Het is iets wat als man je snel over het hoofd ziet, je testosteron. Onderschat de waarde van je testosteron niet. Rond je 25ste begint je testosteron namelijk al te verminderen. Dit zorgt voor vervelende klachten, het meest voorkomende is het toenemen van vet rond de buik en heupen. Dus ben jij 25 jaar of ouder? Dan is deze ZEKER blog iets voor jou! Het is nooit te laat om te werken aan je testosteron. Dus vraag je jezelf nog steeds af, hoe krijg je meer testosteron? In deze blog lichten we nog genoeg voordelen uit, dus blijf kijken!

De mannelijke hormoon

Is het jou als man niet opgevallen dat je wel eens van die momenten heb dat je de wil hebt om te winnen? Je kan testosteron ook wel als de competitiehormoon verwoorden. Maar dit geld niet voor alle mannen. Er zijn namelijk ook mannen die dan weer niet streven naar de beste te willen zijn. Bij deze mannen word die gevoel gedempt door het hebben van een hoog stressgehalte (cortisol).

Bij het benoemen van de mannelijke hormoon, moet er ook gezegd worden dat ook vrouwen testosteron hebben. In het geval van de vrouwen, word testosteron omgezet in de hersenen in oestradiol. Oestradiol heeft een soortgelijke werking als testosteron voor mannen. Dit zorgt voornamelijk voor het motiveren van de vrouw tot seks. Alleen kunnen vrouwen hier anders mee omgaan dan mannen.

De betekenis van testosteron

Voor het geval je nog niet zeker wist wat testosteron betekent of je twijfelt? Dan gaat het snel duidelijker worden. Om te beginnen, het woord testosteron is een samenstelling van testis en steroïde en is deels aangeboren. Het produceren van testosteron gebeurd in de teelballen, waarbij vrouwen het in de eierstokken en bijnieren geproduceerd word.

Bij testosteron spreken we over een mannelijk geslachtshormoon. Dit hebben mannen nodig voor de aanmaak van sperma en zorgt ook voor de mannelijke kenmerken. Deze kenmerken zijn de ontwikkeling van de penis en de zaadballen, baardgroei, lichaamshaar, zorgt voor meer spiermassa en de lage stem. Naast dat zorgt het ook voor je libido. Het is dus een belangrijk onderdeel voor mannen.

Hoe krijg je meer testosteron?

Het opkrikken van je testosteron kan op verschillende manieren. Heb je als een vrijgezelle man wel eens opgemerkt dat als je in de buurt ben van een aantrekkelijke vrouw dat je risicogedrag begint te vertonen? Dat wilt zeggen dat je testosterongehalte stijgt. Kortom je testosteron is degelijk te beïnvloeden. De conclusie is dus onder bepaalde omstandigheden zoals hierboven getoond, stijgt je testosteron.

De testosteron van mannen

Het mannelijke geslachtshormoon testosteron, is ook iets wat voorkomt bij vrouwen. Bij vrouwen noemen we dat oestrogeen. Er zijn toch wel verschillen tussen de testosteron van mannen en de testosteron van vrouwen. Een van die verschillen is de testosteronconcentraties. Deze testosteronconcentraties heeft in de puberteit een laag gehalte, maar stijgt geleidelijk tijdens de puberteit naar een volwassen waarden. De testosteronconcentraties bij vrouwen spreken we over een veel lager gehalte als bij mannen.

De testosteron van vrouwen

Niet alleen mannen, maar ook vrouwen bezitten van nature testosteron. Dit word geproduceerd door de bijnieren en de eierstokken. Waar de testosteron voor dient bij vrouwen is te vergelijken met de testosteron van mannen. Ook deze zorgt voor een goede spieropbouw, een goede vetstofwisseling en voor sterke botten. Buiten dat als we naar het mentale vlak kijken, kunnen we concluderen als je testosterongehalte goed zit, je profiteert van 2 belangrijke aspecten in je leven. Het kan erg veel betekenen voor jou als je aan je zelfvertrouwen of aan je humeur wilt werken. Het omhoog krikken van je testosteron kan ervoor zorgen dat je zelfvertrouwen stijgt en ook draagt het bij aan een positieve invloed op je humeur.

Het kan handig zijn om te weten voor vrouwen als je vetmassa toeneemt in de overgang, je testosterongehalte daalt.

6 tips voor het voorkomen van testosteron tekort

Heb je een gevoel dat je in een rollercoaster zit van emoties? Misschien ook wel last van agressie? Zo kan je wel blijven doorgaan. Dit zijn allemaal voorbeelden van een tekort aan testosteron. Je gaat jezelf steeds meer en meer terugtrekken, jezelf isoleren, je word onzekerder met de tijd en je word besluiteloos. Dit is bij ieder man verschillend. Het ligt namelijk aan je culturele en sociale omstandigheden en je persoonlijkheid. Ieder heeft weer een ander persoonlijkheid waardoor er anders word gereageerd.

Het kan wel zo makkelijk zijn als je ook weet hoe je je testosteron op peil kan houden. Want je weet nu de betekenis van testosteron, maar weet je ook hoe je het kan behouden? Dat is geen probleem, jij krijgt van mij 6 tips om je testosteron op peil te houden en/of hoe je meer testosteron krijg.

1. Voldoende slapen

Er is helaas bij vele mensen niet de besef hoe belangrijk voldoende slapen voor je is. Dit is de eerste tip die ik wil meegeven. Het word aangeraden minimaal 6 á 8 uur te slapen per dag. Verzin dus geen smoesjes en kruip lekker op tijd je bedje in!

2. Regelmatig sporten

Het regelmatig sporten komt weer ter sprake. Sporten zorgt voor vele gezondheidsvoordelen en ook voor je testosteron is het goed! Hiermee rem je de aanmaak van vetmassa en ook je gewichtstoename. Je moet het zo zien, hoe meer spiermassa des te hoger je verbranding is.

3. Op zijn tijd ontspannen

Ontspannen is voor vele factoren goed, ook voor je testosterongehalte. Heb jij een gestrest leven? Dan is het handig om te weten wat dit met je lichaam doet. Door stress verhoogt het je cortisol, wat aangemaakt word door de bijnieren. Zie het zo, hoe meer je bijnieren cortisol moet aanmaken, des te minder je testosteronproductie dan is.

Een paar tips om goed te ontspannen heb ik ook voor jou. Bij ontspannen denk je misschien aan Netflix of iets dergelijks, maar echt ontspannen doe je dan niet. Bij ontspannen moet je denken aan: mediteren, ademhalingsoefeningen of gewoon simpelweg een aantal minuten voor je uit kijken en lekker verdwalen in je gedachtes. Dit zijn momenten dat je daadwerkelijk tot rust komt.

4. Knoflook eten

Ook het knoflook eten heeft te maken met je cortisol. Knoflook word ook wel gezien als een remmende effect op je cortisol. Dat geld niet alleen voor knoflook maar ook groenten die het stofje allicine bevatten. Allicine is een zwavelachtige aminozuur wat een antibacterieel werking heeft.

5. Vitamine D

Het is een feit dat gemiddeld de helft van de Nederlandse bevolking vitamine D tekort komt. Veel kunnen wij er niet aan doen, omdat de probleem van vitamine D is, het aanmaken gebeurt alleen bij contact met zon. Zon zoals de warme landen als Spanje, Zuid-Amerika en Afrika hebben wij hier in Nederland helaas niet.

Om je vitamine D op peil te brengen of te houden is het kopen van deze vitamine D een optie. Voor het aanschaffen van deze vitamine D hebben we het over een aantal euro’s. Wel zo handig om het te overwegen zou je zeggen toch?

6. Testosteron supplementen

We zijn aangekomen bij de laatste tip waarbij we voor eens en voor altijd vaarwel gaan zeggen tegen de vraag ‘hoe krijg je meer testosteron.’ Testosteron supplementen worden wel alleen aangeraden als je jezelf herkent in de symptomen die je krijgt bij een te laag testosterongehalte. Voor de testosteron supplementen heb je het Testoplan. Deze e-book voorziet jouw met een stappenplan waarmee je je testosteron kan verhogen. Ben jij dus een man en wil je je testosteron verhogen? Kies dan voor het Testoplan. Hieronder lees je wat je krijgt voor maar €39,-.

  • Het complete TESTOPLAN E-book met 75 bladzijdes t.w.v. €97
  • Meer spiermassa met wetenschap guide t.w.v. €47
  • De testosteron supplementen guide t.w.v. €47
  • Een E-book over 7 simpele dagelijkse gewoontes voor meer testosteron t.w.v. €14
  • De E-book over 16 ongewone tips om beter te slapen binnen 5 dagen t.w.v. €14
  • E-book met 4 ongewone spiermassa supplementen voor meer resultaat t.w.v. €27
Geef een reactie