Ben jij soms je motivatie kwijt? Je weet niet wat te doen, kortom je weet er maar geen raad mee? Dat kan vervelend zijn vooral als je al zo gemotiveerd begonnen bent. Opgeven is zeker geen optie, je weet alleen nog niet van alle motivatie tips om te gaan sporten.

Dat is niet erg want daar gaat snel verandering in komen. In deze blog ga je te weten komen welke 11 effectieve motivatie tips er zijn om te gaan sporten. Na het lezen van deze blog waar je achter 11 motivatie tips komt, kan je rekenen op gegarandeerde motivatie om te sporten!

Wat is motivatie eigenlijk?

Wat is motivatie nou eigenlijk? En hoe is het mogelijk om je intrinsieke motivatie te verbeteren? Is het gemakkelijk om dit voor elkaar te krijgen? Dit zijn allemaal vragen wat normaliter gesteld worden door beginners.

Waarom voornamelijk beginners deze vragen het meest zullen stellen is omdat gevorderden meestal al weten hoe deze factor in elkaar zit. Zij zullen al ondervonden hebben wat dit is, hoe het werkt en hoe de motivatie te verbeteren.

Wat motivatie eigenlijk inhoud is een reden hebben om iets te willen doen of hebben. Deze motivatie wat uit de persoon zelf komt. Niet van iemand anders die je probeert te motiveren zoals een personal trainer. Het kan best interessant zijn om te weten wat jou nou eigenlijk motivatie geeft om te gaan sporten.

Motivatie nodig om te gaan sporten?

Druipt de motivatie weg als we het hebben over sporten? Heb je wel eens van die dagen dat je geen zin hebt om te gaan sporten? Dit is een teken dat de motivatie ver te zoeken is. Hier gaat snel verandering in komen bij het toepassen van deze 11 motivatie tips.

Deze moeilijke dagen zijn makkelijk te overbruggen na het toepassen van deze 11 tips. Want met het weten van deze motivatie tips en het daadwerkelijk toepassen hiervan, ga je zeker resultaat zien!

Gegarandeerd succes met deze 11 motivatie tips

Het kan lastig zijn om gezonde gewoontes vast te houden. Terugvallen in de oude gewoontes is heel verleidelijk vandaar dat het vaak mis gaat. Hieronder kan je 11 motivatie tips terugvinden speciaal voor (extra) motivatie om te gaan sporten.

1. Consistentie

Consistentie komt niet alleen het beste van pas bij het sporten. Naast het sporten is op vele gebieden consistentie zeer belangrijk. Vandaar ook het gezegde consistency is the key.

Met het continu gezond eten en bewegen ben je bezig met het aanpassen van je gewoontes. Hiervoor heb je ongeveer 23 dagen nodig wil je een gewoonte veranderen. In deze ruim drie weken is het belangrijk om consistent te blijven in dat wat je wilt.

Consistentie komt ook goed van pas als we kijken naar voeding. Ben je consistent bezig met sporten en voeding? Dan ben je op de goede weg naar een sportieve bouw.

2. Maak het leuk voor jezelf

Dit is één van de motivatie tips wat ook wel vanzelfsprekend is. Hoe leuker je het vindt om iets te doen, hoe langer je het vol houd. Dit geldt dus ook voor het afvallen. Hoe leuker je het jezelf maakt, des te langer je het vol houd.

Sporten hoeft immers geen saaie bezigheid te zijn. Als voorbeeld doe je lekker je oordopjes in tijdens het sporten en luister naar je favoriete muziek uit de playlist die je gemaakt hebt.

Bij het uitoefenen van een sport of je gaat naar de sportschool is het leuk om een sportmaatje of een fitnessmaatje te hebben. Dit kan er ook voor zorgen dat je het blijft leuk vinden.

3. Houd je vooruitgang bij

Hier wordt niet altijd bij stil gestaan. Het kan zo zijn dat je direct wilt beginnen en niet meer herinnert wilt worden aan de oude versie van jezelf. Alle remmen gaan los en je gaat ervoor.

Dit word overigens altijd geadviseerd door personal trainers bijvoorbeeld, om een startpunt te hebben. Dan weet je van waar je bent gekomen. Kies je voor afvallen? Gedurende de tijd dat je aan het afvallen bent, kan je jezelf vergelijken met de foto van je startpunt. Dit werkt erg motiverend!

4. Begin met kleine doelen

Uit ervaring blijkt dat er veel mensen zijn die liever gelijk teveel hooi op hun vork willen nemen. Je kan toch ook niet van de één op de andere dag topfit zijn? Het is belangrijk om met kleine doelen te werken in het begin. Waarom dit aangeraden word is om het lichaam te laten wennen.

Dit werkt in alle gevallen het beste. Bij het teveel willen heb je ook groot kans op overbelasting. Het is dus beter om je lichaam niet te overbelasten om het maximale eruit te halen. Werk met kleine stapjes en je zult er ook komen.

5. Dress to impress

Dit is één van de simpelste motivatie tips die je gaat vinden. Dit kan iedereen namelijk! Trek lekker de sportkleding aan waar je je het lekkerst in voelt. Ergens waar je jezelf lekker comfortabel in voelt. Dit kan alvast een goed begin betekenen voor de reis naar een gezonder leven.

6. Plan een cheatday in

Je hebt verschillende diëten. De ene met één dag ingepland waar je alle remmen los mag laten en de ander helemaal niet. Een soepeler dieet of een wat strenger dieet. De tweede keus wordt afgeraden wil je je motivatie om te gaan sporten zo hoog mogelijk houden.

Dit komt omdat met het inplannen van die ene ‘cheatday’, je jezelf gaat verheugen. Zo houd je ook je motivatie hoog omdat het wat makkelijker vol te houden is. Het verlangen naar dat ene dag van de week zal je motivatie ten goede doen.

7. Probeer alleen positief te denken

Het kan wel zo moeilijk zijn om toch positief te denken na een lange werkdag. Het heeft tegengezeten op werk, je bent vermoeid en ziet het niet zitten om te gaan sporten. Denk dan aan de mijlpalen die je al die keren hebt behaald of gaat behalen. Iets wat positieve energie opwekt.

Het is logisch dat bij het negatieve denken je motivatie om te gaan sporten ver te zoeken is. Je begint het goed te praten dat je morgen zult gaan sporten. Er worden van de gekste redenen bedacht om vandaag niet te gaan sporten.

Blijf je dit telkens doen beland je in een cyclus waarin je het steeds goed blijft praten dat je net vandaag niet naar de sportschool zult gaan. Op een duur na dit meerdere malen te herhalen word het mentaal moeilijker om hieruit te stappen.

8. Denk vooraf hoe je je achteraf zult voelen

Je bent in de meeste gevallen bezig met het gevoel die je vooraf hebt. Het motivatie is niet genoeg waardoor je niet staat te springen om te gaan sporten. Keer dat eens om en merk het verschil.

Denk eens aan het gevoel die je achteraf zult krijgen eenmaal je wel geweest bent. Want iedereen weet dat wanneer je klaar ben met sporten je jezelf goed voelt. Je bent blij dat je naar de sportschool bent geweest buiten de spierpijn om.

Bedenk dus lekker vooraf hoe je je achteraf zult voelen. Zo zal je merken dat de motivatie om te gaan sporten langzamerhand begint te verhogen. Hierdoor ben je ook niet meer bezig met hoe het gevoel vooraf was.

9. Eet een gezonde snack

Is je energie niveau laag? Wat hoogstwaarschijnlijk kan leiden tot het motivatie tekort? Eet dan lekker een gezonde snack. Het kan misschien zo zijn dat je tekort komt aan energie. Bij het eten van een gezonde snack zal je merken dat je energiegehalte gaat stijgen. Dit kan er toe leiden dat je dan net die motivatie vindt om te gaan sporten.

Een gezond snack zal je hierdoor toe leiden om het energie niveau op de juiste manier te doen stijgen. Met ongezonde snacks zoals chips zal je energie niveau misschien stijgen, maar ook even hard dalen. Overweeg dus gezonde snacks zoals yoghurt, fruit of gedroogde noten.

10. Motiveer een vriend(in) om samen te gaan sporten

Wat al eerder is aangegeven is het vinden van een sportmaatje of fitnessmaatje. Het is onderzocht wat de impact kan zijn om in gezelschap te sporten. Het bleek dat het samen sporten zeer motiverend werkt.

Heel gek is dit ook niet dat het motiverend is wanneer je in gezelschap bezig bent. Doordat je samen met elkaar sport is het gemakkelijk om elkaar aan te moedigen. Hierdoor krijg je hulp om misschien net wat extra uit jezelf te halen.

11. Vergeet je doelen niet!

En tot slot, nu dat je doelen hebt gesteld verlies deze niet uit het oog. Doelen stellen kan misschien eenvoudig zijn, deze in het vizier houden is het volgende. Dit doe je onder andere voor motivatie om te gaan sporten.

Uit het bekijken van je doelen kan er ook genoeg motivatie gehaald worden. Bij het lezen van je doelen moet het visualiseren aan bod komen. Hierdoor zal je altijd het beeld in je hoofd blijven houden hoe je in werkelijkheid eruit wilt zien. En het begint immers allemaal in je hoofd. De kracht van het visualiseren!

Geef een reactie