De fruit lychee, is een minder bekende maar toch ook een aanradertje! Heb je nogal moeite met je drukke dagje en ben je toe aan wat energie? Er is hiervoor genoeg fruitsoorten die jouw de benodigde energie bezorgen. Maar naast het krijgen van energie heeft een lychee belangrijke vitamines en mineralen. Deze vitamines en mineralen zijn vereist om gezond te leven dus ook om je lichaam te verzorgen.

Kijk lekker verder en ontdek wat meer over deze fruitsoort. Deze vrucht lychee bevat namelijk de juiste vitamines en mineralen om jouw door je dag heen te helpen!

Waar smaakt een lychee naar?

Een lychee is niet echt bekend bij een gemiddelde Nederlander. Onder andere omdat deze vrucht oorspronkelijk uit China komt word die niet vaak gegeten hier in Nederland. Tegenwoordig komen lychees niet alleen uit China onze kant op, maar ook uit landen zoals Madagaskar en Zuid-Afrika, Israël en Azië. Vanuit verschillende landen komen lychees dus naar Nederland toe.

Maar dat neemt natuurlijk niet weg dat er toch nog genoeg mensen zijn die graag een lychee eten. De een eet het voor de zoete, kruidige smaak terwijl de andere het consumeert door de vele gezondheidsvoordelen. In beide gevallen kan je genieten van lychees, zowel voor de smaak als voor de vele gezondheidsvoordelen.

Vergeet niet om lekker te variëren met je fruitsoorten. De afwisseling in fruitsoorten is vereist als je niet steeds dezelfde vitamines, mineralen en antioxidanten wilt binnen krijgen. Want elk fruitsoort heeft zo zijn eigen voordelen en eigenschappen.

Is de fruit lychee gezond?

Vandaag de dag is gezond eten steeds populairder aan het worden. Daarom zijn lychees van harte welkom in je voedingsschema omdat deze heel gezond zijn. Deze fruitsoort lychee kan jouw bijvoorbeeld helpen bij het hebben van een drukke dag zoals je hebt gelezen. Dit komt door de hoeveelheid vitamine C dat deze vrucht lychee bevat.

Om misschien wel dé belangrijkste factor van onze lichaam, het hart intact te houden is het eten van lychees aan te raden. Deze fruit lychee bevat namelijk antioxidanten die jouw hart stimuleren. Een antioxidant zoals rutine beschermt het hart en verlaagt de risico op kanker en diabetes.

Vitamines en mineralen binnen krijgen is belangrijk voor je lichaam om goed te functioneren. Er zijn hiernaast nog genoeg redeneringen om te beginnen met eten van lychees. Door het consumeren van dit heerlijke vrucht lychee, versterk het je immuunsysteem en nog veel meer.

Bestaand uit minimaal 85 procent water zijn lychees evenals sinaasappels, pruimen, blauwe bessen, limoenen, citroenen en perziken erg gezond te verklaren. Naast bijna volledig te bestaan uit water bevatten lychees een gemiddelde van 15 procent aan koolhydraten. Het grote gedeelte van deze koolhydraten is afkomstig van suikers waardoor je de zoete overheerlijke smaak krijgt.

Is de fruit lychee gezond? Jazeker!

Hoe eet je een lychee?

De rond of ovaalvormig exotische vrucht met een doorsnee van pakweg drie tot vijf centimeter is te vergelijken met pruimen. Lychees zijn net zoals pruimen ongeveer even groot. Toch valt een lychee meer op dan pruimen door zijn rode schil. De sappige vruchtvlees word in principe verpakt door deze rode ruwe schil.

Op zich kan je het als een kunst zien om gelijk een lychee foutloos te eten. Ook het openen van een lychee vereist namelijk oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Met het continu oefenen gaat het steeds makkelijker gaan. Je bent vast geneigd om een lychee schil open te trekken. Geen paniek, je zal hoogstwaarschijnlijk niet de enigste zijn die dit op deze manier wilt doen.

Logischerwijs is dit niet de manier om een lychee te eten. Om deze vrucht makkelijk te openen, druk je met je twee duimen in het midden. Hierdoor breekt de schil af en ben je bijna klaar om aan te vallen. Hierna volgt het pellen van deze fruitsoort. Het pellen doe je het beste met je vingers. Eenmaal zover te zijn is het tijd om de niet eetbare pit te verwijderen. Een hulpmiddel wat hiervoor gebruikt kan worden is een klein theelepeltje of een mesje.

Zo, je bent er klaar voor om deze gezonde fruitsoort te eten.

Hoe spreek je het uit?

Het kan knap lastig zijn om het woord ‘lychee’ uit te spreken, laat staan spellen. Niet iedereen spreekt en spelt het op dezelfde manier en tevens op de juiste manier. Er zijn genoeg manieren om het te spellen en uit te spreken. Je wilt natuurlijk van die onzekerheid af over hoe de uitspraak van een lychee is. De uitspraak van lychee gaat als volgt, je kan het uitspreken als “liesje” of zoals de meeste het uitspreken en schrijven “lietsjie”.

Het spellen van dit vrucht is weer wat anders. Het is gemakkelijk om het zoals hierboven te spellen voor het voorlezen maar zo word het niet gespeld. De juiste spelling heb je misschien al zien voorbijkomen en dat is lychee.

Bewaartips voor lychees

Met het bewaren van lychees heb je de keuze uit drie verschillende manieren. Waar jij voor kiest is aan jou. Het is mogelijk om je lychees bijvoorbeeld in de koelkast te bewaren. De ding is wel bij het bewaren van lychees in de koelkast, dat de kans bestaat dat hun aroma verloren gaat. Is dit geen probleem voor jou? Dan kan je ze bewaren met de houdbaarheidsgarantie van ongeveer 2 weken.

Ga je voor de tweede keuze en bewaar je ze lekker op een koele plek? Dit is ook mogelijk maar dan is de houdbaarheidsgarantie tot maximaal één week. De derde keuze is, het bewaren van de lychees in de vriezer. Met het goed verpakken van de lychees bij het invriezen, in een gesloten plastic bakje, blijven je lychees tot wel 12 maanden houdbaar!

De voedingswaarde van lychee per 100 gram

AlgemeenKcal
Energie81 kcal
Voedingswaarde per 100 gramGram
Koolhydraten18,0
Waarvan suiker16,8
Water78,6
Eiwitten0,9
Voedingsvezels1,2
Vet0,3
Waarvan verzadigd vet0,0
VitaminesMilligram
Vitamine B10,05
Vitamine B20,05
Vitamine B60,04
Vitamine C39,0
MineralenMilligram
Natrium2,0
Kalium180,0
Calcium10,0
Fosfor35,0
IJzer0,4
Magnesium20,0

Veelgestelde vragen

#1 Hoe spreek je lychees uit?

De meningen zijn hierover verdeeld. De één spreekt het uit als lietsjie, terwijl de ander eerder liesje zou zeggen. Lietsjie word het meest gebruikt als uitspraak.

#2 Hoe open je een lychee?

Met twee duimen licht drukkend in het midden zal het schil open breken.

#3 Waar smaakt een lychee naar?

Deze vrucht heeft een kruidig en zoete smaak. Door middel van zijn smaak word een lychee ook gebruikt in de keuken.

#4 Hoe gezond is een lychee?

Een lychee eten is het binnen werken van een heleboel voedingsvezels, koper en vitamine C. Het is een zeer gezond fruitsoort door al zijn gezondheidsvoordelen.

#5 Wanneer weet je of lychees rijp zijn?

Dit valt af te lezen aan de kleur. Op het moment wanneer lychees rijp beginnen te worden, veranderen ze van roze naar een wat rood bruinachtige kleur.