Een lekker en geliefd fruitsoort wat ook bekend staat als basis product om wijn te maken. Van witte druiven word er witte wijn gemaakt en logischerwijs van rode druiven rode wijn. De druifsoorten die besproken gaan worden zijn de witte oftewel groene druiven en rode of ook wel blauwe druiven genoemd.

Ondanks dat een trosje druiven heerlijk is, kan je het beter weglaten als je aan het afvallen ben. Een portie druiven bevat nogal veel calorieën en suiker. Dit neemt niet weg dat je helemaal geen druiven moet eten. Verder in dit artikel lees je genoeg gezondheidsvoordelen wat een trosje druiven met zich meebrengt.

Hoeveel calorieën bevatten druiven?

Zoals al eerder aangegeven is het eten van druiven niet bestemd voor bij het afvallen. Hieruit kan je al halen dat er redelijk wat calorieën in druiven zitten. Bij het afvallen is het de bedoeling dat je aan zo min mogelijk calorieën zit. Hoeveel calorieën er in beide druiven zowel witte en rode druiven zitten is evenveel. Op dit vlak zijn er geen verschillen. Het gaat hier om een gemiddelde van 67 calorieën per 100 gram.

De rode druif bevat wel meer voedingsvezels dan de witte druif. Als je ze vergelijkt per 100 gram, dan zit je bij de rode druif aan een voedingsvezelgehalte van 2,1 gram. Bij witte druiven zit je maar aan een gemiddelde van 1,4 gram voedingsvezels.

Voedingsvezels zijn belangrijk voor een betere darmwerking, want druiven hebben namelijk een laxerende werking. Door middel van het eten van veel druiven, kan hierdoor de darmen en galblaas schoongemaakt worden. Een indicatie dat de rode druif gezonder is dan witte druiven.

Wat is gezonder witte of rode druiven?

De erg gewilde tros druiven valt bij vrijwel iedereen in de smaak. Vrijwel iedereen lust ze. Dat is niet zo gek met de lekkere zoete smaak die ze hebben. Naarmate je meer leest over druiven, zal je wel merken dat beide druifsoorten niet hetzelfde voedingswaarde hebben. Beide zijn ze lekker maar niet even gezond.

Bij vele factoren scoren beide druifsoorten gemiddeld evenveel. Vooral als je kijkt naar de calorieën en vetten. Toch zijn er bepaalde factoren die de doorslag geven. Factoren zoals de hoeveelheid voedingsvezels en antioxidanten. Voornamelijk deze twee punten maken de rode druif gezonder dan de witte druif.

Rode druiven winnen de strijd heel gemakkelijk van witte druiven als het gaat om voedingsvezels en antioxidanten. Dit maakt rode druiven ongetwijfeld gezonder dan witte druiven.

Zo heeft elk druivenliefhebber toch zijn voorkeur van kleur.

Gezondheidsvoordelen van druiven

Zoals je inmiddels al weet bestaan onze rond tot ovaal vormige vriend uit een mix van antioxidanten. Deze mix aan antioxidanten helpen jouw lichaam om bijvoorbeeld de luchtwegen te zuiveren. Handig te consumeren tijdens het ziek zijn dus.

Van alle fruitsoorten vallen druiven evenals appels en bananen onder de categorie weinig vitamine C. Deze fruitsoorten worden niet gegeten door de vele vitamines. Voor het binnen krijgen van vitamines via fruitsoorten is het beste om te variëren.

Daarnaast helpt het ook tegen allergie symptomen zoals bij een verstopte neus. De klachten van een allergie verminder je dus door voldoende druiven binnen te werken.

Wanneer je beide druifvarianten naast elkaar zet, zijn er meer verschillen dan enkel de kleur en voedingsvezels. Je krijgt als voorbeeld minder van de antioxidanten anthocyanen en resveratrol binnen als je witte druiven eet. Rode druiven bevatten namelijk meer van deze antioxidanten. Nog een voorbeeld dat indiceert dat rode druiven gezonder zijn.

Wat je ook kan vinden in druiven is quercetine. Quercetine heeft een zuiverend effect. Dit kan je lichaam helpen om brandende ogen en ook een loopneus tegen te gaan. De voordelen houden maar niet op, want net als appels hebben druiven een goed effect op je bloedsuikerspiegel.

Ondertussen heb je diverse gezondheidsvoordelen gelezen van druiven. Deze fruitsoort is goed om te eten wanneer je ziek ben. Het helpt jou om snel boven die griep heen te komen.

Niet te vergeten, wist jij dat druiven ook goed zijn voor je hersenen? Een teveel aan vrije radicalen in je lichaam, kan namelijk schadelijk zijn voor je hersenen.

Bewaartips voor witte en rode druiven

Voor het bewaren van je druiven, moet je kijken naar wanneer je het wilt opeten. Dat is wel belangrijk om te weten wanneer je je druiven wilt gaan bewaren. Wil je je druiven binnen een paar dagen, binnen een week, of pas over een paar maanden? Hieronder kan je kijken wat het beste voor jou is.

Het bewaren van je druiven op de fruitschaal kan je rekenen op het minst langste houdbaarheidsgarantie. Wil je je druiven binnen een paar dagen opeten dan is dit wel het beste bewaar mogelijkheid voor jou. Op de fruitschaal kan je rekenen op tussen de 3 en 5 dagen houdbaarheid.

Ga je je druiven binnen een weekje opeten dan kan de beste bewaartip voor jou de koelkast zijn. Voor het bewaren van je druiven in de koelkast, blijven ze een week goed.

Voor de langste houdbaarheidsgarantie word geadviseerd je druiven in de vriezer te bewaren. Je druiven blijven dan tot wel één jaar houdbaar. Ga je voor deze bewaar mogelijkheid? Zet ze in een plastic afsluitbakje. Wat belangrijk is om te weten bij deze bewaar manier, verwijder wel als mogelijk is de pitten voor het invriezen.

De voedingswaarde van witte druiven per 100 gram

AlgemeenKcal
Energie57 kcal
Voedingswaarde per 100 gramGram
Koolhydraten13,5
Waarvan suiker13,3
Water84,5
Eiwitten0,5
Voedingsvezels1,4
Vet0,0
VitaminesMilligram
Vitamine A0,01
Vitamine B10,04
Vitamine B20,02
Vitamine B60,10
Vitamine C2,0
Vitamine E0,3
MineralenMilligram
Natrium1,0
Kalium180,0
Calcium10,0
Fosfor16,0
IJzer0,5
Magnesium5,0
Koper0,10
Zink0,10

De voedingswaarde van rode druiven per 100 gram

AlgemeenKcal
Energie53 kcal
Voedingswaarde per 100 gramGram
Koolhydraten11,5
Waarvan suiker11,0
Water85,2
Eiwitten0,9
Voedingsvezels2,1
Vet0,1
VitaminesMilligram
Vitamine A0,01
Vitamine B10,03
Vitamine B20,02
Vitamine B60,10
Vitamine C2,5
Vitamine E0,3
MineralenMilligram
Natrium0,0
Kalium190,0
Calcium20,0
Fosfor15,0
IJzer0,4
Magnesium12,0
Koper0,10
Zink0,08

Veelgestelde vragen

#1 Welk druifsoort is het gezondst?

Rode druiven winnen in vergelijking met witte druiven. Door het meer bevatten van voedingsvezels en antioxidanten zijn rode druiven gezonder.

#2 Hoe gezond zijn druiven?

Dankzij het bevatten van vele vitamines, mineralen en flavonoïden dragen druiven bij aan het goed functioneren van de orgaansystemen. Hier profiteert voornamelijk je immuunsysteem van/ Hierdoor zijn druiven ongetwijfeld gezond te verklaren.

#3 Wat word er gemaakt met druiven?

Het valt niet onder stoelen en banken te steken als we het hebben over wat er gemaakt word met druiven. Uiteraard is bij wijn het belangrijkste het soort druif.

#4 Is het goed om druiven te eten tijdens het afvallen?

Bij het eten van rode druiven met mate kan je zeker druiven toevoegen aan je voedingsschema. Doe dit met mate omdat je anders tegenovergestelde werking gaat hebben vanwege de fruitsuiker.

#5 Hoe kan ik het beste druiven bewaren?

Dit kan je het beste doen in de verpakking of op een bord eventueel. Laat de druiven aan de tros.