Je vind zelden een fruitsoort wat niet gezond is. Toch zitten er een aantal tussen wat je het beste met mate kan eten. Dat het een fruitsoort is, wilt niet direct zeggen dat het gezond is. Zo gaan we het hebben over het fruitsoort kiwi en handige weetjes over deze fruitsoort. Of de fruit kiwi gezond is, ga je ongetwijfeld na het lezen van deze pagina weten.

Kiwi soorten

De chinese kruisbes oftewel de kiwi, is afkomstig van een snel groeiende slingerende klimplant. Zo heb je dat deze fruitsoort groeit aan mannelijke en/of vrouwelijke planten. Deze eetbare vrucht is langwerpig ovaal van vorm, heeft een helder vruchtvlees met een witte kern en een ring rondom deze kern met zwarte pitjes.

Oorspronkelijk komt deze fruitsoort uit het noorden van China. Een paar landen die een van de grootste producenten van de kiwi zijn landen zoals Japan, Amerika, Chili, Italië en Frankrijk.

De kiwi soorten zijn niet zo heel uitgebreid. Hier hebben we het over een tweetal soorten kiwi. De groene en de gele (gouden) kiwi. Bij sommige varianten is de vruchtvlees zelfs rood gekleurd.

Het is vanzelfsprekend waar de verschil hem voornamelijk in zit. Ja, dat klopt, de kleur.

Hierboven hebben we maar één verschil gegeven tussen de groene en de gele (gouden) kiwi. De verschil ligt hem ook in het smaak. Bij de gele (gouden) kiwi, geniet je van een zoetere smaak. Ook hebben de gele (gouden) variant geen haartjes op de schil.

Dit zijn dus de enigste verschillen tussen de groene en de gele (gouden) kiwi. Qua voedingswaarde zijn ze nagenoeg hetzelfde. Enkel een ander kleurtje, smaak en ander soort schil dus.

Is de fruit kiwi gezond?

Is de fruit kiwi gezond? kijk gerust verder en ondervind het. Want welk fruitsoort is nou niet gezond? En waarom is het gezond? De fruit kiwi is dat in dit geval wel. Een kiwi bevat namelijk weinig calorieën, ideaal om bijvoorbeeld te combineren in een dieet.

Door middel van de hoge aantal vitamines oftewel antioxidanten in een kiwi, brengt dit vele gezondheidsvoordelen met zich mee. Deze vitamines beschermen jou tegen schadelijke stoffen zoals vrije radicalen.

Wist jij dat kiwi’s 18 verschillende vitamines en mineralen bevatten? Je kan jezelf misschien al voorstellen dat het één van de meest voedzame fruitsoort is!

Zo zit er vitamine E in deze fruitsoort wat erg goed is voor je huid. Om een mooie bruggetje te maken, de werking hiervan word versterkt door de grote aanwezigheid van vitamine C. Dat klopt, een kiwi zit boordevol vitamine C. Met 2 kiwi’s per dag zit je gemakkelijk aan je dagelijkse dosis vitamine C.

We stoppen niet met de gezondheidsvoordelen aankaarten. Zo is deze vrucht goed voor de bloeddruk omdat het veel kalium bevat en weinig natrium.

Een tip voor zwangere vrouwen, door middel van het bevatten van foliumzuur en vitamine B6 is kiwi dé vrucht voor jou.

We gaan afsluiten met een handige weetje over kiwi’s. Want wist jij dat door het eten van kiwi’s je beter gaat slapen? Dat heb je goed gelezen!

Waarom dit het geval is, in een kiwi zit de stof serotonine. Deze stofje word gezien als de voorloper van melatonine. Wat dit stof doet is het helpt je om in te slapen. Hierdoor is het geen probleem om in je diepe slaap te blijven. Het klinkt misschien niet belangrijk, maar dat is je slaap zeker!

Handige weetjes

Na eenmaal het één en ander over de gezondheidsvoordelen van een kiwi te hebben gelezen, ben je samen met deze handige weetjes gegarandeerd overtuigd. Overtuigd om kiwi toe te gaan voegen in je dag menu. Hoe gezond een kiwi is, dat heb je wel kunnen lezen ondertussen.

Doordat kiwi’s het hele jaar door voorradig zijn, kan je elke dag ervan genieten. Dit heeft een grote voordeel wat 9 van de 10 keer over het hoofd word gezien. In de winter is het eten van een kiwi één van de beste fruitsoorten!

Wat je ook kan doen met kiwi’s is deze in de vriezer gooien. Deze blijven goed waardoor je ze later kan gebruiken voor bijvoorbeeld smoothies te maken.

Kan je een kiwi met schil eten?

Bij degene die aan een kiwi denken, gaat de water niet uit de mond stromen als je denkt aan de harige schil. Het is daarom dan ook heel normaal dat je niet zomaar denkt een kiwi met schil te eten. In sommige gevallen is er gebrek aan tijd, terwijl de ander zijn fruitsoort graag met schil eet.

Ga je er uiteindelijk mee beginnen, is het iets waar je aan moet wennen. Om onduidelijkheden van tafel te halen, een kiwi kan je daadwerkelijk met schil eten.

Je zal er vast raar van op kijken, maar juist in de schil zitten de meeste vitamines, mineralen, vezels en andere belangrijke stoffen. Heel gek is dit niet want in principe kan je alle fruitsoorten eten met schil. Dat in het schil de meeste vitamines en vezels zitten, is bij alle fruitsoorten het geval.

Veel maakt het niet uit of je kiwi met schil of zonder zou eten. Het schil is er van nature voor de bescherming van de vrucht. Vandaar dat deze bomvol vitamine C en E zit. Weet wel zodra jij van plan ben een kiwi te eten met schil, spoel deze wel eerst goed af. Je kan eventueel ook de haren van de schil afborstelen.

Bewaartips voor de kiwi

De meest voorkomende bewaarplek is toch wel de fruitschaal. Bewaar je jouw kiwi op de fruitschaal dan blijft de kiwi tussen de 5 – 7 dagen houdbaar. Wil je jouw kiwi bewaren in de koelkast dan zijn ze wat langer houdbaar. Je kan dan rekenen op 2 á 3 weken. Maar in de vriezer kan je toch wel rekenen op een veel langere houdbaarheid. Maar liefst 3 maanden!

De voedingswaarde van een kiwi per 100 gram

AlgemeenKcal
Energie48 kcal
Voedingswaarden per 100 gramGram
Koolhydraten10,3
Waarvan suiker7,5
Water86,8
Voedingsvezels0,7
Vet0,2
VitaminesMilligram
A0,06
B10,02
B20,05
B60,10
C65,0
MineralenMilligram
Natrium4,0
Kalium300,0
Calcium40,0
Fosfor30,0
IJzer0,8
Magnesium10,0
Koper0,12
Zink0,10

Veelgestelde vragen

#1 Wat is het gezondst aan een kiwi?

De schil van een kiwi is het gezondst. Hier zitten de meeste vitamines en voedingsvezels in vergeleken met het vrucht zelf.

#2 Kan je een kiwi eten met schil?

Er zijn mensen die een kiwi liever met schil eten, dit is ook mogelijk. De meeste vitamines en voedingsvezels zitten namelijk in de schil.

#3 Waarom heeft een kiwi haren op zijn schil?

Deze haren zijn er ter bescherming tegen insecten.

#4 Wat is het verschil tussen een groene of een gele kiwi?

Het verschil tussen deze twee soorten zijn de prijzen, smaak, kleur en het schil.

#5 Is het goed om kiwi te eten tijdens het afvallen?

Het toevoegen van kiwi in je voedingsschema is zeker aan te raden. Een kiwi bevat zeer weinig calorieën.