Wie kent deze fruitsoort nou niet, de olijfvrucht. Een vrucht wat vrijwel onmisbaar is in je martini on ice of als topping op je pizza. Niet alleen worden olijven gebruikt voor deze doeleinden of om op te eten maar bijvoorbeeld ook om olijfolie te maken. Door middel van een heleboel stappen word van olijven, olijfolie geproduceerd.

Olijfolie heeft zo zijn onderschatte waarde. Niet alleen word olijfolie gebruikt in de keuken maar kan het ook een positief effect hebben op je huid en haar. Zo zie je dat olijfolie niet alleen je recepten beïnvloed maar ook je huid en haar.

Ben je geïntrigeerd en wil je nou meer te weten komen over olijven, de olijfboom en olijfolie? Lees lekker verder!

Olijven

De vrucht olijf is afkomstig van de olijfboom Olea europaea. Voor onder andere de landen rond de Middellandse Zee zijn olijven een van de belangrijkste landbouwproducten op de dag van vandaag. Tegenwoordig worden ze ook in andere delen van de wereld geproduceerd. Landen zoals Brazilië, Griekenland, Mexico, Florida, China en Australië.

De steenvrucht olijf is ovaal van vorm, groenkleurig en weegt gemiddeld tussen de 2 en 6 gram. Een olijf blijft niet altijd groen van kleur. Deze groene kleur veranderd naar zwart wanneer ze rijp zijn. In tegenstelling van deze olijven heb je ook andere olijven die wel groen kleurig blijven als ze rijp zijn.

Ongeacht welk kleur de olijven hebben, zijn ze wel gezond? Want niet alle fruitsoorten zijn even gezond doordat niet alle fruitsoorten hetzelfde voedingsstoffen bevatten. Bij fruitsoorten heb je ook te maken met verzadigd en onverzadigde vetten. In het geval van olijven bevatten zij goede verzadigde vetten. Niet altijd word er daarom dan ook positief gesproken over olijven omdat er een schrik heerst om vetten binnen te krijgen.

Vergeet niet dat het lichaam ook bepaalde vetten nodig heeft tevens ook om af te vallen. Ons lichamen hebben vetten nodig voor het opbouwen van ons hormonen. Een correcte balans in je hormonen heb je nodig om makkelijk vet te verbranden en eventueel voor spiermassa behoud.

De vetten die je binnen werkt bij het eten van olijven zijn omega 9-vetzuren. Dit is de categorie van gezonde vetten waarin je de fruitsoort avocado ook in terugvind.

Ongeacht de vele voordelen van olijven, moeten ze wel met mate geconsumeerd worden. Dit heeft te maken met dat olijven per 100 gram 115 calorieën bevatten. Voor iemand die streng op zijn calorie inname let, kan die niet veel olijven permitteren in zijn voedingsschema.

De olijfboom

De bomen waar olijven aan groeien en tot bloei komen word een olijfboom genoemd. Een olijfboom kan uitgroeien tot een groenblijvende boom van een meter of negen. Het groei van deze olijfbomen gebeurt relatief langzaam, met lange wortels en een dikke stam.

Het geduld word aardig op de proef gesteld. Bij olijfbomen heb je nogal geduld nodig. Pas na een gemiddelde van 5 jaar begint de olijfboom vruchten te dragen. Wist jij dat olijfbomen ouder kunnen worden dan wij als mensheid? Olijfbomen kunnen vele honderden jaren oud worden.

Hier in Nederland kunnen we niet zo makkelijk olijfbomen tegenkomen. Dit is omdat olijfbomen opgroeien in landen met een tropische klimaat. In verschillende landen en culturen kom je ze tegen. Namelijk in de cultuur van het Joodse volk word de boom nog steeds gezien als een symbool van vrede en geluk.

Olijfolie

Inmiddels zijn we een heleboel jaren later nadat olijven ontdekt werden en er olijfolie gemaakt werd. Nu ondertussen ruim 6000 jaar verder word het nog steeds gebruikt. Deze plantaardige olie heeft zijn naam te danken omdat het gewonnen word uit een olijf die in zijn beurt afkomstig is van een olijfboom.

Als er hier en daar word gekeken in de keuken zie je dat niet iedereen kookt met hetzelfde olie. De één kookt en bakt met zonnebloemolie terwijl de ander bijvoorbeeld olijfolie ter zijn beschikking neemt. Kies je voor het koken met het heerlijke olijfolie, dan kan het zo zijn dat je benieuwd bent naar hoe olijfolie gemaakt word. De stappen die gezet worden om olijfolie te maken zijn, bleken, stomen, verhitten, chemisch reinigen, hydrogeneren, deodoriseren en nog een heleboel bewerkingen waar wij niet vanaf weten.

Het maken van olijfolie is niet zo gemakkelijk. Dit olie word vers geperst uit de sappige vruchtvlees van een olijfvrucht wat afkomstig is rondom de pit wat binnenin zit. Deze olijfolie word niet alleen in de keuken gebruikt, het heeft meerdere doeleinden. Naast het gebruiken van olijfolie in de keuken word het ook gebruikt voor brandstof voor olielampen, als medicijn en voor schoonheidsmiddelen.

Bewaartips voor olijven

Voor het bewaren van olijven zijn er een aantal mogelijkheden. Het is wel belangrijk om te weten of het hier gaat om een gesloten of open verpakking. Gaat het om een gesloten verpakking, controleer dan de bewaaradvies op de verpakking en de houdbaarheidsdatum natuurlijk. Heb je de verpakking geopend? Zet je olijven dan in een plastic bakje en bekijk hieronder waar je ze kan bewaren en hoelang ze houdbaar blijven.

De olijven kunnen bewaard worden in de koelkast. Doe je dat blijven de steenvruchten nog zeker 1 maand houdbaar. Wil je ze bewaren in de vriezer? Dan kan je van een langere houdbaarheid profiteren. De olijven blijven dan voor maar liefst 3 maanden houdbaar.

Als er twijfels zijn of de olijven nog goed zijn kan je dat het beste vaststellen door middel van het zien, ruiken of het proeven. Zijn ze bedorven kan je dat herkennen door middel van goed te kijken. De olijven zijn dan verkleurd of beschimmeld. Ben je er nog niet over uit? Dan heb je nog eventueel de mogelijkheid om te ruiken. De olijfvruchten hebben wanneer ze bedorven zijn een aparte geur.

De voedingswaarde van olijven per 100 gram

AlgemeenKcal
Energie136 kcal
Voedingswaarden per 100 gramGram
Koolhydraten0,2
Waarvan suiker0,0
Water79,4
Eiwitten1,4
Voedingsvezels4,2
Vet13,8
Waarvan verzadigd vet2,5
VitaminesMilligram
Vitamine A0,05
Vitamine B10,03
Vitamine B20,08
Vitamine B60,02
MineralenMilligram
Natrium2100,0
Kalium45,0
Calcium95,0
Fosfor17,0
IJzer1,5
Magnesium20,0
Koper0,20
Zink0,20