Wat is positieve gezondheid? En hoe werkt het hebben van positieve gezondheid nou? Het stellen van onder andere deze vragen is normaal en alleen maar goed. Volgens onderzoeken van het Rijksinstituut is positieve gezondheid in deze jaren erg belangrijk (2020 – 2024). Het neemt namelijk een belangrijke plek in.

Door middel van een handboek over positieve gezondheid, kan jij de regie in eigen handen nemen. De handboek wat geïntroduceerd word in deze blog, gaat jou gegarandeerd helpen een positieve gezondheid te krijgen. Niet alleen dat maar ook op eigen kracht.

Wil jij een bredere kijk op je gezondheid? Ondervind in deze blog de ultieme handboek over positieve gezondheid.

De definitie

In deze blog gaan we positieve gezondheid onder de loep zetten. We gaan de voor- en nadelen bespreken en natuurlijk de definitie van positieve gezondheid. De kans is namelijk groot dat wanneer het woord gezondheid ter sprake komt, je aan het lichamelijke gedeelte denkt. Misschien denk je aan het hebben van een goed immuunsysteem om zo niet ziek te worden.

Sommige denken weer anders in de vorm van gezonde voeding. Het kan dan ook wat ingewikkeld lijken, de definitie van positieve gezondheid. Door het verbreden van je kennis over positieve gezondheid krijg je een bredere kijk op je gezondheid. Dit is altijd beter dan je kostbare tijd verspillen aan social media.

In het geval dat je wilt werken aan je gezondheid kan het zeker geen kwaad dat je achter wat meer informatie zoekt. Maar wat is positieve gezondheid? De term positieve gezondheid is door Machteld Huber aan de licht gebracht. Machteld Huber krijgt hier veel complimenten voor.

De vraag wat is positieve gezondheid is een vraag wat Machteld Huber aan ruim 2000 mensen vroeg. Wat hieruit resulteerde was dat mensen niet alleen gaven om hun lichamelijke gezondheid en terecht.

Zij hebben gelijk, positieve gezondheid is een brede kijk op je gezondheid wat uitgewerkt is in zes dimensies. De zes dimensies zie je hieronder.

DimensiesVoorbeelden
LichaamsfunctiesIk voel me gezond en fit
Mentaal welbevindenIk voel me vrolijk
ZingevingIk ken mijn plek, ik heb vertrouwen in mijn toekomst
Kwaliteit van levenIk geniet van mijn leven
MeedoenIk heb goed contact met andere mensen
Dagelijks functionerenIk kan goed voor mezelf zorgen

Voordelen van positieve gezondheid

Het is belangrijk om je gezondheid te bevorderen. Gezondheid is namelijk veel meer dan niet ziek zijn. Dat blijkt maar weer zoals je zelf kan zien uit de zes dimensies. Het draait dus niet alleen om het bestrijden van ziektes en problemen.

Bij het hebben van een positieve gezondheid kan je genieten van een aantal gezondheidsvoordelen. Positieve gezondheid heeft logischerwijs effect op verschillende zaken in je leven. Het streven naar zo’n staat van gezondheid kan alleen maar je leven doen verbeteren. Een aantal voorbeelden van positieve gezondheid vind je hieronder.

  • Je bent vaker tevreden
  • Meer energie
  • Compassie
  • Je kan beter voor jezelf zorgen
  • Rust en ontspanning vinden gaat je beter af

Zoals je kan zien zijn er aardig wat positieve gevolgen bij het hebben van een positieve gezondheid. Hierboven vind je ook maar slechts enkele positieve gevolgen. Deze staan allemaal in verbinding met positieve gezondheid. Naast voordelen van positieve gezondheid zijn er helaas ook nadelen.

Nadelen van positieve gezondheid

Zoals al eerder is aangegeven kan er niet zo snel een nadeel bedenkt worden bij het hebben van een positieve gezondheid. Vanuit de eerste instantie zou je alleen maar voordelen kunnen bedenken.

Over deze handboek van Machteld Huber waarin ze positieve gezondheid bespreekt, gaf ze een punt aan wat niet volledig klopte. Het verkeerd woorden gebruiken was hier het geval. Machteld Huber gaf aan het zelf bedacht te hebben van het term ‘gezondheid’. Pas in 2014 heeft Huber het handboek van positieve gezondheid ontdekt, terwijl gezondheid toen des tijd allang bestond.

Waarom is positieve gezondheid zo belangrijk?

Zonder de benodigde verzorging voor je gezondheid, gaat je lichaam langzamerhand achteruit. In termijnen zal je het lichaam stap voor stap zien verminderen. Niet alleen je lichaam, maar ook het mentale gezondheid.

Dit zijn niet zomaar factoren wat je slordig mee moet omgaan. Naast je lichaam is je mentale gezondheid van essentieel belang. De reden dat streven naar een positieve gezondheid aangeraden word is simpelweg omdat het je leven alleen maar ten goede doet.

Waarom is positieve gezondheid zo belangrijk? Voor Machteld Huber betekende positieve gezondheid een gat in de gezondheidssector. Want volgens WHO (Wereld Gezondheidsorganisatie) was gezond zijn een onbereikbare doel. Door middel van jaren lange onderzoek, ontstond daar opeens de Handboek Positieve Gezondheid.

De handboek voor positieve gezondheid

De handboek voor positieve gezondheid legt vooral de nadruk op wat je veerkracht is in fysieke, emotionele en sociale uitdagingen. Uitdagingen waar je voortdurend mee te maken krijgt in het leven. Als je voldoet aan de juiste kennis vooraf ben je beter voorbereid wanneer deze situaties voorkomen. Ben je benieuwd hoe positieve invloed tot stand is gekomen?

De oorspronkelijke bedenker van positieve gezondheid is een voormalig huisarts Machteld Huber. Zij werd gevraagd om na te denken over een nieuwe definitie van gezondheid.

Uiteindelijk kwam Machteld Huber, in samenwerking met een aantal organisaties tot een nieuw definitie gezondheid. Tot aan de dag van vandaag word het werk van Machteld Huber positief ontvangen.

Overal waar zorg word verleend zijn ze enthousiast over het boek van Machteld Huber. Zij zien dat het werken met het positieve gezondheid boek veel oplevert. Dit boek is voornamelijk geschreven als inspiratie en handleiding voor huisartsen. Hierdoor hebben huisartsen de mogelijkheid om positieve gezondheid toe te passen.

Dat neemt niet weg dat jij het boek niet kan kopen, sterker nog de Handboek Positieve Gezondheid bied jou juist nuttige handvatten. Waarom dit zo is? De Handboek Positieve Gezondheid zit bijvoorbeeld bomvol handige tips. Er word jou ook de geschiedenis van het ontstaan van positieve gezondheid vertelt.

Niet te vergeten in de Handboek Positieve Gezondheid vind je ook waardevolle praktijkvoorbeelden. Visuele voorbeelden waarbij je het ook effectief kan zien wat er bedoelt word.

Geef een reactie