Het kan zijn dat jij hier nu beland bent omdat je meer inzicht wilt op je BMI gehalte. De waarde van BMI word vaak onderschat. Dit terwijl het hier gaat om een meetmethode die jouw een indicatie geeft bij het afvallen. Bij het BMI berekenen geeft dit jouw een indicatie of je een gezond gewicht hebt, in verhouding van je lichaamslengte.

Een hulpmiddel wat vaak word gebruikt om BMI t berekenen is het BMI calculator. Met deze BMI calculator kan je erachter komen of je gezond bent of niet. Dit geeft jou een BMI gemiddelde aan van anorexia, gezond of ongezond. Bereken je BMI met een BMI calculator en krijg wat meer inzichten over de stand van je gezondheid.

Bereken jouw BMI met de BMI calculator

Wist jij al waar de afkorting BMI voor staat? BMI staat namelijk voor Body Mass Index (queteletindex). Het is anno 2023 tegenwoordig eenvoudig om je BMI online te berekenen met de BMI calculator. De BMI calculator word al sinds de jaren 90 gebruikt tot aan de dag van vandaag. Een BMI calculator is een meetmethode die jouw een indicatie geeft of je een gezond gewicht hebt in verhouding van je lengte.

Voor vele kan deze BMI calculator een antwoord zijn op de vraag: ben ik nou te dun of net wat aan de zware kant? De BMI calculator kijkt vooral naar je gewicht, geslacht, leeftijd en lichaamslengte om te bepalen of je binnen de gezonde grens valt.

Niet alleen wij als volwassenen kunnen ons BMI berekenen, dit kan al vanaf de 2de levensjaar voor jongens en meisjes. Vanaf 2 jaar word er ook onderscheid gemaakt tussen jongens en meisjes voor de beste eindresultaat.

Wat je wel moet weten is, er word geen rekening gehouden met de gewicht van je botten, je spiermassa en je vetpercentage. Ook word er geen rekening gehouden met kinderen die nog in hun groeifase zitten.

Je kan concluderen dat bij het berekenen van je BMI, je niet ervan uit kan gaan dat het accuraat is. Bijvoorbeeld bij vrouwen die zwanger zijn of fanatieke sporters zal de BMI gehalte niet kloppen.

Bij mensen die sporten wegen de spieren namelijk zwaarder dan vet. In het geval van zwangerschap, kan je logischerwijs niet vertrouwen op de BMI meting. De BMI van sporters en vrouwen die in verwachting zijn van een baby komen daarom ook hoger uit dan normaal.

Een pluspunt wat de BMI calculator heeft is, je krijgt ‘ongeveer’ te weten in welke categorie je zit. Te laag BMI, een normale BMI of een te hoog BMI. Door de ongeveer tussen aanhalingstekens te zetten, word er benadrukt dat het je een inzicht geeft. Zoals hierboven ook is aangegeven.

Kan ik zelf me BMI berekenen?

Eigenlijk is het berekenen van je BMI niet zo heel moeilijk. Je kan zelf je BMI berekenen door middel van de voorbeeld wat hieronder vermeld staat. Met deze voorbeeld kan je zelf online je BMI berekenen. Deze voorbeeld kan je opvolgen als je zelf even snel je BMI gehalte wilt berekenen.

Er zijn wel een aantal dingen wat je eerst moet weten om zelf je BMI te berekenen. Onder andere je gewicht en je lichaamslengte. Eenmaal als dat duidelijk is kan je aan de slag met de voorbeeld hieronder.

Om het jezelf gemakkelijk te maken, pak je een rekenmachine erbij. Een voorbeeld hoe de BMI berekend kan worden is: weeg je 70 kilo en ben je 1,70 meter lang, dan bereken jij je BMI als volgt: 70 : 1,70 : 1,70 = 24,2.

Wat is een gezond BMI?

Met de rekensom die we hierboven hebben gemaakt, heb je enig idee over je eigen BMI. Door middel van het zelf berekenen van je BMI (voorbeeld hierboven) krijg je een inzicht in welk categorie je behoort. Met een gezond gewicht dus ook een gezond BMI heb je profijt van vele voordelen. Zo verklein je de kans op gezondheidsproblemen, je gaat meer energie hebben, je gaat beter kunnen slapen en krijg je minder last van gewrichtspijn.

Dat zijn nog maar een paar voordelen van het hebben van een gezond gewicht. Dus kortom ook een gezond BMI. Maar een gezond BMI is niet voor iedereen hetzelfde. Bij jongeren gelden bijvoorbeeld andere grenzen dan bij volwassenen. Voor ondergewicht, gezond gewicht en overgewicht zit het anders in elkaar voor volwassenen. Zo mogen mensen die over 70 jaar zijn, een hoger BMI hebben dan de leeftijd categorie daaronder.

Een gezond BMI voor kinderen

De BMI calculator is toe te passen voor kinderen vanaf 2 jaar. Tijdens de groeifase van kinderen (t/m 21 jaar) veranderd de hoeveelheid vetweefsel, waardoor er aangepaste grenswaarden moeten worden gebruikt.

Gaat het om de BMI voor kinderen, moet je rekening houden met een aantal factoren. Zoals bij elke leeftijd geld er een andere ‘afkapwaarde’. Als de BMI van een jong kindje boven deze afkapwaarde ligt, is de kans daar dat er al sprake is van overgewicht of obesitas. Het is dus belangrijk om de BMI van kinderen in de gaten te houden.

Als kinderen met een gezond gewicht opgroeien, kunnen zij ook gemakkelijker bewegen en is de kans vele malen groter dat ze later een gezond leven zullen leiden. Dit zorgt ervoor dat de kans minder groot is om overgewicht te ontwikkelen op een latere leeftijd. Zie dit dus niet als iets dat je met een korreltje zout opvat.

Het is daadwerkelijk belangrijk om op een vroege leeftijd al bezig te zijn met bijvoorbeeld de BMI van het kind. Een gezond gewicht is belangrijk voor de lichamelijke en motorische ontwikkeling van kinderen. Daarnaast is het ook essentieel voor de geestelijke en emotionele gezondheid. Genoeg redenen om wat extra aandacht te besteden aan het BMI gehalte van kinderen.

Wat is een gezonde BMI voor volwassene?

Als je onder de 18,5 uitkomt, word er geadviseerd om wat aan te komen. Met een BMI onder de 18,5 word je beschouwd als anorexia. Logischerwijs wilt dit zeggen dat je moet werken aan het gewicht.

Voor de volwassene die tussen de 18,5 en 24,9 uitkomen, word er geadviseerd om gezond te blijven eten en voldoende te blijven bewegen. Deze categorie word gezien als een gezond gemiddelde. Dit BMI waarde moet daarom dan ook onderhouden worden.

Tussen de 25 en 29,9 is er sprake van overgewicht. Er is dan nog geen reden tot paniek. Als je een BMI van 30 of meer hebt, is er pas sprake van obesitas. Probeer dit dan ook te vermijden. De advies is dan om af te vallen. Het is de bedoeling om je BMI niet boven de 25 te laten belanden. Dit alles als je een gezond BMI wilt als volwassene.

Voordat je 18 bent geworden, gelden er bepaalde grenswaarden waar rekening mee gehouden moeten worden. Het is de bedoeling om deze ook op te volgen voor een beter overzicht. Na de 70ste jaar gelden er dan weer andere regels, waardoor de BMI anders berekend moet worden. Na 70 jaar word er wat soepeler gekeken naar de BMI.

Als je meer te weten wilt komen dan dat een BMI calculator je kan vertellen, Meet dan je middelomtrek. Je middelomtrek verteld jou namelijk onder andere hoe hoog de kans op hart- en vaatziekten is. Bij het middelomtrek opmeten, is het bij mannen anders dan bij vrouwen.

Als de omtrek rond de navel meer dan 102 cm is bij de mannen (bij vrouwen 88 cm), is er een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Het word dan zeker geadviseerd om hulp in te schakelen om wat aan je BMI te doen.

De BMI categorieën voor volwassenen

Deze indeling is geschikt voor volwassenen tussen de 18 en 70 jaar. Voor een gezond BMI voor volwassenen, zit je al goed tussen de 18,5 en de 25. Wanneer je hiertussen ligt is het belangrijk om dit te behouden.

Bekijk de BMI categorieën voor volwassenen hieronder.

BMI categorieën voor volwasseneBMI waarde
OndergewichtMinder dan 18,5
Normaal gewichtTussen de 18,5 en 24,9
OvergewichtTussen de 25 en 29,9
ObesitasMeer dan 30

Wat is een gezond BMI voor ouderen?

Het lichaam veranderd naarmate je ouder word, bepaalde lichaamsdelen beginnen te hangen. Bij ouderen boven de 70 is de BMI dan ook anders zoals al eerder is aangegeven. Niet alleen de lichaamssamenstelling veranderd maar ook de lichaamslengte. Uit onderzoek blijkt zelfs, het hebben van een hoge BMI als ouderen, je een kleinere kans hebt om te overlijden dan ouderen met een normale BMI.

De BMI is vanaf de 70ste jaar voor mannen gemiddeld 0,7 hoger en voor vrouwen 1,6 hoger. Hoe ouder je word hoe soepeler er gekeken word naar de BMI. Vanaf 80 jaar is dit voor de mannen zelfs 1,4 hoger en voor de vrouwen 2,6 hoger.

Voor vrouwen die op leeftijd zijn is het zelfs zo, heb jij een BMI tussen de 25 en de 27? Vooral op oudere leeftijd is dit beter. De reden daarvoor is simpel, het verkleinen van de kans op osteoporose (verlaagde botdichtheid).

De BMI categorieën voor ouderen

BMI categorieën voor ouderenBMI waarde
OndergewichtMinder dan 22
Normaal gewichtTussen de 22 en 27,9
OvergewichtTussen de 28 en 29,9
ObesitasMeer dan 30
Geef een reactie