Je bent hier op deze pagina om achter de antwoord te komen op de brandende vraag: zijn avocado’s gezond? Als het gaat om je gezondheid, zijn er ontelbaar veel dingen waar je rekening mee moet houden. Onder andere welke soorten vetten je binnen werk. Bij het eten van een avocado kan je gegarandeerd ervan uitgaan dat je de juiste vetten binnen krijg.

Laten we dus snel gaan kijken naar de voordelen van de avocado.

Maak kennis met de avocado

Eerst gaan we kennis maken met de avocado. Want wat is nou een avocado? Dit is wel zo handig om te weten, vooral als je na het lezen van deze pagina, naar de supermarkt ga rennen voor je avocado’s.

Laten we beginnen met de betekenis van het woord avocado. Het woord avocado komt oorspronkelijk van de Nahuati woord ahuacatl, wat ’teelbal’ betekent. Deze vrucht avocado heeft een vorm van een peer maar kan ook rond van vorm zijn. In de meeste gevallen zijn de avocado’s zo’n 7 cm tot 20 cm lang en kunnen tot maar liefst 2,5 kilo wegen.

Qua kleur van de schil zijn er verschillende soorten die je tegen kom. De kleuren variëren van groen tot donkerbruin. De schil van de avocado’s voelen min of meer grof aan.

Wil jij weten wanneer deze fruitsoort rijp is? Druk dan lichtjes aan de bovenkant en onderkant, oftewel rond de steelaanzet. Voelt het zacht aan? Dan is de vrucht rijp. Voelt het te zacht aan? Weet dan wel dat alles waar te voor staat meestal slecht is, behalve tevreden. Deze avocado is dan bedorven.

De groen en/of geel gekleurde vruchtvlees van de avocado’s smaken nootachtig. Binnen in de avocado bevind er zich een grote houtige pit. Voordat de avocado gegeten word, verwijder je deze pit. Zijn je avocado’s rijp, dan is de vruchtvlees vrijwel zacht en romig als boter. Bij het schudden van de vrucht ligt de pit los bij rijpe avocado’s. Deze hoor je dan zelfs rollen.

De belangrijkste exporteur van de avocado’s zijn Mexico en Californië. Een aantal jaren geleden werd er bekend gemaakt dat Mexico en Californië te maken heeft met droogte. Dit is al een aantal jaren zo, maar gelukkig zijn er andere mogelijkheden om zelf je avocadoboom te kweken.

De avocadoboom

De gezonde en tevens ook lekkere avocado’s zijn afkomstig van een boom uit Centraal-Amerika. De avocado zelf komt oorspronkelijk uit Mexico. Deze boom kan tot wel 20 meter hoog worden en is koud-gevoelig. Je kan jezelf dus voorstellen dat het moeilijk word om je eigen avocadoboom te kweken hier in Nederland. Dit door de vele wisselingen in het weer is het beter dat je hem in je woonkamer bijvoorbeeld plaats.

Deze avocadoboom zoals gezegd kan tot wel 20 meter hoog worden, maar kenmerk zichzelf met opvallende bladeren. Een blad van een avocadoboom is puntig van vorm, groot en groen van kleur. Om het sterven tegen te gaan, moet de boom niet te koel (maximaal 10 graden) en niet te vochtig staan.

Kan je zeggen dat avocado’s gezond zijn?

Als we kijken naar wat er in een avocado zit, in tegenstelling van de meeste vruchten, bevatten avocado’s het meeste olie. Dit is als je het per 100 gram bekijkt. Van het eten van 100 gram avocado zit je tussen de 5 en 23 gram olie.

Waar dit soort olie voornamelijk uit kan bestaan is uit twee soorten vetten, verzadigde vetten en onverzadigde vetten. Twee tegenpolen van elkaar. Met de avocado’s zit je aan een hoog gehalte onverzadigde vetten en andere voedingsstoffen. Dat zit dus goed! Je kan dus met een gerust hart avocado’s eten.

De avocado’s zijn lekker gezond omdat ze veel vitamines, vezels en mineralen bevatten zoals kalium en ijzer. Vooral het mineraalgehalte ligt erg hoog. Het mineraalgehalte van een avocado ligt drie keer zo hoger als in de meeste andere vruchten. Daar stopt het niet bij, avocado’s zijn ook tevens rijk aan proteïne.

Wist jij dat avocado’s ook erg goed zijn voor je huid? Met avocado kan je ook gemakkelijk namelijk een gezichtsmasker maken. Voeg daar een beetje yoghurt en honing bij en je bent klaar voor je gezichtsmasker.

Kan je zeggen dat avocado’s gezond zijn? Kortom, jazeker!

Bewaartips voor avocado’s

Het ligt eraan hoelang jij je avocado kunt bewaren. Het hangt er namelijk af hoe rijp de vrucht is bij aankoop.

Als je een halve avocado op hebt gegeten en je wilt de restant bewaren? Bewaar dan de rest met pit erin en afgedekt met huishoudfolie in de koelkast. Zo kan je het verkleuren van de vruchtvlees voorkomen. Je kan als je de avocado bewaar in de koelkast nog maar maximaal 3 dagen ervan genieten.

Nog een manier om bijvoorbeeld je halve avocado te bewaren in de koelkast is, zet deze halve avocado in een glas water. Hiermee voorkom je het verkleuren van je halve avocado. Een klein nadeel is dan wel dat je avocado wat vochtig is als je hem wilt gaan eten.

Voor het bewaren van je avocado’s kan je ze ook op de fruitschaal bewaren. Het is dan zo dat de houdbaarheidsgarantie maar maximaal een week is.

Een handige tip om je avocado’s te bewaren in de vriezer is, snij het in kleine blokjes of maak er guacamole van, zodanig dat je het kan invriezen. Voeg daar nog wat citroensap bij voor tegen het verkleuren en profiteer van 8 tot 12 maanden houdbaarheid.

Twijfel je of de avocado’s nog goed zijn? Je kan het herkennen door goed te ruiken, kijken of eventueel indien nodig proeven. Als de avocado bedorven is, kan je het zien aan de schimmel, de zachtheid of desnoods het verkleuren van deze vrucht.

De voedingswaarde van een avocado per 100 gram

AlgemeenKcal
Energie188
Voedingswaarde per 100 gramGram
Koolhydraten1,5
Waarvan suiker1,4
Water70,4
Eiwitten2,6
Voedingsvezels6,4
Vet18,1
Waarvan verzadigd vet3,8
VitaminesMilligram
Vitamine B10,08
Vitamine B20,10
Vitamine B60,40
Vitamine C3,0
MineralenMilligram
Natrium5,0
Kalium450,0
Calcium10,0
Fosfor30,0
IJzer0,4
Magnesium30,0
Koper0,40
Zink0,60

Veelgestelde vragen

#1 Wanneer is het goed om een avocado te eten?

Vooral voor sporters zijn avocado's uitermate geschikt om te eten.

#2 Wanneer is een avocado rijp?

Als de avocado licht ingedrukt kan worden is deze rijp.

#3 Kan je een avocado eten met schil?

Een avocado word gegeten zonder schil. Het eten van deze vrucht is niet mogelijk met schil.

#4 Wat maakt een avocado zo gezond?

Wat een avocado gezond maakt is het hoge hoeveelheid vitamines en mineralen. Het stabiliseert overigens ook je bloedsuikerspiegel, waardoor je niet teveel schommelingen ervaart.

#5 Hoeveel avocado mag je per dag eten?

Door de hoge vetgehalte is een halve avocado per dag een goed richtlijn.