Onze rode bolvormige vriend valt bij de meeste in de smaak. Een geweldige vrucht om te eten tijdens het afvallen. Dit komt omdat bij het kersen eten je minder het honger hormoon ghreline aanmaakt. Hierdoor heb je minder last van een honger gevoel. Dat wilt zeggen dat je stofwisseling versneld word en dat is wat je wilt bij het afvallen.

Je zult versteld staan hoeveel soorten kersen er zijn. Enkel in Nederland al bestaan er zo’n 25 soorten. Hieronder gaan we dieper op de gezondheidsvoordelen van kersen in en nog veel meer.

Ben jij dol op de fruitsoort kers maar wil je simpelweg wat meer te weten komen over ze? Hier gaan we het een en ander bespreken. Als kers op de taart krijg je ook nog eens de voedingswaarde van kersen te zien. Mooi overzichtelijk voor meer inzicht op wat er allemaal in deze fruitsoort zit. Lees dus snel verder!

Waar zijn kersen goed voor?

Al in de jaren 1600 werd deze fruitsoort gegeten. Zo kan je zien dat dit vrucht langer meegaat dan wij allemaal. Het is niet zo dat kersen nog maar net ontdekt zijn. Ondanks dat het gegeten werd, gebruikte ze het toen de tijd ook voor geneesmiddelen. Voor verschillende doeleinden werden kersen gebruikt, alleen weten wij maar van één af. Het eten van deze lekkere, gezonde kers.

Ben jij een sporter? Heb je vaak last van spierpijn? Dan is een handje vol kersen ideaal. Het is namelijk gebleken dat kersen goed zijn tegen spierpijn en het voorkomen van spierschade. Een hele week kersen eten en kersensap drinken werd vergeleken met één hele week niet. Het bleek dat er minder last was van spierpijn met het drinken van kersensap en het eten van kersen. Dit heeft de kers te danken aan zijn vele antioxidanten. Deze antioxidanten zijn er niet alleen om spierpijn te bestrijden maar voor véél meer!

Is het eten van kersen gezond?

Al eerder in dit artikel heb je al een indruk kunnen krijgen of kersen gezond zijn of niet. Bestaand uit 75% water kan de vrucht kers overduidelijk in de categorie gezond. Met de weinige calorieën die je naar binnen werkt zijn kersen perfect toe te passen tijdens het afvallen.

Het toepassen van kersen in je voedingsschema is altijd goed maar doe dit met mate. Als je dit kan beperken tot uiterlijk twee porties kersen eten per dag is dat perfect. Je profiteert zo zonder nadelen van de vele gezondheidsvoordelen dat een kers heeft.

Bij het eten van kersen moet je namelijk rekening houden met fructose. Fructose is een soort fruitsuiker wat ook in fruitsoorten zoals bananen, appels, druiven en mango’s zit. Het is goed om hiervan bewust te zijn en niet alleen het mooie plaatje te zien van kersen.

Wist jij dat kersen technisch gezien steenvruchten zijn zoals pruimen? Buiten dat is dat de enige gelijkenis dat een kers heeft met andere steenvruchten. Een kers is namelijk kwetsbaarder dan andere steenvruchten. Rood gekleurd en met een vorm als een bol bevat een kers meestal een pit vanbinnen.

Soorten

Er zijn tientallen misschien wel honderden soorten kersen maar in Nederland kennen wij er gemiddeld zo’n 25. Alle kersen soorten zijn onderverdeeld in twee verschillende botanische soorten, zoete en zure kersen. Deze botanische soorten worden elk voor iets anders gebruikt. Zo word de zoete kers voornamelijk gebruikt voor het eten, waar de zure kers gebruikt word voor industriële verwerkingen.

Van deze twee kersen soorten is er ook een kruising. Hieronder gaan wij verder op de twee verschillende soorten, zoete en zure kers.

Zoete kersen

Deze zoete variant zijn de soort kersen die je in de fruitafdeling van de supermarkt vind. De zoete kers is genetisch diploïde. Zowel een zoete als een zure kers zijn beide afkomstig uit de landen Zuidoost-Europa en West-Azië.

Zure kersen

De zure variant word voornamelijk ingevroren of je vind ze verpakt in blik. De zure kers is genetisch tetraploïde en word vaak een morel genoemd. In onze buurland België word de zure kers een ‘kriek’ genoemd. Een zoete kers word in België gewoon ‘kers’ genoemd.

Van plan om kersenjam te maken? De lekkerste kersenjam maak je met morellen oftewel de zure kersen. De reden daarvoor is omdat ze genoeg zuur bevatten.

Zo hebben beide zowel zoete en zure kersen hun gelijkenissen. Zoals al vernoemd is dat ze allebei afkomstig zijn uit de landen Zuidoost-Europa en West-Azië.

Seizoen

In de tijden van onze grootouders werden deze steenvruchten in grote hoeveelheden geteeld, onder andere hier in Nederland. Na de tweede oorlog is deze teelt sterk afgedaald. Sinds de jaren negentig is deze teelt weer terug sterk aan het oplopen.

De kersen seizoen hier in Nederland voor de Nederlandse variant, is vanaf de maand juni t/m de maand augustus.

Bewaartips voor kersen

Je bent aangekomen bij het ondervinden van tips over hoe je het beste je kersen kan bewaren. Het is belangrijk om te weten dat je de steeltjes niet verwijderd als je ze wilt gaan bewaren.

Wil je nou bijvoorbeeld kersen bewaren om over een paar dagen te kunnen eten? Bewaar ze dan lekker op de fruitschaal. Daar zijn ze nog twee á drie dagen houdbaar.

Bij het bewaren van je kersen in de koelkast, is de houdbaar iets langer. Veel scheelt het niet maar toch blijven je kersen in de koelkast een dagje langer houdbaar mits ze niet vochtig worden. Verpak je kersen eventueel voor het in de koelkast gelegd word.

Bij de meeste fruitsoorten inclusief kersen, kan je het langste houdbaarheidsgarantie hebben bij het bewaren van je kersen in de vriezer. Met het bewaren van je kersen in de ijskast, kan je rekenen op maximaal één jaar houdbaarheid.

De voedingswaarde van kersen per 100 gram

AlgemeenKcal
Energie54 kcal
Voedingswaarde per 100 gramGram
Koolhydraten12,0
Waarvan suiker11,5
Water84,9
Eiwitten0,5
Voedingsvezels1,5
Vet0,1
Waarvan verzadigd vet0,0
VitaminesMilligram
Vitamine A0,01
Vitamine B10,02
Vitamine B20,02
Vitamine B60,03
Vitamine C5,0
MineralenMilligram
Kalium240,0
Calcium10,0
Fosfor30,0
IJzer0,4
Magnesium10,0