De afgelopen jaren is het steeds vaker ter sprake gekomen, het immuunsysteem verbeteren. Want wie weet nou niet hoe belangrijk je immuunsysteem wel niet voor je is? Naarmate de tijd verstrekt word het verbeteren van je immuunsysteem steeds belangrijker.
Nu dat we al een langere tijd in een moeilijke periode hebben geleefd, vooral met de coronavirus, is het essentieel dat je een goed immuunsysteem hebt. Hier zijn genoeg manieren voor om je immuunsysteem op peil te houden of te verbeteren. Je zal de kans om ziek te worden verkleinen na het lezen van deze blog.
Waar is ons immuunsysteem goed voor?
Het komt steeds vaker naar voren het woord immuunsysteem, maar waar is het goed voor? Het is misschien wel bekend dat met een goed immuunsysteem wij minder snel ziek worden maar is dat alles? Of genieten wij van meerdere gezondheidsvoordelen?
Je kan een immuunsysteem zien als een ingewikkelde netwerk van organen, cellen, antilichamen en eiwitten. Deze werken allemaal samen om jou te beschermen. De bescherming is om precies te zijn tegen bacteriën, parasieten, virussen, infecties en andere ongewenste indringers. Hier spreken wij dus van meerdere gezondheidsvoordelen.
Ons immuunsysteem is verbonden aan zovéél aspecten van ons leven. Er zijn genoeg aspecten die we in de hand hebben om ons immuunsysteem een boost te geven. Aantal voorbeelden van die aspecten zijn bijvoorbeeld het kwaliteit van je slaap, de hoeveelheid stress die je ervaart en het voedsel dat we eten.
Maar waar is ons immuunsysteem nou goed voor? Het is bekend dat ons immuunsysteem ons beschermd tegen ziektes zoals de coronavirus. Dat is namelijk niet het enigste, want het zorgt ook voor het doden en het opruimen van kankercellen. Gebeurt dit namelijk niet, is de kans groot dat er een tumor ontstaat.
Ons immuunsysteem word onderverdeeld in het primaire en secundaire gedeelte. Waar de primaire gedeelte voor staat is het verdedigen van je lichaam tegen vreemde stoffen uit de buitenwereld.
Als dit goed verloopt is de kans minimaal dat er niks schadelijks in ons lichaam komt. Gebeurt dit wel? Hier komt de secundaire gedeelte in actie. Wat de secundaire gedeelte voor zorgt is simpelweg de indringers doden. Met het goed verlopen van dit proces ben je niet tot zelden vatbaar voor ziektes.
Kortom, de primaire gedeelte zorgt voor het niet binnen laten van vreemde stoffen, terwijl de secundaire gedeelte in actie kom als dit wel het geval is.
Symptomen van een slecht immuunsysteem
We moeten ten alle tijden zorgen dat we een goed immuunsysteem hebben. Hier moeten wij zelf voor zorgen en niet iemand anders. Hiermee moeten wij ervoor zorgen dat er geen symptomen van een slecht immuunsysteem te zien zijn.
We gaan hieronder een aantal voorbeelden overzichtelijk benoemen zodat jij kan zien wat voor symptomen je krijgt bij een slecht immuunsysteem. Antwoord jij bij het lezen van deze klachten op ja? Laat je immuunsysteem testen door je huisarts. Dit is een teken van een slecht immuunsysteem.
- Heb je regelmatig een dip na het eten?
- Is er sprake van regelmatig last van huidklachten of eczeem?
- Bij het ziek worden, duurt dit langer dan een week?
- Ben je rond de wintertijden regelmatig ziek?
- Last van diarree of obstipatie?
- Je gebit, is die te beoordelen als slecht?
- Je vermoeidheid, is die van lange duur?
Hoe kan je een boost geven aan je immuunsysteem?
Bij de vraag ‘hoe kan je je immuunsysteem verbeteren’, zijn er meerdere antwoorden. Om te beginnen is het handhaven van een gezond levensstijl een prioriteit. Dit kan een groot voordeel zijn bij het verbeteren van je immuunsysteem.
Het geval bij de meeste mensen is dat zij wachten totdat ze ziek worden of iets meemaken om een gezond levensstijl te hanteren. Door gezond en gevarieerd te eten, zou je alle benodigde vitamines en mineralen binnen moeten krijgen.
Vitamines en mineralen die een positief invloed hebben op je immuunsysteem zijn vitamine C, A, D en de mineralen zink en ijzer.
Het kwaliteit van slapen is iets wat de meeste mensen verwaarlozen. Vooral op een jong leeftijd gaat er veel slaap verloren. Uiteindelijk gaat dit ten koste van je immuunsysteem.
Wat naast het kwaliteit van slapen ook een belangrijk rol heeft in een goed immuunsysteem is het aantal stress wat ervaren word. Tegenwoordig ervaart men meer stress wat het immuunsysteem niet ten goede uitkomt.
Hiernaast blijven nog voorbeelden over om je immuunsysteem te verbeteren. Het is niet met woorden te beschrijven wat lichaamsbeweging lekker in het frisse buitenlucht met je doet.
Het bewegen in het open lucht bijvoorbeeld het wandelen in de buurt zal het immuunsysteem verbeteren. Hierdoor zal je voldoen aan voldoende lichaamsbeweging en ben je er zeker van dat je immuunsysteem goed zit.
Het volgend tip kan misschien wat verwarring brengen, maar het knippen van je nagels kan ook een invloed hebben. Het zal je doen verbazen wat voor effect dit heeft. Waarom het knippen van de vingernagels aangeraden word is, lange vingernagels kunnen namelijk een voedingsbodem zijn voor bacteriën en ziektekiemen. Iets waar we niet zomaar bij stilstaan.
Tenslotte is het belangrijk om op je hygiëne te letten. Was regelmatig je handen om de nodige bacteriën te verwijderen.
Immuunsysteem versterken met supplementen
Dankzij supplementen zoals vitamines en mineralen pillen kunnen wij ons immuunsysteem boosten. Ons immuunsysteem heeft verschillende voedingsstoffen nodig om optimaal te kunnen functioneren en deze zitten in vitamines en mineralen pillen.
Het boosten van je immuunsysteem is door het simpelweg nemen van onder andere het vitamine C. Deze vitamine is speciaal gemaakt en welbekend om je immuunsysteem op peil te houden. Ter ondersteuning van je voeding kan je deze vitamine nemen.
Naast vitamines en mineralen pillen heb je ook de omega 3 visolie voor het verbeteren van je weerstand. Visolie staat bekend om zijn gezondheidsvoordelen. Deze omega 3 visolie is ook te koop in capsules.
Immuunsysteem testen
Is er een vermoedde dat het immuunsysteem niet goed is? Dan word er geadviseerd om het immuunsysteem te laten testen door een huisarts. Hoe dat in zijn werking gaat is door middel van een bloedonderzoek.
Waarom dat met een bloedonderzoek word gedaan is, omdat zo de huisarts kan zien of er voldoende witte bloedcellen aanwezig zijn in het lichaam.
Bij een te laag immuunsysteem is dit een teken van een te laag aantal witte bloedcellen. Als dit het geval is worden er maatregelen genomen door je huisarts zodat er gekeken kan worden waar de oorzaak ligt.