Je bent nieuwsgierig geworden welk 13 gezonde voeding tips je gaat vinden in deze artikel. Dit komt omdat je gezonder wilt gaan eten. Gezonder eten houd in dat je jezelf nieuwe voedingspatronen gaat aanleren. Deze nieuwe voedingspatronen komen in de plaats van de oude, slechte ongezonde eetgewoontes. Alles is dan ook haalbaar mits je realistische doelen stelt.

Wij zijn er voor mensen die opzoek zijn naar hulpmiddelen, adviezen oftewel tips. Voor jou die worstelt met zijn gezonde voeding is deze artikel gemaakt. Na het lezen van deze artikel ga jij 13 gezonde voedingstips slimmer zijn!

Wat is gezonde voeding?

Iedereen kent het wel, het plotseling trek krijgen. In de meeste gevallen werk je dan even snel iets naar binnen. Dit kan variëren van een energiereep, een appel tot een ander voedingsmiddel. Zo krijgt ons lichaam dagelijks verschillende soorten voedsel binnen. 9 van de 10 keer is dat vaak meer dan ons lichaam nodig heeft. Ook is dit helaas niet altijd gezonde voeding.

Maar wat is nou gezonde voeding? Je bent hier namelijk voor antwoorden. Je bent toe aan verandering vandaar dat je in dit artikel beland ben. Dat heb je goed gedaan door onderzoek te doen en je kennis te verbreden. Want het is niet zomaar dat je overstapt naar gezonde voeding. Er komt meer bij kijken.

Een gezond voedingspatroon bestaat uit diverse factoren. Minder suiker, zout en vlees eten is één van de factoren. Waar een gezond voedingspatroon nog uit bestaat is het eten van voldoende groente, fruit, noten, vis, peulvruchten en bepaalde volkorenproducten.

Bij het consumeren van deze eetpatronen geef je je lichaam de benodigde energie en voedingsstoffen die het nodig heeft. Gezonde voedingsmiddelen heeft het lichaam dus nodig!

Waarom kiezen voor gezonde voeding?

Het is vaak lastig om dagelijks de benodigde voeding te consumeren. Het gezonde voeding wat het lichaam nodig heeft. Waarom het niet voor iedereen gemakkelijk is om gezond te eten is omdat niet iedereen dezelfde eetgewoontes heeft.

Om snel een hongergevoel te onderdrukken pak jij misschien een chocoladereep, terwijl een ander voor een gezonde snack gaat. Het vergt inzet en discipline om je oude voedingspatroon te doorbreken. Eenmaal je oude voedingspatroon doorbroken te hebben, is het ook een kwestie van volhouden!

Het gevolg van een slecht voedingspatroon is ook hier in Nederland en België te zien. Volgens vele onderzoeken heeft het gebleken dat we steeds dikker worden. Dat is op zich niet gek als je kijkt naar de vele voedselverleidingen die wij moeten weerstaan. Het is niet te voorkomen, dat ene moment wanneer we juist zin hebben in de verkeerde ongezonde voedingsmiddelen.

Er zijn genoeg gezondheidsvoordelen wat je dan vergeet. Voeding bepaalt namelijk een heleboel dingen mentaal en fysiek. Zo zijn er fruitsoorten die je hersenen extra stimuleren. Daarnaast vind je genoeg voedingsmiddelen die bijvoorbeeld goed zijn voor je haren, je gezondheid, huid en indien in geval van acne.

Zelfs tegen stress heb je fruitsoorten zoals bananen die de productie van serotonine stimuleren. Serotonine is een stofje wat ervoor zorgt dat je geen stress en depressie krijgt. Naast het stressfactor is het eten van gezonde voeding ook goed voor het behouden van gezonde bloedvaten en een gezond hart.

Wat is het beste om te eten? +13 gezonde voeding tips

Wanneer je te maken krijgt met een hongergevoel, wil je dit zo snel mogelijk stillen. Je maag begint te grommen en je krijgt trek in eten. Het is aan jou om dan de juiste voedingskeuzes te maken. Want zo kan je je hongergevoel stillen met gezonde maar tevens ook ongezonde voedingsmiddelen.

Het spreekt voor zich dat gezonde voeding het beste is om te eten. Door jezelf vol te proppen met ongezonde voeding, gaat je hongergevoel weg zijn maar wel van korte duur. Ongezonde voeding zoals snoep, chocola en chips verzadigen niet. Integendeel, het zorgt er alleen maar voor dat je er meer van gaat eten. Door middel van het niet bieden van voedingswaarde zal je snel weer honger krijgen.

Waar het op neerkomt is, door het voeden van je lichaam met gezonde voedingsstoffen krijg je minder snel honger. Je krijgt minder snel honger en zult dan alleen eten wat je lichaam nodig heeft.

Bekijk hieronder de 13 gezonde voeding tips die gegarandeerd jou gaan helpen!

1. Hou één week bij wat je eet

Om je voeding op orde te brengen is het heel gemakkelijk voor jezelf, om één week bij te houden wat je eet. Elke dag hou je telkens bij wat je die dag gegeten hebt. Aan de einde van de week kan je kritisch naar je voedingspatronen gaan kijken. Kijken wat minder gezonde keuzes waren zodat je deze overzichtelijk kan gaan verbeteren.

2. Eetmomenten verdelen op één dag

Het verdelen van je eetmomenten op één dag betekent constante energie. Hierdoor verminder je ook het belasting op je maag en darmen. Met het verdelen van je eetmomenten verlaag je logisch gezien ook de risico op buikklachten.

3. Minder suiker

Al in de aanloop van deze voedingstips hebben wij het al aangegeven, minder suiker. Het is vanzelfsprekend dat suiker niet gezond is. Wat de invloed van suiker heeft voor ons word erg onderschat. Van alle boosdoeners is suiker één van de grootste!

4. Minder zout

Over alles kan je informatie vinden maar wat is waar? Het is niet raar dat door alle informatie tegenwoordig je tegenstrijdige informatie zult vinden. Zo lees je ‘eieren zijn ongezond, eieren zijn gezond.’ ‘Zout is goed voor je, zout is niet goed voor je.’ Neem dus het meeste met een korreltje zout.

Waarom er minder zout gebruikt moet worden komt omdat het je een hoger bloeddruk geeft. Minder zout betekent daarom dan ook een lager bloeddruk. Met een lager bloeddruk is het kans kleiner op een hart- en vaatziekten. Het gebruiken van minder zout is ook voordelig voor je nieren. Hierdoor beschadigen je nieren minder snel omdat ze niet harder moeten werken om het zout uit je lichaam af te voeren.

5. Genoeg variatie

Waarom er genoeg gevarieerd moet worden is simpel. Niet alle voeding soorten bevatten dezelfde voedingsstoffen. Om je lichaam te voorzien van alle benodigde voedingsstoffen moet er gevarieerd worden. Het variëren kan je op talloze wijze doen! Je kan het zo gek maken als dat je maar wilt. Van variëren tussen verschillende groentes en fruit, recepten en ingrediënten tot aan diverse vlees soorten. Varieer er op los!

6. Meer eiwitrijke voeding eten

Het is ongekend hoe belangrijk eiwitten zijn voor ons lichaam. Bij het eten van eiwitrijke voeding ben je daarom goed bezig. Een hoge eiwit inname kan ervoor zorgen dat de stofwisseling een behoorlijke oppepper krijgt. Door deze hoge eiwit inname krijg je een gevoel alsof je vol zit. Hierdoor ga je automatisch minder calorieën eten.

7. Kook vaker zelf

Door het excuus ’te weinig tijd’ beroepen veel mensen op kant en klare maaltijden of het bezoeken van restaurants. Het bespaard een hoop mensen tijd en moeite. Het is gemakkelijk dat is te begrijpen, het kost je voornamelijk je tijd.

Wist jij dat door het koken de kans op depressie kleiner is? Het klinkt vreemd maar is zeker waar! Naast dat het de kans op depressie verkleind is het ook voordelig voor je portemonnee.

8. Olijfolie gebruiken

Nu dat je zelf meer gaat koken is het belangrijk te weten welk soort olie er in de pan gaat. Van alle verschillende soorten oliën, is de olijfolie het gezondste op aarde. Het bevat het minste verzadigde vetzuren.

9. Kruiden en specerijen

Alternatieven om je gerechten een lekkere smaak te geven zijn kruiden en specerijen. Er zijn talloze gezonde kruiden en specerijen te vinden. Voorbeelden van gezonde kruiden en specerijen zijn de welbekende kurkuma en gember. Deze twee hebben tevens ook een positieve invloed op ons gezondheid.

10. Eetdagboek

Om echt precies te weten wat je eet moet je je voeding gaan wegen en bijhouden. Daarnaast moet je ook bijhouden wat voor voedingsstoffen je binnen werkt. Dit alles is om onder andere na te gaan hoeveel calorieën je eet. Zo wijzen de onderzoeken ook uit dat mensen die hun voeding bijhouden, vaak meer succes hebben met hun doelstellingen. Is dat afvallen met voeding of misschien gezonder gaan leven met voeding?

Het is niet voor niets dat er meer mensen slagen naarmate het bijhouden van hun voeding. Het maakt je bewust van wat je eet. Dit is één van de redenen waarom deze mensen meer kans hebben om te slagen!

11. Eet langzamer

Als je jezelf al voorstelt om snel te eten klinkt het al niet zo gezond. Dit klopt ook! Het is beter om je tijd te nemen om iets te eten. Omdat je langzaam eet, kauw je meer. Het proces van het meer kauwen is niet alleen goed voor je spijsvertering, het laat je ook minder eten. Uit onderzoek blijkt dat mensen met gewichtsproblemen, het eten minder kauwen dan mensen met een gezond gewicht.

12. Portiegrootte

Het is een zeer onderschatte tip wat vaak over het hoofd gezien word, de portiegrootte. Je kan dan wel zo gezond eten als dat je wilt maar je moet ook op je calorieën inname letten. Pak daarom wat kleinere borden, waardoor je logischerwijs minder zult opscheppen!

13. Geen dieet

Het is in principe niet nodig om een dieet te volgen om bijvoorbeeld af te vallen. Dit is ons 13de voedingstip. Het is eet slimmer en niet minder. Volgens diëtisten is er ook vaak geen blijvend resultaat. Mensen die een dieet volgen vallen vaak af maar komen de kilo’s weer aan. De welbekende jojo-effect zoals dat ook wel genoemd word. Wat voor soort dieet dan ook is vaak gedoemd tot gewicht toename in de toekomst.

Begin daarom simpelweg met gezonde voedingspatronen. Hierdoor krijg je een beter stofwisseling. Door het verbeteren van je stofwisseling kan je ook afvallen. Veel succes met deze 13 gezonde voeding tips!

Geef een reactie