Een perzik word vaak gezien als de grote broer van een nectarine. Tussen deze twee fruitsoorten zijn daarom dan ook weinig verschillen omdat ze familie van elkaar zijn. Als je toch moet kijken voor een verschil tussen perzik en nectarine dan is die er zeker. Deze verschil is meestal ook duidelijk te zien met het oog. Verschil tussen perzik en nectarine zit hem voornamelijk in de grootte en de schil.

Ben je benieuwd hoe je het beste een perzik en nectarine onderscheid? In deze artikel gaan wij er dieper op in.

Gezondheidsvoordelen

Vroeger werden perziken hier in Nederland geteeld. Doordat het weer hier niet warm genoeg is voor de plant, groeien ze het beste op in landen zoals Spanje, Zuid-Afrika, Chili, Griekenland, Frankrijk en Italië. Deze fruitsoorten zijn bestemd voor tropische klimaten.

Het woord ‘perzik’ betekent letterlijk Perzisch. Perziken komen oorspronkelijk uit China, maar zijn via Perzië in Europa gekomen. Een perzik is niet alleen lekker om te consumeren, maar heeft ook zo zijn gezondheidsvoordelen. Bij het consumeren van een perzik, is het dus twee vliegen in een klap. Niet alleen zijn ze lekker, maar ook nog eens goed voor de gezondheid!

Door vol te zitten van betacaroteen, bezit de perzik een krachtige antioxidant. Een antioxidant is eigenlijk een stofje die je lichaam in bescherming neemt tegen schade door vrije radicalen. Je word beschermt tegen allerlei ziektes en bent hier minder vatbaar voor. Daarentegen ontstaan deze vrije radicalen tijdens normale lichaamsprocessen.

Kijken we verder naar de voordelen van een perzik, kan je concluderen dat ze een goede bron van voedingsvezels zijn. Daar stopt het namelijk niet bij. Perziken zijn ook nog eens een goede bron van vitamine C en talloze vitamines en mineralen!

Vitamines zoals vitamine C, K, kalium en ijzer zijn uitermate belangrijk voor een goed gezondheid. Evenals het hart word met het binnen krijgen van deze vitamines gestimuleerd. Door het voeden van je lichaam met kalium zorgt dit voor een rustgevend gevoel. Kamp jij met stress bijvoorbeeld? Dan is het eten van een perzik goed hiervoor. Te danken aan de hoeveelheid kalium dat je binnen krijgt word het stress verminderd en kan je er elke dag weer tegenaan. Allemaal voordelen waardoor jij steeds beter kan presteren op werk of op school.

Verschil tussen een perzik en nectarine

Zoals we al eerder hebben vermeld zijn deze twee fruitsoorten familie van elkaar. Ze lijken erg veel op elkaar waardoor het onderscheiden soms moeilijk is. Toch zijn er een aantal verschillen tussen een perzik en nectarine.

Om te beginnen met het schil van beide fruitsoorten, de één is kwetsbaarder dan de ander. De schil van een nectarine is gladder en minder kwetsbaarder dan een perzik. Beide vruchten zijn te eten met schil. De keuze is aan de desbetreffende persoon wie een perzik of nectarine wilt gaan eten. Sommige vinden het lekkerder om de schil te verwijderen bij het eten van een perzik of een nectarine.

Spreken we over de smaak van deze beide steenvruchten hebben we te maken met niet tot zelden verschil. Met het eten van deze fruitsoorten geniet je van een lekker zoete smaak. Als we kijken naar de vruchtvlees en smaak zijn deze vrijwel identiek, een lekker zoet en sappige vruchtvlees. Aan de hand van de soort ras van de perzik kan je weten om welk ras het gaat. Je hebt de kleuren geel, wit en rood als we spreken over de vruchtvlees van de perzik.

Hoe moet je een perzik eten?

Net als kersen, abrikozen en pruimen zijn perziken steenvruchten. Een gemuteerde variant oftewel de broertje van de perzik is de fruitsoort nectarine. Perziken bevatten een pit, oftewel een steen aan de binnenkant. Deze harde houtachtige pit van de perzik, is te vergelijken met zijn steenvruchtenfamilie. Deze is er ter bescherming van het zaadje. Je kunt een perzik ook lekker uit de hand eten, maar ze kunnen ook in diverse recepten verwerkt worden.

Als je ervoor kiest om een perzik uit de hand te eten moet je weten dat het niet zo gemakkelijk gaat. Het gaat namelijk niet zo gemakkelijk omdat de kans groot is om te morsen. Met het eten van deze fruit gaat het niet zo makkelijk als het eten van een appel of peer. Eet je het niet op een bord of een onderlegger, dan is wat schoonmaakwerk niet te vermijden.

Kun je de schil van een perzik eten?

Als de voorkeur uitgaat naar een perzik eten zonder schil is dat natuurlijk ook mogelijk. Niet iedereen vind het even lekker om een perzik te eten met schil. De keuze is aan jou te maken want een perzik kan je ook eten met schil.

Bewaartips voor perziken

Bij het bewaren van je perziken, zijn er een aantal factoren belangrijk. Factoren waarmee rekening gehouden moet worden. Dit is afhankelijk van onder andere de rijpheid.

Zijn je perziken rijp dan zijn ze op een koele plaats maximaal drie dagen houdbaar. Dit zou je willen doen als je je perziken binnen een aantal dagen wilt consumeren. Wat ook gedaan kan worden is het bewaren van de perziken in de koelkast.

Voordat we het hebben over het houdbaarheidsgarantie van het bewaren van je perziken in de koelkast is er iets wat je moet weten. Met het bewaren van perziken in de koelkast gaat dit ten koste van de smaak en aroma. Wat wel een voordeel is in vergelijking van het bewaren op een koele plaats is dat bij het bewaren van de perziken in de koelkast ze maar liefst één week houdbaar zijn.

Er is nog één bewaartip, namelijk de vriezer. Wil jij je perziken bewaren in de vriezer? Bewaar ze in een plastic afsluitbare zak of eventueel een plastic bakje. Kies je voor het bewaren van je perziken in de vriezer? Dan kan je profiteren van een houdbaarheidsgarantie van zeker één jaar!

AlgemeenKcal
Energie39 kcal
Voedingswaarde per 100 gramGram
Koolhydraten8,7
Waarvan suiker8,2
Water87,5
Eiwitten0,8
Voedingsvezels0,0
Vet0,1
Waarvan verzadigd vet0,0
VitaminesMilligram
Vitamine A0,01
Vitamine B10,01
Vitamine B20,02
Vitamine B60,02
Vitamine C9,0
MineralenMilligram
Natrium1,0
Kalium205,0
Calcium7,0
Fosfor23,0
IJzer0,2
Magnesium8,0
Koper0,06