De groene vlierbes of zwarte vlierbessen?

Vraag je jezelf nou af wat de kleur van een vlierbes moet zijn, moet het nou een groene vlierbes zijn of de zwarte vlierbessen?

De vlierbessen, afkomstig van de vrucht van het plant de vlier (Sambucus nigra). Voordat je zwarte vlierbessen krijgt hebben de vlierbessen de groene kleur. Wat daar de reden voor is, voordat de zwarte vlierbessen rijp zijn, hebben ze eerst nog de groene kleur. De vlierbes is dan nog niet rijp en dus nog niet eetbaar. In de fase dat je vlierbes nog groen is, zijn ze zelfs giftig wat belangrijk is om te moeten weten. Ze hebben ook nog eens een sterk laxerende werking.

Dus als je jezelf de vraag nog stelt een groene vlierbes of zwarte vlierbessen, nog even geduld totdat de groene vlierbes verder gerijpt is, wat ze dan hun herkenbare zwarte kleur geven.

Wat zit er in zwarte vlierbessen?

Het is het wachten waard want vlierbessen zitten namelijk bomvol gezonde vitamine C en mineralen zoals: kalium, calcium, zink, fosfor, natrium, magnesium en ijzer, selenium en koper. Door de dosis vitamine C dat vlierbessen hebben kan dat alleen al je weerstand ondersteunen. Naast dat bevatten de vlierbessen ook nog verschillende antioxidanten zoals carotenoïden, anthocyaninen en bio-flavonoïden.

De vlierbes word ook steeds populairder, het word steeds vaker verwerkt in verschillende drankjes en gerechten.

De benaming van de vlier (Sambucus nigra) refereert naar het gebied waar hij te vinden is namelijk in Mexico (Sambucus).

Wil jij de vlier planten en zelf genieten van de bloemen? dat kan zeker. De bloemen van de vlier hebben een wit / creme achtige kleur. Ga jij de vlier in je achtertuin planten dan kan je rond de lente de vlier zien bloeien. In de late zomer kan je genieten van eetbare vlierbessen.

Bewaartips voor vlierbessen

Heb je de vlierbessen net gekocht of net geplukt? dan word er geadviseerd om de vlierbessen zo snel mogelijk het liefst te gebruiken. Met deze bessen heb je namelijk niet veel bewaar mogelijkheden.

Als je de vlierbessen niet direct wilt gebruiken, kan je ze een tot maximaal twee dagen bewaren in de koelkast.

Wil je ze langer bewaren dan is het goed om te weten wanneer ze nog houdbaar zijn. Als de vlierbessen niet meer goed zijn kan je dat herkennen door middel van te ruiken, goed te kijken of eventueel te proeven. De vlierbessen worden als ze slecht zijn slap of ze beschimmelen.

De voedingswaarde van vlierbessen per 100 gram

AlgemeenKcal
Energie22 kcal
Voedingswaarden per 100 gramGram
Koolhydraten5,0
Waarvan suiker5,0
Eiwitten0,5
Vet0,1
Waarvan verzadigd vet0,1