Ben jij ook zo in de war of het nou een nectarine is of toch een ander fruitsoort? Je bent niet de enige en de verwarring is zeker te begrijpen. Als je deze fruitsoorten naast elkaar legt is het zomaar onderscheiden van een nectarine niet zo gemakkelijk. Het afstammen uit dezelfde familie is de oorzaak hiervan.

Omdat een nectarine erg veel op zijn familieleden lijkt, is het uit elkaar halen van deze fruitsoorten een uitdaging. Verder in dit artikel lees je over welke fruitsoorten het gaat. Zo is het onderscheid maken van deze steenvruchten makkelijker te maken.

Is nectarine hetzelfde als een perzik?

De nectarine oftewel nectarijn, behorend in de categorie steenfruit is oorspronkelijk afkomstig van dezelfde familie als een perzik. Deze steenfruit soorten groeien op in warme landen zoals Spanje, Griekenland, Chili of Zuid-Afrika.

Eenmaal na het kennen van deze beide fruitsoorten, nectarine en perzik, komt hoogstwaarschijnlijk de vraag naar boven: is nectarine hetzelfde als een perzik? Ze lijken erg veel op elkaar en als je ze naast elkaar legt word het moeilijk om te weten welk fruitsoort het nou is. Heel gek is dit zeker niet omdat ze beide van hetzelfde familie afgestamd zijn. Deze familie word ook wel de familie van de steenfruit soorten genoemd.

Niet alleen een perzik lijkt enorm veel op een nectarine maar ook abrikozen. Op het eerste gezicht zal je misschien denken dat het dezelfde fruitsoorten zijn maar tevergeefs. Het draait hier om steenvruchten die aan de buitenkant vrijwel dezelfde uitstraling hebben. Van een soortgelijke vorm, het bevatten van een pit tot aan meestal hetzelfde kleur hebben. Allemaal factoren die het onderscheiden moeilijker maken.

Verschil tussen deze steenvruchten

Toch moet er ergens een manier zijn om de verschillen tussen deze steenvruchten te herkennen. Ergens moet er verschillen zijn waardoor je de perzik, nectarine en abrikoos uit elkaar kunt halen.

Gelijkenissen hebben deze steenvruchten zeker. Daar valt niet over te discussiëren. Zoals de diagram bijvoorbeeld van deze fruitsoorten, deze zijn gemiddeld hetzelfde buiten een abrikoos. Deze twee vruchten de nectarine en perzik hebben een diagram van gemiddeld zeven centimeter. Een abrikoos daar aan tegen schommelt met een gemiddelde diagram daar net onder.

Maar hoe onderscheid je deze steenvruchten nou? Zo net heb je gelezen dat een abrikoos al kleiner is dan een nectarine en perzik. Aan de hand van nog kleine details zijn deze drie familieleden anders te verklaren. Deze kleine details zit hem voornamelijk in de diagram, kleur en grofheid van de schil en de pit wat binnenin zit in deze steenvruchten.

Zo zijn er verschillen in de pit wat in deze steenfruitsoorten zitten. Abrikozen zijn hierdoor gemakkelijk te herkennen. Zij hebben een nogal zachte en egale pit in de vruchtvlees. Dit geld niet voor een nectarine of perzik. Deze twee hebben dezelfde eigenschappen als het gaat om de pit.

De schil van deze steenvruchten is ook een manier om ze uit elkaar te houden. Hieraan kan je zien of het gaat om een nectarine, perzik of een abrikoos. Bij een perzik is de schil kwetsbaarder en voelt zachter aan dan zijn familieleden nectarine en abrikoos. Aan de kleur van de schil kan de conclusie ook gemaakt worden in de meeste gevallen, als we het hebben over het onderscheiden van deze fruitsoorten. Perziken genieten meestal van een oranje kleur, waar nectarines een rood of geel kleur dragen en abrikozen ook een geel of oranje kleur hebben.

Kan je een nectarine met schil eten?

Zoals bij het eten van een appel, kunnen nectarines ook gemakkelijk uit de hand gegeten worden. Voor het eten van nectarines evenals andere fruitsoorten zoals appels, druiven, aardbeien en peren moeten ze eerst wel goed afgespoeld worden.

Vanaf de moment dat deze fruitsoorten worden geplukt en tegen dat je ze wilt consumeren, hebben ze het afspoelen met water nodig. Dit is natuurlijk in het geval dat je nectarines wilt gaan eten met schil. Naast het wel of niet verwijderen van het schil moet er rekening gehouden worden met de pit binnenin.

Zoals je misschien al weet bestaat een nectarine uit een pit aan de binnenkant, een heerlijke zoete vruchtvlees en een gladde glanzende schil. Deze nectarines hebben een zoete smaak wanneer ze lekker rijp zijn.

Waar nectarines goed voor zijn

Nu dat je het een en ander hebt gelezen over nectarines en haar familieleden, word het hoog tijd om de gezondheidsvoordelen van een nectarine te weten. Het is het lezen waard. Want wist jij dat deze steenfruit goed is voor je ogen? Als we het hebben over welke voedingsmiddelen goed zijn voor onze ogen, denken wij meer aan wortels bijvoorbeeld.

Vele zien een nectarine over het hoofd en eten liever wortels om hun ogen te verzorgen. Dit omdat in de meeste gevallen zij niet van deze voordeel afweten van een nectarine. Dit komt simpelweg door de voedingsstoffen betacaroteen, luteïne en zeaxanthine. Je kan deze voedingsstoffen zien als de belangrijke bouwstoffen voor je ogen.

Dat is niet alles, integendeel. Rijk aan krachtige antioxidanten zoals polyfenolen is een nectarine eten aan te raden. Antioxidanten zorgen voor het beschermen van de lichaam tegen schadelijke stoffen. Kortom deze antioxidanten zorgen voor het tegenhouden van alle negatieve.

Vitamines zijn in overvloed in een nectarine, naast het bevatten van goede en krachtige antioxidanten. Vitamine A en boordevol vitamine C zijn te vinden in deze steenfruit. Door het binnen krijgen van vitamine C geeft dit een boost aan je weerstand.

Bewaartips voor de nectarine (nectarijn)

Vruchten bewaar je het beste op een koele plaats wat een kamertemperatuur heeft (10-15°C). Dat geld natuurlijk ook voor de nectarine. Daar zijn ze namelijk pakweg 3 dagen ongeveer nog houdbaar. In de koelkast kun je ze ook bewaren en blijven ze ongeveer één week houdbaar. De koude temperatuur van de koelkast heeft echter negatieve invloed op de smaak en het aroma van nectarines.

De voedingswaarde van de nectarine ( nectarijn ) per 100 gram

AlgemeenKcal
Energie36 kcal
Voedingswaarden per 100 gramGram
Koolhydraten7,5
Waarvan suiker7,0
Water89,2
Eiwitten1,0
Voedingsvezels1,3
Vet0,0
VitaminesMilligram
A0,03
B10,06
B20,04
B60,02
C5,0
E0,75
MineralenMilligram
Natrium1,0
Kalium175,0
Calcium10,0
Fosfor50,0
IJzer0,4
Magnesium10,0
Koper0,09
Zink0,10
Mangaan0,05