Limoen gezond

Je treft een limoen niet altijd aan met dezelfde kleur. Een limoen is namelijk niet bedoelt om groen te zijn. Wanneer deze nog groen zijn, wilt dat zeggen dat ze nog niet rijp zijn. Een limoen kleur hoort geel te zijn. Zo zijn er ook limoenen met een zwarte tintje. Hier in Nederland hebben we niet te maken met dit soort kleuren.

Nu dat je erachter bent gekomen welke kleur je limoen hoort te zijn, resteert er meer om te ontdekken. Hieronder vind je bijvoorbeeld 6 redenen waarom limoen gezond is. Er zullen vast en zeker nog genoeg gezondheidsvoordelen zijn, maar in dit artikel duiken we in de 6 belangrijkste.

6 redenen waarom je moet kiezen voor een limoen

We gaan direct in de 6 redenen duiken waarom limoenen zo gezond zijn. Het is je misschien opgevallen dat een limoen vaak vergeleken word met een citroen. Dit komt omdat deze twee familie van elkaar zijn. Niet alleen dat, een limoen krijgt ook een gele kleur wanneer deze rijp is.

Fruitsoorten zoals sinaasappels, mandarijnen en grapefruits horen ook bij de familie van een limoen. Deze familie word de wijnruitfamilie genoemd, dat van nature voorkomt in Zuidoost-Azië.

Voordat we overgaan naar waarom je limoenen moet gaan eten of drinken, is het wel makkelijk om te weten dat limoenen niet zomaar uit de hand worden gegeten. Zo uit de hand eten is een limoen te zuur voor.

1. Vitamine C

Onder andere het sap word gebruikt bij een limoen. Bij het drinken van limoensap krijg je veel vitamine C binnen. Het is ongekend hoe belangrijk vitamine C voor je lichaam is. Voor een goed werkend immuunsysteem is vitamine c onmisbaar.

Ondanks de grote hoeveelheid vitamine C in een limoen, bevatten zijn familieleden citroen en sinaasappel er meer.

Limoen kleur

2. De schil

Het zal je verbazen als ik je eens vertel dat in de schil van een limoen, meer voedingsvezels zitten dan in het vruchtvlees zelf. Hieruit kan je concluderen dat zelfs de schil gezond is.

De citrusvrucht limoen is rond en kleiner dan een citroen en staat bekend als de kleinste citrusvrucht. De schil is dun, aan de gladde kant en groen of geel van kleur.

Van limoenen kan je de schil, het vruchtvlees plus het sap gebruiken. De schil is erg aromatisch en kan je dus daarom fijn raspen en toevoegen aan gerechten. Het vruchtvlees is lekker sappig, zuur en lichtgroen of geel van kleur. Het activeert en verfrist de smaakpapillen. Het sap geeft tenslotte aan gerechten, sauzen en drank een frisse smaak.

3. Goed voor bij het afvallen

Waarom is limoensap goed voor bij het afvallen? Hiermee word namelijk de binnenkant van je lichaam gereinigd. Met het drinken van limoensap stimuleer je je stofwisseling waardoor dit goed is voor bij het afvallen. Dit is net datgene wat je wilt bij het afvallen, je stofwisseling stimuleren.

Het drinken van limoensap kan op verschillende momenten toegepast worden in je dag. Wanneer je opsta kan je al beginnen met het drinken van limoensap bijvoorbeeld. Hierdoor zijn de benodigde antioxidanten binnen gewerkt maar begin je je dag ook niet met een honger gevoel.

4. Verminderd je honger gevoel

Bij het hebben van honger is de kans groot dat de bloedsuikerspiegel niet in balans is. Je bloedsuikerspiegel schommelt waardoor je vaak last heb van onnodig honger gevoel. Hier wil je natuurlijk iets aan doen. Daar speelt limoen een geweldige rol in omdat het je bloedsuikerspiegel in balans houd. Je zegt dan eigenlijk vaarwel tegen alle vreetbuien.

5. Verbeterd je huidconditie

Wie wilt er nou niet goed uitzien? Bij een goede uitstraling hoort een prachtig stralende huid. Voor je huid zorgen is essentieel als je een stralende huid wilt behouden. Je doet er dan goed aan om limoensap te drinken.

Door het bevatten van antioxidanten zorgen deze voor het voorkomen van het beschadigen van je lichaamsweefsels. Daarnaast door de hoeveelheid vitamine C helpt dit enorm voor het aanmaken van collageen. Collageen staat voor een eiwit dat je huid soepeler en flexibeler maakt. Je collageen is erg belangrijk want dit zorgt namelijk voor die mooie, stevige en glanzend huid.

6. Limoen vs citroen

Als je de citroen vergelijkt met de limoen is de limoen zijn vruchtvlees veel aromatischer, geuriger en sappiger. Bij het nogmaals vergelijken van de citroen met de limoen, heeft een citroen een dikkere schil en bevat meer pitjes.

Verschillende kleuren

Als we het hebben over limoenen zijn we meestal de groene kleur gewoon. Hier houd het niet mee op want er bestaan nog verschillende kleuren van dit citrusvrucht. Limoenen bestaan uit de kleuren zwart, geel en groen.

Wanneer je een groene limoen aantreft is dat omdat deze nog niet rijp is. Limoenen worden namelijk geel wanneer ze rijp zijn. Vandaar ook de vergelijking vaak met een citroen door middel van de kleur.

De kleur zwart komt minder vaak voor dan de andere kleuren. Negen van de tien keren word er over de groen of gele limoen gesproken. Toch is bijvoorbeeld een zwarte limoen niet te missen in de Perzische keuken. Landen in de Midden-Oosten kunnen niet zonder deze kleur limoen. Door het koken van een limoen in zout water word het droog en donker van kleur.

In diverse gerechten word het verwerkt maar er word wel rekening gehouden met de intens zure smaak. Bij het gebruiken van deze zwarte citrusvrucht word het op een bepaalde manier gebruikt waardoor de zure smaak verminderd word. Een mengeling bijvoorbeeld met andere producten waarbij de intens zure smaak word gedempt.

Citruspers

Een limoen hoort zoals de vruchten sinaasappel en citroen bij het citrusvruchtfamilie. Toch zijn ze niet allemaal voor hetzelfde te gebruiken. Het persen van deze vruchten is voor hetzelfde bedoeld en dat is voor het sap. De smaak van limoensap of citroensap is bijvoorbeeld niet zo lekker te drinken zoals sinaasappelsap. Daarom word limoensap en citroensap hier minder vaak voor gebruikt dan sinaasappelsap.

Een citruspers is er in verschillende soorten en maten. Dit is speciaal gemaakt voor het benuttigen van de sap van een citrusvrucht. Het is maar een kwestie van het persen van je citrusvrucht en je bent klaar voor gebruik.

Bewaartips voor een limoen

Het word aangeraden deze citrusvrucht het beste bij kamertemperatuur (10-15°C) te bewaren. De reden daarvoor is omdat de smaak zo het beste tot zijn recht komt. De limoenen zijn dan ruim 1 week houdbaar.

Bewaar je ze in de koelkast, is de citrusvrucht tot wel 2 weken houdbaar. Je kan dus kiezen waar je je limoenen bewaar.

De voedingswaarde van een limoen per 100 gram

AlgemeenKcal
Energie32 kcal
Voedingswaarden per 100 gramGram
Koolhydraten2,0
Waarvan suiker1,9
Water93,0
Eiwitten0,5
Voedingsvezels0,0
Vet2,5
VitaminesMilligram
B10,03
B20,02
C45,0
MineralenMilligram
Natrium2,0
Kalium80,0
Calcium15,0
Fosfor11,0
IJzer0,2

Veelgestelde vragen

#1 Welk fruitsoort is familie van een limoen?

Gezamenlijk met andere fruitsoorten is een limoen een citrusvrucht. Andere citrusvruchten evenals familie van een limoen zijn citroenen en sinaasappels.

#2 Wat is beter een limoen of citroen?

Omdat deze familie van elkaar zijn, worden ze hier en daar vergeleken. Afhankelijk van wat jouw doeleinden is kan de keuze gemaakt worden. Qua smaak heeft een limoen een beter smaak dan een citroen. Er komt overigens meer sap uit de wat kleinere limoen dan bij een citroen.

#3 Is een limoen goed voor het afvallen?

Ondanks dat er fruitsoorten zijn wat beter niet geconsumeerd moeten worden in combinatie met het afvallen, zijn er ook tegenpolen. Met het eten van een limoen reinig je je hele lichaam. Daarnaast stimuleert een limoen je stofwisseling, iets wat je graag wilt bij het afvallen.

#4 Is een limoen groente of fruit?

Een limoen is familie van een citroen en sinaasappel waardoor het gemakkelijk te concluderen is dat een limoen een fruit is.

#5 Hoe pers je een limoen?

Door middel van een citruspers kan je het uiterste uit je limoen halen. Met een citruspers pers je een limoen in no time!