Papaya fruit

Het word vaker gezien dat er meer en meer tropische en exotische fruitsoorten te vinden zijn in de schappen van de supermarkten. Naast de standaard fruit zoals bananen en appels vind je nu ook vruchten zoals een kokosnoot, meloen, ananas en ook papaya. Met sommige fruitsoorten heeft een papaya één gelijkenis. Zoals appels en peren bijvoorbeeld bevat deze vrucht papaya pitten.

Verder in dit artikel lees je alles over de voordelen van het papaya eten, want wist jij dat elke dag papaya eten heel gezond is voor je lichaam? Lees hieronder meer!

Wat voor voordelen heeft het papaya eten?

De voordelen van papaya zijn goed voor je gezondheid. Net als de fruitsoorten blauwe bessen en granaatappel, zit de papaya bomvol vitamine C. Een ontstekingsremmend werking onder andere en een boost voor je immuunsysteem dus!

Papaya’s zijn vooral gezond voor een goede spijsvertering en een stralend huid. Je kan zelfs concluderen dat papaya’s zelfs geweldig zijn voor je huid. Het is namelijk goed voor het verwijderen van dode huidcellen, bestrijding van acné en het huidveroudering tegen gaan.

Als het gaat om de spijsvertering zijn de enzymen die papaya’s bevatten die ervoor kunnen zorgen dat je lichaam eten makkelijk afbreekt. Niet alleen dat maar het zorgt er ook voor dat het sneller word verteerd. Met een paar stukjes papaya’s heb je al genoeg om je opgeblazen buik te laten doen verdwijnen.

De vrucht papaya

Wanneer men over fruitsoorten praat valt het vrucht papaya zelden. Meestal worden bananen, sinaasappels, mandarijnen, peren, appels en noem het maar op vernoemd. Deze vrucht papaya met een dunne en gladde schil, word echter ook gezien als een mysterieuze vrucht. De reden daarvoor is omdat ze menselijke eigenschappen schijnen te hebben. Een voorbeeld is, papaya ontwikkelt zich ook in ongeveer 9 maanden, net als het menselijk embryo.

Kijken we naar de vruchtvlees van de papaya, een rijpe papaya heeft een mooi zalmroze tot geel/oranje vruchtvlees. Ruik je aan de vruchtvlees? Zou je denken dat je te maken hebt met een abrikoos. Ze ruiken enigszins naar abrikozen maar hebben een zoet en meloenachtige smaak.

Binnenin de vruchtvlees van de papaya’s, bevind zich een holle ruimte wat gevuld is met zwarte pitten. Verder in deze artikel gaan we iets specifieker op de papaya pitten in. Wel belangrijk om te lezen, dus blijf kijken.

Overigens word in Nederland en België deze vrucht ingevoerd vanuit landen zoals Midden-Amerika, Midden- Afrika, Zuid-Afrika en Azië. Hier gaat overigens in de toekomst verandering in komen. Ondertussen worden papaya’s geteeld in Nederland en dit gebeurd in kassen.

De kleur

Als een papaya nog niet rijp is heeft het een groene kleur. Tijdens het rijpen verkleuren ze van groen naar geel/groen gevlekt. Zijn je papaya’s rijp? Bij een lichte vingerdruk geven ze mee.

De smaak

Deze vrucht papaya word niet echt gezien als een van de lekkerste fruitsoorten. Een papaya word gezien als een nogal flauw smakende vrucht. Niet echt een aanrader als het gaat om de smaak. Het papaya eten blijft toch wel belangrijk vanwege de vele voordelen.

papaya boom

Papaya boom

Het klinkt logisch als je zou denken dat papaya’s afkomstig zijn van een papaya boom maar niks is minder waar. Het zal je misschien verbazen als er word gezegd dat dit niet correct is. Het is ook niet waar want een papaya is de vrucht wat afkomstig is van een meloenboom. Deze meloenboom komt oorspronkelijk uit Mexico. Deze boom kan tot wel zes meter hoog worden. De opvallende bladeren zijn redelijk groot en qua vorm zijn ze vingervormig.

De stam van deze boom is hol, en hier groeien de vruchten aan. Als we kijken naar de vorm van deze vruchten, zijn ze vooral rond tot ovaalvormig. Ze kunnen ongeveer tegen de 20 cm lang worden en variëren van gewicht tussen de 200 – 500 gram (als ze in Nederland en België verkocht worden).

Papaya’s die uit andere landen komen kunnen een groot verschil hebben qua gewicht. Deze vruchten kunnen namelijk heel zwaar worden, tot zelfs rond de 6 kilo. Redelijk groot verschil toch?

Papaya pitten

Papaya pitten

Dit is wel iets dat je beter moet lezen. Het is namelijk belangrijk dat je afweet van de papaya pitten. Dit zijn de zwarte pitten die je treft aan de binnenkant van een papaya. Deze zwarte pitjes kan je maar beter niet eten. Eet je daar teveel van, kan het stofje je hartslag vertragen. Waarom? Ze bevatten carpaïne. Door het binnen krijgen van deze stofje, kan je hartslag zelf zo langzaam gaan kloppen dat je in coma kunt raken. Deze zwarte pitten van de papaya werden vroeger dan ook gebruikt als vergif. Dus snel weggooien dus!

Bewaartips voor papaja’s

Hoelang kan je een papaya bewaren? Hieronder vind je een aantal mogelijkheden om ze bijvoorbeeld te bewaren in de vriezer of op de fruitschaal.

Voor ze te bewaren op de fruitschaal kan je het fruit in de loop van de week nog consumeren. Wacht er wel niet te lang op want deze fruitsoort is ongeveer 4 á 5 dagen houdbaar.

Voor een lange houdbaarheidsgarantie word je geadviseerd te kiezen voor de vriezer. Snij je papaya in stukjes, stop ze in een plastic bewaarbakje en zet de bakje in de vriezer. Voor deze bewaarmogelijkheid word je gegarandeerd op zeker één jaar houdbaarheid.

Het kan zo zijn dat je twijfel of de papaya nog goed is, om daar achter te komen heb je een aantal manieren. Door goed te kijken, ruiken of eventueel te proeven kan je erachter komen.

Door middel van het kijken naar de papaya zal je ondervinden of deze bederft is. De papaya is verkleurd of beschimmeld als dit het geval is. Het ruiken kan eventueel nog indien je twijfelt. Indien je nog steeds twijfelt heb je nog een manier en dat is eventueel proeven.

De voedingswaarde van papaja per 100 gram

AlgemeenKcal
Energie45 kcal
Voedingswaarde per 100 gramGram
Koolhydraten9,9
Waarvan suiker7,5
Water87,2
Eiwitten0,6
Voedingsvezels1,2
Vet0,1
Waarvan verzadigd vet0,0
VitaminesMilligram
Vitamine A0,04
Vitamine B10,04
Vitamine B20,04
Vitamine B60,04
Vitamine C55,0
MineralenMilligram
Natrium2,0
Kalium150,0
Calcium20,0
Fosfor16,0

Veelgestelde vragen

#1 Is het papaya of papaja?

De meningen kunnen verdeeld zijn als we het hebben over hoe je deze exotische vrucht spelt. Hier in Nederland spellen we het vaak als papaya, terwijl het eigenlijk papaja is.

#2 Zijn de papaya pitten gevaarlijk?

Bij het teveel eten van papaya pitten kan dit je hartslag doen vertragen.

#3 Naar wat smaakt een papaya?

Bij het eten van de oranje vruchtvlees van een papaya geniet je van een zoetachtige smaak.

#4 Kan je een papaya eten met schil?

Een papaya word voornamelijk zonder schil gegeten. Het is mogelijk om een papaya met schil te eten maar dit leid tot een bitter smaak.

#5 Wanneer is een papaya rijp?

Dit exotisch fruitsoort is rijp wanneer die meegeeft als je het licht indrukt. De schil van een papaya moet overigens ook geel tot oranje van kleur zijn.