De watermeloen is afkomstig uit Middellandse Zeelanden en zijn donkergroen van kleur. Afhankelijk van de soort watermeloen, kan het zo zijn dat in gewicht het kan variëren van 1 tot aan 50 kg.

De zwarte pitten zijn niet zoals bij de andere meloenen in het midden, maar liggen ingebed in het vruchtvlees. Er zijn ook pitloze watermeloenen. Van de bestaande rassen heb je ze met gele, oranje, roze of witte vruchtvlees (binnenkant).

Wat zit er in een watermeloen?

Door ongeveer 95 % uit water te bestaan, worden watermeloenen ook als een dorstlesser gebruikt.

Watermeloenen zijn rijk aan de antioxidant lycopeen. Het helpt je om je lichaam te beschermen tegen oxidatieve schade en bevat een ontstekingsremmende werking. Naast dat ondersteunt lycopeen het behouden van je gezonde ogen. Door het eten van watermeloenen kan het namelijk zo zijn dat de kans verkleind word, dat het gezichtsvermogen afneemt.

Naast dat watermeloen eten goed voor je ogen is, kan watermeloen eten ook goed zijn voor je huid. Dit is dan vooral te danken aan de vitamine C en provitamine A die erin zitten. De provitamine A word in je lichaam omgezet naar vitamine A. Vitamine A voed de huid van binnenuit, wat jou helpt bij het gezond houden van je huid.

De vitamine C is dan voor een gezonde aanmaak van collageen. Collageen is een soort eiwit dat je bindweefsel bij elkaar houd. Voor een gezonde huidstructuur onder andere is het niet te missen.

Het helpt jou dus om je huid stevig, soepel en elastisch te houden.

Bewaartips voor een watermeloen

Het bewaren gebeurt anders dan de andere meloenen. De watermeloen bewaar je in de koelkast. Gekoeld zijn ze het beste en lekkerst!

Wil jij bijvoorbeeld schijfjes of stukjes watermeloen maken? Bewaar ze dan ook in de koelkast. Het word geadviseerd om ze te verpakken met plastic folie of aluminiumfolie.

De voedingswaarde van een watermeloen per 100 gram

AlgemeenKcal
Energie37 kcal
Voedingswaarden per 100 gramGram
Koolhydraten7,8
Waarvan suiker7,5
Water89,3
Eiwitten0,6
Voedingsvezels1,1
Vet0,2
VitaminesMilligram
A0,02
B10,04
B20,05
B60,07
C6,0
MineralenMilligram
Natrium1,0
Kalium160,0
Calcium10,0
Fosfor10,0
IJzer0,4
Magnesium10,0
Zink0,10