Je vraagt jezelf vast af wat is een jakhalsbes?

Het is namelijk een vrucht afkomstig van de Afrikaanse ebbenboom waardoor ze dan ook erg geliefd zijn in Afrika. De Afrikaanse ebbenboom is een tweehuizige plant uit de familie Ebenaceae. De boom kan tot wel 25 meter hoog worden!

De boom bevat van kleur een donkergroene kroon, met uitgespreide takken eraan. Meestal zijn de eerste dikke takken verspreid, ze komen dan hoog boven de grond uit. De schors van de Afrikaanse ebbenboom is donkergrijs van kleur en schilferig. Vroeg in de lente zie je de bladeren van de bomen verkleuren. De bladeren worden dan donkergeel en vallen uit. Nadat de bladeren vallen, komen de jonge bladeren in grote aantallen. Ze hebben dan of een rossig, oranje of roodachtige kleur en zijn bedekt met donzige haren. De bladeren worden door bijvoorbeeld giraffen, Afrikaanse olifanten en zwarte neushoorns gegeten.

Als je kijk naar de vrouwelijke bomen, die produceren veel witte, onopvallende maar wel geurige bloemen. De boom profiteert graag van luchtige grond, waardoor ze ook voornamelijk te zien zijn in de buurt van rivieren.

In tegenstelling van andere vruchten kan een jakhalsbes tot wel één jaar lang aan de boom blijven hangen. Als je de smaak vergelijkt met de zure kruidige smaak van een zwarte bes, kan je wel genieten van een lekker zoete vrucht.

De jakhalsbessen zijn ongeveer zo’n 2,5 cm groot. Deze vruchten rijpen erg langzaam van de kleur geel naar paars. De jakhalsbes (Diospyros mespiliformis) heeft zijn naam vooral gekregen doordat jakhalzen deze bessen eten. De zaden die worden dan gevonden in de ontlasting van deze jakhalzen. Maar het zijn niet alleen de jakhalzen die genieten van deze jakhalsbessen. Ook bavianen, papegaaien, neushoornvogels en knobbelzwijnen eten de jakhalsbessen.

Qua vorm hebben ze een soortgelijke vorm als een ei.

De oogstperiode van de jakhalsbessen is tussen augustus en maart. Door de trage groei van je jakhalsbes, vereist het veel water waardoor het een voorkeur heeft aan vochtige gebieden.

Wil je nou meer lezen over de jakhalsbes?

Lees dan meer op Wikipedia