de fruitsoort framboos beter kennen!

Frambozen gezond of niet?

Frambozen evenals aardbeien komen beide uit een grote rozenfamilie. Je zult verder in dit artikel lezen over de verschillende soorten frambozen. Met de welbekende roze tot rode of gele kleur is deze fruitsoort direct herkenbaar.

Om meteen met de deur in huis te vallen, wil je natuurlijk weten of frambozen gezond zijn. Dit is namelijk de reden waarom je in deze artikel beland ben en aan het lezen bent geraakt. Het wachten op een antwoord op je vraag is niet langer meer nodig, want frambozen vallen gegarandeerd in de categorie gezond.

Het blijkt dat zelfs de bladeren van frambozen gezond zijn. Deze werden al in de prehistorie gebruikt voor medicinale redenen.

De reden waarom frambozen duidelijk in het categorie gezond vallen is onder andere te danken aan de hoeveelheid voedingsvezels. Frambozen zitten namelijk boordevol voedingsvezels.

Lekker door je yoghurt als ontbijt of als een lekker tussendoortje. Met een bakje frambozen zit je al snel aan ruim tien gram voedingsvezels. Onbelangrijk is dit zeker niet! Organen zoals je darmen profiteren hiervan. Door de vele voedingsvezels die je consumeert, ben je lekker lang verzadigd. Je hebt een volle gevoel en zal dus niet snel meer trek krijgen.

Aan vitamines en mineralen geen tekort bij het eten van frambozen. Deze steenvrucht bevat vitamines zoals vitamine K, A, B6, E en veel vitamine C. Naast vitamines zijn natuurlijk mineralen even belangrijk. In frambozen zitten de volgende mineralen: calcium, fosfor, zink en kalium.

Deze fruitsoort zit vol gezondheidsvoordelen kan je zeggen. Buiten de vele vitamines en mineralen vind je ook antioxidanten terug in een framboos. Antioxidanten die zelfs uniek genoemd worden. Naast frambozen bevatten aardbeien ook deze antioxidant wat ellagitannines genoemd word.

Hoe gezond zijn frambozen?

Nu dat je weet dat frambozen in de categorie gezond vallen, wil je natuurlijk weten hoe gezond ze zijn. Soortgelijke fruitsoorten zoals zwarte bessen en aardbeien zijn ook gezond maar scoren niet beter als een framboos. Zelfs als je frambozen vergelijkt met tomaten winnen zij ongetwijfeld.

Frambozen zijn zelfs heel gezond door de weinig calorieën die je binnen werkt. Bij het consumeren van 100 gram zit je gemiddeld aan slechts 45 calorieën. Ideaal om frambozen toe te passen tijdens het afvallen in je voedingsschema! Zeker als ze dan ook nog eens voor een groot deel uit water bestaan.

Hou wel rekening met de fruitsuiker wat in frambozen zit. Deze fruitsuiker word fructose genoemd. Wanneer je teveel fruitsoorten eet die dit fruitsuiker bevatten zoals appels, kersen, peren, druiven of dadels kan dit het afvallen vertragen.

Met deze ronde tot kegelvormige zachte steenvrucht wat vaak verwerkt word in jam, geniet je van een zoete frisse smaak. De keus is aan jou hoe je het eet. Zoals al eerder vermeld kan je je frambozen met yoghurt als ontbijt eten maar ook in je smoothie gooien. Deze zomerfruit die ongeveer zo’n twee á drie centimeter is kan je ook heerlijk bij het dessert eten. Varieer erop los en smullen maar!

Er word aangeraden om de frambozen zelf te planten, want geplukte vruchten dus ook de framboos zijn heel kwetsbaar bij het vervoeren.

Frambozen soorten

Benieuwd naar de verschillende soorten frambozen? Deze kunnen namelijk variëren op kleur, smaak en soort. Zo heb je rode maar ook gele frambozen. Hierbij varieert dan ook de smaak van deze frambozen. Een framboos bestaat uit vele vruchten en word ook wel een verzamelsteenvrucht genoemd.

Frambozen groeien volop in Nederland, maar ook in onder andere de landen Duitsland en Frankrijk.

Behorend tot het geslacht Rubus idaeus, zijn er meer dan 600 verschillende soorten in deze groep. Je kan om het gemakkelijk te maken frambozen onder verdelen in de zomer- en de herfstframbozen. Bij een zomerframboos verschijnen zij rond de periode juni – juli. Hiervan zijn er 4 veel voorkomende rassen. Hieronder vind je ze terug.

  • Malling promise is een vroeg ras en een sterke groeier die grote aromatische vruchten bevat. Wanneer ze geplukt kunnen worden is rond de periode eind juni – begin juli
  • Glen Ample bevat grote lichtrode vruchten. Wanneer ze geplukt kunnen worden is vanaf de maand juli
  • Schönemann heeft vanaf juli tot aan de vorst heerlijke zoete vruchten en bloeit roze. Wanneer je ze kan plukken is vanaf de maand juli
  • Tulameen is een sterke groeier. De ras bevat grote en langwerpige vruchten. Wanneer je ze kan plukken is rond de periode begin juli – begin augustus

Als we kijken naar herfstframbozen verschijnen zij vanaf eind augustus tot in oktober. Van de herfstframbozen heb je 3 veel voorkomende rassen. Bekijk ze hieronder.

  • Heritage is een late herfstframboos
  • Fallgold is ook een herfstframboos. Bij deze ras zijn de sappige vruchten de kleur geel en hebben een heerlijke zoete smaak. De pluktijd is rond de periode augustus – oktober
  • Autumn Bliss bevat stevige vruchten met de kleur rood en een volle smaak. De pluktijd is rond de periode augustus – oktober

Bewaartips voor frambozen

Het beste is om de frambozen op een vel bakpapier te leggen en ze te bewaren in de vriezer. In de diepvries kunnen frambozen tot aan 12 maanden houdbaar blijven. Wil je ze bewaren in de koelkast kan dat ook, maar de houdbaarheid is dan niet lang. Bewaar de frambozen dan ongewassen, uitgespreid in de koelkast. Ze zijn dan 1 á 2 dagen houdbaar.

De voedingswaarde van frambozen per 100 gram

AlgemeenKcal
Energie 48 kcal
Voedingswaarden per 100 gramGram
Koolhydraten7,5
Waarvan suiker5,2
Water85,6
Eiwitten1,2
Voedingsvezels4,2
Vet0,5
VitaminesMilligram
B10,02
B20,05
B60,07
C25,0
E0,50
MineralenMilligram
Kalium170,0
Calcium40,0
Fosfor40,0
IJzer1,0
Magnesium25,0
Koper0,15