Mandarijnen eten

Het is je vast niet ontgaan de kleine broertje van sinaasappel, de citrusvrucht mandarijn. Door middel van de grootte is het erg gemakkelijk om een mandarijn mee op stap te nemen laat staan het mandarijnen eten. Je gaat naar school, werk of een dagje stage met een tas met genoeg plaats. Het zou nogal zonde zijn om je mandarijn niet mee te nemen dan.

Als je nog niet op de hoogte was van de gezondheidsvoordelen van een mandarijn, dan zal dat na dit artikel flink veranderen. We gaan namelijk de vele voordelen bespreken die eigenlijk erg veel lijken op zijn familielid de sinaasappel. Lees snel verder en leer deze fruit beter kennen.

Wat is beter mandarijn of sinaasappel?

Zoals de meeste onder ons weten lijkt een mandarijn op een sinaasappel maar dan in een kleinere formaat. Je kan dus concluderen dat een mandarijn het broertje is van een sinaasappel. Als je een mandarijn vergelijkt met een sinaasappel zou je eerder denken beter af te zijn met een sinaasappel. Omdat een sinaasappel groter is dan een mandarijn zou je kunnen zeggen dat je voordeliger bent met een sinaasappel.

Als je kijkt naar de vitamine C gehalte dan klopt dit inderdaad. Een sinaasappel is op dit gebied de winnaar vergeleken met een mandarijn. Waar een sinaasappel tot wel 85 mg per 100 gram bevat, heeft een mandarijn maar een gemiddelde van 58 mg per 100 gram.

Mandarijnboom

Mandarijnen zijn niet alleen familie van de sinaasappel maar ook van citroen, limoen en grapefruits. Oorspronkelijk komen deze fruitsoorten uit China afkomstige bomen. Een constante teelt van een mandarijnboom hier in Nederland is met onze klimaat helaas niet mogelijk. Vanwege de schommeling jaar in en jaar uit van temperatuur, halen we onze mandarijnen onder andere uit landen zoals Marokko, Italië en Spanje.

Wil je toch graag een mandarijnboom kweken? Dan is het plaatsen van je mandarijnboom binnen in huis ook mogelijk. Op kamertemperatuur kan een mandarijnboom tot wel twee meter hoog worden. Toch is het buiten plaatsen van je mandarijnenboom wel het beste voor het bevordering van het groeien en bloeien bijvoorbeeld.

Met frisgroene blaadjes aan de mandarijnboom dragen deze de mandarijnen. Als er geen pitjes in de mandarijn zit, wilt dat zeggen dat de zaadknop (het deel van de bloem waar het pitje uit moet komen) niet bevrucht is geraakt.

Mandarijnboompje

Je hebt verschillende soorten van deze citrusvrucht, maar liefst vier soorten. Het meest voorkomende mandarijn wat de gewone mandarijn genoemd word komt het vaakst voor in de schappen van de supermarkten. Naast de gewone mandarijn wat het meest bekend staat bij ons, hebben we nog de king mandarijn, de clementine mandarijn en de satsuma mandarijn.

Als je weet welk soort mandarijn pitloos is kan je hieruit al de mandarijnen een beetje onderscheiden. Er zijn namelijk maar twee soorten mandarijnen die pitloos zijn. We hebben het hier over de twee soorten, de clementine mandarijn en de satsuma mandarijn wat niet heel vaak voorkomt.

6 reden waarom je een mandarijn moet eten

Met alle fruitsoorten heb je te maken met voor- en nadelen. De één wat meer dan de andere. Hieronder gaan we zes voordelen bespreken waar jij profijt aan hebt. Deze voordelen hebben alles te maken met een mandarijn en het eten van mandarijnen.

1. De schil

De schil van een mandarijn zegt meer dan dat je denkt. De Een schil zegt veel dingen van een fruitsoort wat vele niet weten. Want hoe vaak heb jij al eens een tros mandarijnen gekocht en bij het eten van de mandarijnen gemerkt dat ze nogal droog en smaakloos zijn? Dit is jammer maar hier gaat verandering in komen. Na het lezen van deze tip ga je van te voren weten welke mandarijnen je moet kopen.

Een mandarijn zijn schil kan op twee manieren in de schappen liggen, strak of nogal losjes. Hoe dan ook kan je weten of je mandarijn sappig is of juist niet. Als de schil strak oogt wilt dit zeggen dat het een sappige mandarijn is. Een nogal losse schil wilt dan natuurlijk zeggen dat het juist geen sappige mandarijn zal zijn.

Overigens bij het schillen van een mandarijn komt er een stofje estermoleculen vrij. Dit stofje zorgt ervoor dat je zenuwstelsel kalmeert en zorgt voor het stimuleren van je spijsvertering. Simpel gezegd het zorgt voor te kunnen kalmeren, relaxen en neemt stress weg.

Mandarijn in schil

2. Weerstand

Het broertje van een sinaasappel zit boordevol vitamine C wat je lichaam nodig hebt voor een goed werkend immuunsysteem. Gebrek aan vitamine C wil je niet hebben omdat het juist zorgt om alle virussen buiten je lichaam te houden. Kortom vitamine C zorgt voor alle negatieve buiten het lichaam te houden.

3. Een gezond huid

Iedereen wilt er stralend en gezond uitzien en hierbij hoort natuurlijk een gezond en mooie huid. Het is een must om bepaalde vitamines, mineralen en antioxidanten binnen te krijgen voor deze resultaat. Deze specifieke vitamines, mineralen en antioxidanten werk je lekker naar binnen als je een mandarijn eet.

In dit geval bij een mandarijn geniet je van vele vitamines als je het eet. Zoals de provitamine A krijg je binnen wat bijdraagt aan het lichaam waardoor het zelf vitamine A kan aanmaken. Op diverse manieren zorgen deze vitamines ervoor om je huid in topconditie te houden.

Evenals antioxidanten zijn er voor een aantal redenen zoals bijvoorbeeld voor het verminderen van oxidatieve stress in het lichaam. Vanwege oxidatieve stress kan zowel het lichaam als het huid er sterk achteruit door gaan. Hierdoor maak je het jezelf moeilijker om te streven naar een gezond en stralend huid.

4. Toe te voegen aan je dieet

Het is zonde om niks van fruitsoorten toe te voegen aan je dieet wat vaak word geadviseerd. De reden waarom dit zo vaak word aangeraden is omdat er in veel fruitsoorten fructose oftewel fruitsuiker zit. Hier word voor gevreesd waardoor men fruit uit hun voedingsschema’s laten.

Niks is minder waar bij een mandarijn, weet jij waarom? Omdat zoals bij de meeste fruitsoorten is het teveel ervan eten nadelig. Bij een teveel aan een bepaald fruitsoort wat fructose bevat is het uiteraard het geval dat je nadelige effecten zult krijgen. Daarom is het altijd het beste om met mate je fruit te eten per dag.

Met al de gezondheidsvoordelen wat een fruit met zich meebrengt is het zonde om helemaal geen fruit te eten. Bijvoorbeeld de vele voedingsvezels en voedingsstoffen wat je mist is jammer want ook deze dragen bij aan je gezondheid. Het zal een gemis zijn in je voedingsschema vooral als je weet dat een mandarijn 85% uit water bestaat. Mandarijnen eten is dus zeker een gezonde keus.

5. Veroudering bestrijden

Zelfs tegen veroudering helpt een mandarijn. Hierdoor blijf je nog wat langer jong! Door middel van het bevatten van bepaalde voedingsstoffen kan je hiermee veroudering tegengaan. Vaak word mandarijnolie daarom dan ook gebruikt om te smeren direct op het huid.

6. Bescherming voor hersenen

Zoals gezegd zijn er veel voordelen om van te profiteren als je een mandarijn eet. Het beschermt zelfs je hersenen. Dit is mogelijk door middel van de voedingsstof flavonoïden. Deze stofje staat voor het beschermen van onze hersenen en verkleint de kans op hersenziekten zoals Alzheimer.

Bewaartips voor mandarijnen

Als het om fruit ga kan je ze meestal op 3 verschillende manieren bewaren. Met mandarijnen word er maar 2 manieren aangeraden. Hou de mandarijnen dus buiten de koelkast.

Kies je dus voor op de fruitschaal of toch in de vriezer? Wil je de mandarijnen bewaren op de fruitschaal zijn de mandarijnen 1 á 2 weken houdbaar. Ga je voor een wat langere houdbaarheid dan kan dat door de mandarijnen gesneden in de vriezer te bewaren.

De voedingswaarde van de mandarijn per 100 gram

AlgemeenKcal
Energie49 kcal
Voedingswaarden per 100 gramGram
Koolhydraten10,1
Waarvan suiker9,2
Water86,0
Eiwitten0,7
Voedingsvezels1,9
Vet0,3
VitaminesMilligram
A0,05
B10,06
B20,01
B60,03
C30,0
MineralenMilligram
Natrium1,0
Kalium210,0
Calcium33,0
Fosfor20,0
Magnesium7,0
Zink0,12