De fruitsoort pruim is vast geen onbekende voor jou. Deze fruitsoort valt lekker in de smaak bij kinderen en word daarom dan ook gezien als een lekker tussendoortje voor de kids. Makkelijk om in de broodtrommels te doen want veel plaats neemt het niet in beslag.

Dus ben jij een mama of papa? En ben jij op zoek naar een lekker tussendoortje voor je kinderen? Wellicht dat het lezen van deze artikel je zal doen overwegen om meer pruimen te gaan eten met het hele gezin.

Gezondheidsvoordelen

Om te beginnen gaan we het hebben over de gezondheidsvoordelen die een pruim heeft. Want het eten van pruimen is namelijk niet alleen goed voor je spijsvertering, maar ook voor het optimale darmwerking.

Door het vol zitten van voedingsvezels zijn pruimen ook gunstig voor het cholesterolgehalte. Het hebben van sterke antioxidanten zorgt ervoor dat deze gezonde fruitsoort jouw tegen allerlei soorten ziektes beschermd. Dit maakt de kans dat je ziek word met 66% kleiner.

Je kan ervoor kiezen om pruimen met schil te eten. Het schil van de meeste fruitsoorten en ook pruimen is dat wat de fruit gezond maakt. Kies je er toch voor om je pruim te pellen is dit eenvoudig.

Een lekker tussendoortje

Vaak zie je in de schappen een lekker tussendoortje aangegeven wat misschien wel lekker is, maar ongezond. Het verkeerde tussendoortje kiezen is dan ook zo gebeurt. Als je voor het kiezen staat voor welk tussendoortje je wilt gaan, kan je pruimen overwegen.

Een lekker tussendoortje kan een pruim wel zijn. Met het eten van pruimen als tussendoortjes in plaats van chocolade, chips en koekjes ben je ook gezonder bezig. Je laat hiermee het ongezonde links liggen en kiest voor fruit.

Naast het eten van pruimen als een lekker tussendoortje zijn er natuurlijk ook genoeg andere tussendoortjes. Denk aan een ander fruitsoort zoals druiven, aardbeien, sinaasappels of mandarijnen, dadels, appels of bananen. Dit lijstje van tussendoortjes kan oneindig zijn. Dan ben je ook enkel maar over fruit bezig.

Als een tussendoortje kan je ook genieten voor gezonde noten, crackers of misschien yoghurt. Een lekker tussendoortje moet namelijk wel gezond zijn naast het lekkere smaak. Omdat deze tussendoortjes gemakkelijk mee te nemen zijn kan je ze door heel de dag eten.

Wanneer zijn pruimen rijp?

Deze steenvruchten hebben een heerlijke zachte vruchtvlees zoals nectarines, abrikozen of kersen. Deze steenvruchten groeien aan bomen die minimaal drie meter en maximaal zeven meter hoog kunnen worden. Aan deze bomen hangen er pruimen die zo’n 40 á 50 gram wegen.

Het is wel leuk om te weten, maar in Nederland staan pruimen hoog aangeschreven. Dit komt omdat de kwaliteit van het telen hier behoorlijk hoog is. De pruim seizoen begint vanaf de tweede helft van het jaar, vanaf juli t/m september.

Bij het kopen van pruimen is het de bedoeling dat je let op het uiterlijk. Kijk voor goede stevige pruimen met een gave schil. Deze pruimen mogen meegeven bij een licht vingerdruk. De reden waarom pruimen zo moeten zijn is omdat harde pruimen aangeeft dat ze nog niet rijp zijn.

Heb je toch pruimen gekocht die blijkbaar nog niet rijp waren? Bij het plaatsen van deze pruimen op de fruitschaal is het een kwestie van tijd totdat ze rijp worden. Hier rijpen ze namelijk na.

Bij het eten van rijpe pruimen geniet je van een lekker zoet, zacht en sappige vrucht. Hierdoor weet je dat de pruim rijp is. Aan de hand van welk ras de pruim is kan je weten over welk pruim het gaat. Hieronder is er een overzicht te zien over de verschillende rassen die er bestaan.

Pruim soorten

Afhankelijk van welk soort pruim het is en welk pruim seizoen het is kan je weten over welk pruim het gaat. Sommige rijpen pas rond augustus terwijl andere in september rijp zijn. Pruimen heb je in veel verschillende soorten en maten. Elk soort pruim heeft weer een ander kleur of smaak.

  • Reine Claude: deze pruimsoort heeft de kleur donkergroen met bruine soort roestachtige vlekjes. Ze zijn vrij rond en de smaak van deze Reine Claude is best bijzonder
  • Reine Victoria: deze pruimsoort bevat meestal de kleuren oranje, geel, rood of paars. In tegenstelling van de vorm van de Reine Claude is de Reine Victoria langwerpig. Vraag je jezelf af van welke pruim er pruimenjam word gemaakt? Pruimenjam word gemaakt van Reine Victoria. De reden hiervoor is, bij de Reine Victoria is de smaak minder sterk dan bij de andere pruimensoorten
  • Gedroogde pruimen: gedroogde pruimen ook wel pruimedanten genoemd, zijn pruimen die door het drogen erg zoet en donker van kleur worden. Het drogen zorgt er zeker niet voor dat de voedingsstoffen verminderen. De voedingsstoffen blijven namelijk evenveel als voor het drogen
  • Golden Japan: deze pruimsoort is lekker groot qua vorm. In sommige gevallen zijn ze puntig. Kijken we naar de kleur van de vruchtvlees, dan is deze geel van kleur. De vruchtvlees is rijk aan sap en de smaak is matig
  • Beauty: deze pruimsoort is rondvormig en in sommige gevallen zelfs puntig. Deze steenvrucht is lichtrood van kleur maar bij volle rijpheid kan de steenvrucht zelfs donkerrood worden. Ook de vruchtvlees is roodkleurig. De vruchtvlees is lekker sappig en heeft een niet te sterk smaakje

Bewaartips voor pruimen

Het is wel zo handig als je weet hoelang je een pruim kan bewaren. Je kan je pruimen bewaren in de koelkast op de fruitschaal of zelfs in de vriezer.

De keus is aan jou om te kiezen waar de pruimen bewaard gaan worden. Bewaar je ze namelijk in de koelkast? Dan kan je rekenen op een houdbaarheidsgarantie van vier dagen.

Op de fruitschaal zijn je pruimen maximaal een week houdbaar. Kijken we naar de derde keus, de vriezer, kan je profiteren van een hele lange houdbaarheid. Tot maar liefst een jaar!

De voedingswaarde van pruimen per 100 gram

AlgemeenKcal
Energie56 kcal
Voedingswaarde per 100 gramGram
Koolhydraten12,0
Waarvan suiker7,6
Water84,5
Eiwitten0,6
Voedingsvezels1,7
Vet0,2
Waarvan verzadigd vet0,0
VitaminesMilligram
Vitamine A0,06
Vitamine B10,02
Vitamine B20,04
Vitamine B60,04
Vitamine C5,5
MineralenMilligram
Natrium1,0
Kalium220,0
Calcium15,0
Fosfor20,0
IJzer0,5
Magnesium10,0
Koper0,06
Zink0,08