Mango snijden
Een voorbeeld van het resultaat van een mango snijden

Het lekker gezond zoete mango vrucht kan een heerlijk traktatie zijn om te eten. Als een lekker tussendoortje of in de ochtend bij het ontbijt kan het geconsumeerd worden. Wist jij dat mango’s al meer dan 4000 jaar gegeten word door de mensheid? Ook zijn mango’s een van de oudste fruitsoorten.

Ben jij nou benieuwd of een mango eten gezond voor je is? Lees verder en kom te weten hoeveel gezondheidsvoordelen mango’s wel niet hebben.

Waar komt de mango vandaan

Mangoboom

Mango’s afkomstig van de mangoboom, komen oorspronkelijk uit de landen India en Zuidoost-Azië. Mangobomen kunnen heel hoog worden. Je zal het niet geloven maar mangobomen kunnen tot maar liefst 30 tot 40 meter hoog worden.

Deze mangobomen kan je alleen bezichtigen in tropische gebieden. Daar groeien ze dan ook. Een leuke weetje van de mangobomen is, het hout van de mangobomen kan gebruikt worden voor het produceren van meubels.

Na de fruitsoort banaan is mango de belangrijkste fruit uit de tropen. Een mango heeft een ovale vorm en kan tussen de 5 cm en de 25 cm groot worden. Het ovale vorm en de gemiddelde grootte van een mango laat je denken aan de fruitsoort avocado. Als de steenvrucht mango rijp is, kan de dunne en gladde schil een kleur hebben als groen, oranje, geel of rood afhankelijk van het ras.

Kijken we naar de rijpe vruchtvlees is het lekker zacht en sappig. Ze zijn geel van kleur en ze proeven lekker zoet van smaak. Niet alleen de smaak maar ook de geur is aan de zoete kant. Binnenin de mango heb je niet alleen de vruchtvlees maar ook een steenpit. Deze steenpit zit stevig aan het vruchtvlees vast.

De land wat het meeste mango’s teelt is India op de eerste plek. Na India volgen de landen China en op de derde plaats Thailand.

Het eten van mango

Hier komen we bij het punt uit waar uitgelegd gaat worden wat het eten van een mango met je doet. Het eten van mango is namelijk gezond voor meerdere factoren. Eet je al mango’s maar weet je niet precies waar het goed voor is? Of eet je deze fruitsoort nog niet en ben je nog aan het onderzoeken naar de voor- en nadelen van een mango? Lees hieronder gerust verder.

Voordelen voor je ogen

Deze tropische vrucht heeft zijn vele gezondheidsvoordelen. Een mango eten is gezond voor onze ogen. Het draagt goed zorg voor onze ogen. Deze steenvrucht geeft onze ogen de nodige rust. Door het hoge hoeveelheid vitamine A in de mango’s zorgt dit ervoor dat ons zicht scherp blijft.

Buiten de scherpte van de ogen, zorgt het ook goed voor het kunnen aanpassen van onze ogen in het donker en schemer. Een aanrader voor als je nog wakker moet blijven in de late uren dus.

Voordelen voor je stemming

Om over te gaan naar een ander voordeel dat je hebt bij het eten van een mango is je stemming. Deze unieke fruitsoort heeft de gave om je blij te maken. Het word dan ook de gelukshormoon genoemd.

Je vraagt jezelf nu vast en zeker af hoe dit fruitsoort aan de naam gelukshormoon is gekomen? Laten we het uitleggen. Waarom een mango gezien word als een gelukshormoon komt door het hoeveelheid tryptofaan wat aanwezig is. Tryptofaan word namelijk in je lichaam omgezet naar serotonine. Dit is het stofje wat ervoor zorgt dat je happy bent en lekker in je vel zit. Mango is het eten nu ongetwijfeld wel waard toch? Zo niet lees dan lekker verder en laat je overtuigen.

Voordelen voor je botten

Hier bespreken we een ander voordeel van de mango’s. Nog een voordeel van de mango is dat het rijk aan vitamine K is. De vitamine K speelt een belangrijke rol in het hard maken van onze botten.

Als je het anders moet verwoorden, een mango helpt jouw beenderen sterker te maken. Ben je dus een moeilijke eter? Met de zoete smaak van een mango, gaat het consumeren van een mango vast geen probleem zijn. Je hebt onder andere je vitamine K portie dan gegarandeerd binnen.

Voordelen voor je concentratievermogen

Voordelen voor je concentratievermogen bevatten mango’s ook! Hier gaat het om een voedingsstofje genaamd glutaminezuur. Glutaminezuur kan er namelijk voor zorgen dat je jezelf beter kan concentreren. Dat niet alleen, zo gaat het onthouden je ook beter af.

Voordelen voor je hersenen

Door middel van het vergaren van kennis leer je zo een heleboel over deze fruitsoort. Zo kan je diverse vitamines onbewust of misschien bewust binnen werken. Zo krijg je vitamine B6 binnen bij het eten van een mango. Alle vitamines hebben wel iets waardoor er iets gestimuleerd word in het lichaam.

In dit geval bij het in nemen van vitamine B6, draagt dit bij voor het behoud en het verbeteren van de hersenfunctie. Wat deze vitamine ondersteunt is de werking van belangrijke neurotransmitters in ons brein. Deze neurotransmitters hebben effect op ons slaappatronen en het bepalen van ons humeur.

Het eten van een mango is gegarandeerd gezond. Zo zie je maar weer dat het ook goed kan zijn voor diverse aspecten.

Nadelen mango

De vrucht mango zit vol voordelen, maar we hebben toch een klein nadeel gevonden. De mango snijden namelijk. Bij het snijden van een mango plakt alles door de sap dat eruit komt.

Bewaartips voor mango’s

Hier vind jij de bewaartips voor mango’s. Om meteen met de deur in huis te vallen, wil jij je mango’s zolang mogelijk bewaren? Of wil je deze fruitsoort bewaren voor over een aantal dagen? Bekijk hieronder de houdbaarheidsgarantie.

Voor het bewaren van je mango’s op de fruitschaal, blijven ze meer dan een week nog goed. Niet slecht om je mango’s te bewaren op de fruitschaal dan. Kies jij voor het langste houdbaarheidsgarantie? Ga dan voor het bewaren van je steenvruchten in de vriezer.

Wat wel geweten moet worden bij het bewaren van de mango’s in de vriezer, verwijder eerst de schil en de pit. Waar het op neerkomt is het snijden van je mango’s in stukken. Zet ze dan in een afgesloten plastic bakje en invriezen maar!

De voedingswaarde van een mango per 100 gram

AlgemeenKcal
Energie61 kcal
Voedingswaarde per 100 gramGram
Koolhydraten12,8
Waarvan suiker12,2
Water83,3
Eiwitten1,1
Voedingsvezels1,5
Vet0,3
Waarvan verzadigd vet0,0
VitaminesMilligram
Vitamine A0,10
Vitamine B10,05
Vitamine B20,05
Vitamine B60,04
Vitamine C36,0
MineralenMilligram
Natrium5,0
Kalium190,0
Calcium12,0
Fosfor12,0
IJzer0,2
Magnesium10,0
Koper0