Je bent benieuwd geworden over blauwe bessen en je bent gaan zoeken op internet. Dit is iets wat steeds vaker gebeurd. Om alles te weten over iets is inderdaad de beste manier om er onderzoek naar te gaan doen. Hoe meer je te weten kan komen des te beter. Wanneer je bent gaan zoeken naar informatie over gezondheidsvoordelen van blauwe bessen, ben je hier terecht gekomen.

Op deze pagina vind jij allerlei informatie over blauwe bessen. Hierdoor kan je alles te weten komen over blauwe bessen. Van gezondheidsvoordelen, tot de smaak en kleur van blauwe bessen worden besproken.

Oorsprong

Jij wilt dus alles te weten komen over blauwe bessen? Ooit horen waaien hoe gezond blauwe bessen zijn? Of je doet het puur uit nieuwsgierigheid? Dit zijn allemaal redenen om onderzoek te gaan doen over bijvoorbeeld de oorsprong van deze fruitsoort.

Deze bes word ook wel de trosbosbes genoemd. Een blauw zwartachtig bes met een soort zilverkleurig laagje. Oorspronkelijk komen blauwe bessen uit het noordoosten van de Verenigde Staten. Al sinds de jaren vijftig worden deze ook in Europa geteeld.

In Nederland worden de blauwe bessen vooral in Noord-Limburg, het oosten van Noord-Brabant en in Drenthe geteeld. Samen met avocado’s zijn blauwe bessen momenteel erg gewild in Nederland. De vraag naar deze twee fruitsoorten blijft maar stijgen in vergelijking met de jaren voorheen.

Smaak

Je kan lekker genieten van bessen, dit komt onder andere door de smaak. Zoals bijvoorbeeld de blauwe bes die een lekker milde zoete smaak heeft. Deze smaak is te vergelijken met die van een bosbes.

Zo zijn er ook blauwe bessen rassen die bekend staan om hun zure smaak. Bij het eten van deze blauwe bessen is de kans groot dat er een moeilijk gezicht getrokken word.

Naast een lekker milde zoete smaak, zure smaak, heb je ook bessen met een kruidig smaakje. Deze variëren dan ook in kleur. Van rood, blauw tot zwart. Vandaar dat de meningen verdeeld zijn. Afhankelijk van de kleur kan je de smaak weten. Zwarte bessen zijn bijvoorbeeld kruidig van smaak.

Blauwe kleur

Zo kunnen de meningen verdeeld zijn over de kleursoort van deze trosbosbes. Sommige zeggen dat het meer om een donker paarse kleur gaat en anderen zien het meer als zwart.

In deze artikel houden we het bij de kleur donker blauw. Een blauwe bes is dus donkerblauw van kleur en niet zomaar. De stofje anthocyaan geeft de blauwe bes zijn welbekende blauwe kleur. Door het binnen krijgen van anthocyaan verbeterd dat het doorbloeding in het lichaam. Vooral bij rijpe bessen is deze stofje terug te vinden in de zowel de blauwe als de rode variant.

Dit is niet alles. Naast het verbeteren van de doorbloeding, heeft het ook een goede werking op de hart en bloedvaten. Dit zorgt ervoor dat de vetophopingen (voornamelijk ophoping van cholesterol) in de bloedvaten verminderd word.

Gezondheidsvoordelen van blauwe bessen

De gezondheidsvoordelen van blauwe bessen zijn er een hoop! Het is een erg gezond fruitsoort wat gemakkelijk te eten is bij het afvallen. Het is niet alleen voor het afvallen goed maar je gezondheid profiteert er vanzelfsprekend ook van. Ze zitten vol antioxidanten, mineralen, voedingsvezels, vitamines en bevatten opvallend weinig calorieën.

Toch moet er rekening gehouden worden met het fruitsuiker wat er in deze trosbosbes zit. Ongeacht dat de blauwe bes erg gezond is, kan het wel het afvallen vertragen. De aangeraden portie van maximaal twee per dag moet daarom ook niet overschreden worden.

Bij het eten van deze fruitsoort is het beste om het niet voor het slapen gaan te eten. Hierdoor heb je genoeg tijd om deze fruitsuikers te kunnen verbranden.

Om gelijk met de deur in huis te vallen, er is een nogal belangrijk gelijkenis tussen de banaan en een blauwe bes. Beide fruitsoorten zorgen ervoor dat je kalm blijft in stressvolle situaties. Deze fruitsoorten bevatten namelijk veel antioxidanten. Doordat stress zorgt voor meer vrije radicalen in het lichaam, kan je deze antioxidanten goed gebruiken.

Deze antioxidanten beschermen je ook tegen bepaalde ziektes zoals kanker. Je kan wel concluderen dat er weinig voedingsmiddelen zijn die zoveel antioxidanten bevatten als de blauwe bes. Porties blauwe bessen heb je nodig om aan genoeg antioxidanten te komen. Dit doe je allemaal om de negatieve te bestrijden uit je lichaam.

Blauwe bessen hebben daarnaast een stof (foliumzuur) dat de DNA herstelt, en helpt voorkomen dat cellen zich anders gaan gedragen dan de bedoeling is. De organen zoals de longen, keel, dikke darm, slokdarm, prostaat, mond en de alvleesklier profiteren van deze geweldige effect.

Vitamines

Daarnaast is een blauwe bes gezegend met natuurlijk vele vitamines en laat ons lichaam beter doen presteren. Deze gezonde fruitsoort bevat de vitamines A, B, C, E en mineralen zoals magnesium, kalium en natrium.

De voedingsvezels die je binnen krijgt bij het eten van deze bes zorgen voor een goede darmwerking. Hier staat de vitamine E voor bekend.

Door onder andere blauwe bessen, of bijvoorbeeld een banaan of appel te eten, krijgt je de benodigde vitamines A en C binnen. Door de stoffen die je binnen krijgt vanuit deze fruitsoorten, worden je cellen beschermt tegen vrije radicalen.

Waar de vitamine B goed voor is kan wel één van de belangrijkste zijn. Vitamine B staat voor het beschermen van het hart. Het helpt ook voor schade aan de aderen te voorkomen.

Bewaartips voor blauwe bessen

Als je alles wilt weten over de blauwe bes hoort de bewaartips er ook bij. Om blauwe bessen het beste te bewaren word het geadviseerd om ze in een papieren zak in de koelkast te bewaren. Er moet gezorgd worden dat ze niet vochtig worden. Om de vocht te absorberen kan je ze eventueel op een keukenpapier leggen.

Een ander manier om de blauwe bessen te bewaren is om ze anders in te vriezen in een afsluitbare bakje of plastic zak.

De voedingswaarde van blauwe bessen per 100 gram

AlgemeenKcal
Energie75 kcal
Voedingswaarden per 100 gramGram
Koolhydraten14,5
Waarvan suiker14,0
Water77,1
Eiwitten0,6
Voedingsvezels6,6
Vet0,2
VitaminesMilligram
A0,02
B10,02
B20,02
B60,06
C12,0
MineralenMilligram
Natrium4,0
Kalium60,0
Calcium12,0
Fosfor16,0
IJzer2,5
Magnesium5,0
Koper0,07
Zink0,20

Veelgestelde vragen

#1 Hoe komt deze bes aan zijn kleur?

Blauwe bessen hebben hun kleur te danken aan de voedingsstof anthocyaan net zoals aardbeien en Granny Smith appels.

#2 Hoe smaken blauwe bessen?

De kleurloze sap van blauwe bessen heeft een zoete smaak.

#3 Wat is het verschil tussen blauwe bessen en andere soorten bessen?

Elk bes heeft zijn gezondheidsvoordelen. In het geval van blauwe bessen zijn deze bessen een geweldig bron van antioxidanten.

#4 Wat zijn de beste bessen?

Blauwe bessen oftewel bosbessen genoemd vallen in het categorie beste bessen.

#5 Met wat kan je blauwe bessen eten?

In de ochtend is een bowl met yoghurt en verschillende soorten fruit een heerlijk begin van de dag. Na een bowl met yoghurt, blauwe bessen en wat granola ben je je dag lekker gezond begonnen.