Verschil tussen mandarijn en sinaasappel

De grote broer van een mandarijn, de welbekende sinaasappel. Wie kent deze fruitsoort nou niet? Als we het niet eten dan drinken we het wel in de vorm van sinaasappelsap. De vrucht die bekend staat voor zijn hoeveelheid vitamine C. Genoeg gezondheidsvoordelen om te bespreken!

Het is moeilijk om een nadeel te vinden van het eten of drinken van een sinaasappel. Een fruitsoort wat zeker in je voedingsschema behoort. Leer snel meer over een sinaasappel en pas het toe in je reis naar een gezond leven.

Welke vitamines zitten er in een sinaasappel?

Een sinaasappel wat ook wel appelsien word genoemd is geen vreemd fruitsoort meer voor ons. Bij iedereen staat deze vrucht bekend als een gezond tussendoortje of door het drinken van vers geperste sinaasappelsap.

De vitamines die je terug vind in een sinaasappel zorgen voor een positieve gezondheid. Met een positieve gezondheid maak je de kans vele malen kleiner om vatbaar te zijn voor ziektes. Als er iets is wat je niet wilt is het wel de risico lopen op diverse ziektes.

Boordevol vitamines, mineralen en voedingsvezels krijg je binnen bij het eten of drinken van een sinaasappel. De meest bekendste vitamine is de vitamine C wat zorgt voor een goed immuunsysteem, waardoor ziektes minder kans krijgen om je lichaam binnen te dringen. Dit is te danken aan het nemen van vitamine C dat je weerstand verhoogt word.

Vitamine C is daarom dan ook erg nodig voor het lichaam. Om een stralend, soepel en jong huid te behouden staat de vitamine C ook voor. Naast je immuunsysteem staat vitamine C dus ook voor andere dingen.

De voedingsvezels die je binnen krijgt zorgen ervoor dat je opnieuw een tijdje er weer tegenaan kan. De fruitsoorten die rijk zijn aan voedingsvezels zijn peren, mango’s, zwarte bessen, blauwe bessen en natuurlijk sinaasappels. Met het eten van een sinaasappels ben je 0,2 tot 0,3 gram rijk aan voedingsvezels.

Voedingsmiddelen waar evenals bovengenoemde fruitsoorten veel voedingsvezels in zitten zijn bijvoorbeeld volkorenbrood of zilvervliesrijst, havermout, peulvruchten en noten. Naast het eten van fruitsoorten zijn dit voedingsmiddelen waar je ook gemakkelijk aan je benodigde van tussen de 30 en 40 gram per dag kan komen. Voor een volwassen vrouw geld het advies 30 gram en bij een volwassen man is dit 40 gram.

De verschil tussen een mandarijn en sinaasappel

Het is niet te ontkennen dat we snel aan een verschil komen tussen een mandarijn en sinaasappel. Dit is niet moeilijk om te zien en is natuurlijk de grootte van deze fruitsoorten. De één is wat groter dan de ander wat het eenvoudig maak deze twee fruitsoorten te onderscheiden. Hierbij hebben we al één van de weinige verschillen besproken.

Zoals de gelijkenissen tussen een nectarine en perzik is dat ook het geval bij een mandarijn en een sinaasappel. Er is namelijk niet veel verschil tussen een mandarijn en sinaasappel. Natuurlijk door middel van het grootte bezit een sinaasappel wat meer van bepaalde vitamines en mineralen.

Sinaasappels verkleuren tijdens rijping van groen naar oranje. Het vrucht sinaasappel is licht oranjegeel van kleur, met een opvallende frisse smaak net zoals een mandarijn. De kleur van de schil heeft overigens geen invloed op de smaak. Naast sinaasappels met een oranje vruchtvlees heb je ook sinaasappels met een rood vruchtvlees genaamd bloedsinaasappels.

Citruspers

Met een breed familie hoort een sinaasappel ook bij het citrusvruchtfamilie. Vruchten zoals een mandarijn, citroen, grapefruit en limoen zijn gelijk een sinaasappel citrusvruchten. Hierbij heb je de keus om ze uit de hand te eten of ze te persen met een citruspers. Met een citruspers heb je de keus om je eigen smoothies te maken. Een mix van bijvoorbeeld citrusvruchten in plaats van een standaard sinaasappelsap.

Het gebruiken van een perser zoals de citruspers is zeer gemakkelijk. Vooral in de ochtend wanneer je niet veel tijd heb, is het maar de kwestie even snel één minuutje een smoothie maken. Zo eenvoudig is dat en ben je binnen een handomdraai klaar voor de dag.

Geniet van vers geperste sinaasappelsap

Evenals de andere citrusvruchten geniet je van vers geperste sap. Waar de sap van een sinaasappel direct gedronken kan worden, is de sap van limoenen en citroenen dat niet. Deze worden daarom dan ook op andere manieren gebruikt. Het sap van limoenen en citroenen worden meer in de keuken gebruikt voor de smaak van bijvoorbeeld bepaalde recepten te beïnvloeden.

Het sap van een sinaasappel daarentegen word vers geperst om te drinken. Het overheerlijke sap is naast gezond ook lekker van smaak. Over gezond gesproken, vers geperste sinaasappelsap is tot 50% meer rijk aan vitamines dan een pak sinaasappelsap in de supermarkten.

Dit wilt niet zeggen dat een pak sinaasappelsap in de supermarkten geen vitamines bevatten. Ondanks dat vers geperste sinaasappelsap vitaminerijker is, bevat een pak sinaasappelsap wat in de schappen ligt in de supermarkten toch veel vitamine C. Het vers persen van je sinaasappel is een alternatief voor net die ene dag dat je geen zin hebt om je sinaasappel op te eten.

Bewaartips voor sinaasappels (appelsien)

Veel mensen zoals jij misschien bewaren al het fruit op de fruitschaal. Bij de meeste fruitsoorten is dat niet goed voor ze, tenzij je citroenen toevoegt aan je fruitschaal. Daarnaast heeft het bewaren van sinaasappels op de fruitschaal toch een voordeel. Deze citrusfruit rijpt sneller als je het naast een banaan legt. Wil je dus sinaasappels bewaren op de fruitschaal, kan je rekenen op een houdbaarheid van tussen de 1 – 2 weken.

Een ander optie voor een wat langere houdbaarheid is om sinaasappels te bewaren in de koelkast. Sinaasappels blijven dan zeker 3 á 4 weken goed. Een gesneden sinaasappel wat je in de koelkast wilt bewaren moet het liefst ingepakt zijn in een plastic bakje of plastic folie.

Twijfel je of je sinaasappel nog goed is? Het beste vast te stellen of je sinaasappel nog goed is doe je door te kijken, ruiken en te proeven.

De voedingswaarde van de sinaasappel per 100 gram

AlgemeenKcal
Energie44 kcal
Voedingswaarden per 100 gramGram
Koolhydraten9,5
Waarvan suiker8,3
Water85,2
Eiwitten1,0
Voedingsvezels2,1
Vet0,2
VitaminesMilligram
A0,01
B10,08
B20,04
B60,05
C50,0
MineralenMilligram
Natrium1,0
Kalium170,0
Calcium40,0
Fosfor25,0
IJzer0,4
Magnesium10,0
Koper0,06
Zink0,10

Veelgestelde vragen

#1 Een sinaasappel of toch een mandarijn?

Een mandarijn meepakken naar het werk word sneller gedaan omdat dit weinig ruimte nodig heeft. Daarom ligt het eraan op welk manier je naar deze twee fruitsoorten kijk.

#2 Welke soorten sinaasappels zijn er?

Naast de gewone sinaasappel heb je nog de bloedsinaasappel, handsinaasappel, navelsinaasappel en perssinaasappel.

#3 Hoe pers je een sinaasappel?

Om het maximale uit je sinaasappel te persen heb je een citruspers nodig.

#4 Welke soorten fruit zijn familie van een sinaasappel?

Een sinaasappel hoort bij de citrusvruchtfamilie. Welke fruitsoorten hier nog bij horen zijn limoenen en citroenen.

#5 Is de schil van een sinaasappel gezond?

De schil van een sinaasappel is gezonder dan het vruchtvlees zelf! In de schil zit er namelijk tweemaal zoveel vitamine C dan in de vruchtvlees.