Het kan een groot verschil maken in je leven, als je aan de slag wilt gaan met eiwitrijke voeding. Je hebt een van de belangrijkste stappen al genomen door hier op deze blog te belanden. Maar waar wil je het nou voor doen?

Eenmaal als we het hebben over de voordelen van eiwitrijke voeding eten kunnen we oneindig door blijven gaan. Je krijgt er niet alleen een fitte, gezonde lichaam ervoor terug maar zit je ook lekkerder in je vel. Dit wilt zeggen dat hierdoor je beter kan presteren in het dagelijks leven.

Ben je het beu om steeds ongezond te eten en wil je van al dat junkfood af? De keuze die je hebt genomen om deze blog te gaan lezen gaat je goed doen. Lees daarom dan ook snel verder en ondervind allerlei informatie over eiwitrijke voeding.

Wat is nou eiwitrijke voeding?

Om te beginnen gaan we het natuurlijk hebben over wat eiwitrijke voeding nou eigenlijk is. Voor degene die nog niet weten waar eiwitrijke voeding voor staat, dit gaat heel snel duidelijk worden.

Eigenlijk zegt het naam eiwitrijke voeding het zelf. Het is niet weg te denken voor sporters. Voor atleten is het iets wat niet kan ontbreken in hun voedingsschema. Waar eiwitrijke voeding voor staat is simpelweg voeding waar lekker veel proteïne inzit. Lekker en gezond eten wat vol eiwitten zit waar je lichaam naar snakt. Een ander woord voor eiwit is ‘proteïne’.

Alsnog is dat nogal breed gezien, omdat bijna alle voedingsmiddelen eigenlijk eiwitten bevatten. Er zit inderdaad in vrijwel elk voedingsmiddel eiwitten maar in de één meer dan de ander. Verder in deze blog bespreken wij waar eiwitten voornamelijk inzitten.

Voordelen van eiwitten

Wij als volwassenen bestaan ongeveer uit 12 kilo eiwit. De functie van eiwitten zijn belangrijker dan de meeste mensen beseffen. Zo zijn eiwitten nogal nodig voor het reparatie van je lichaamscellen. Hierbij zorgen eiwitten ook voor het aanmaken van nieuwe cellen.

Het aanmaken van nieuwe cellen is essentieel, want je raakt vrijwel elke dag veel cellen kwijt. Buiten dat eiwitten zorgen voor het reparatie en het aanmaken van cellen, speelt het ook een rol in andere factoren.

Waar het bij atleten en sporters allemaal om draait bij eiwitrijke voeding is het laten ontwikkelen van je spieren. Daar staan eiwitten vooral voor bekend. Het zorgt na een training dat je geen spieren afbreekt. Bij het voeden van je lichaam met eiwitten, voed je de spieren met de juiste voeding.

Vandaar ook als je aan sporten doe het iets is dat onmisbaar is. Hoe serieuzer je wilt gaan sporten, hoe belangrijker het voor je word. Wil jij een gezonder leven creëren? Van je ontevreden pens af en een strakker buik? Het heeft zijn vele gezondheidsvoordelen waar je eigenlijk niet omheen kan.

Eiwitrijke voeding recepten (+voorbeeld)

Ben jij opzoek naar lekkere recepten voor het avondeten? Of ben je nieuwsgierig naar de verschillende lunch mogelijkheden? Met de eiwitrijke voedingsrecepten in de Proteïnerijke Recepten Pakket moet het goed komen. Hieronder hebben wij er al eentje uitgekozen zodat je al een idee bij kan krijgen. Dit recept is één van de 75 recepten uit de Proteïnerijke Recepten Pakket.

We gaan het hebben over een van de diner recepten die je terug kan vinden in de Proteïnerijke Recepten Pakket. Spontaan hebben wij de tonijnburger er tussen uit gepakt.

Voordat we begonnen waren hebben we zelf besloten dat het geen tonijn maar een vegetarische burger ging worden. Want zoals je kan zien op de foto is dit een burger maar een vegetarische burger.

Hierdoor zijn we al direct gaan variëren met de recepten. De keus is namelijk aan jou. Waarom we die keuze hadden gemaakt was omdat we alleen maar vegetarisch eten. Zoals je kan zien is dit voor ieder weer anders.

Waar moet je beginnen? De ingrediënten die nodig zijn voor de tonijnburger vind je hieronder terug. Opgelet, de ingrediënten zijn gebaseerd op een gerecht voor 4 personen. Bij elk recept word het vermeld voor hoeveel personen het recept gebaseerd is.

  • 450 gram tonijn (of vegetarische burger)
  • 40 gram fijngehakte ui
  • 20 gram fijngesneden bieslook
  • 1 grote wortel, deze moet het liefst versnipperd worden
  • 2 stukjes knoflook, deze moeten fijngesneden worden
  • Tenslotte wat kruiden toevoegen voor extra smaak

Bereidingswijze

Nu dat je voorzien bent van de hierboven genoemde ingrediënten, kan je er echt tegenaan. Doe deze ingrediënten samen allemaal in een grote kom. Zoals wij variëren kan jij dit ook. Hou je wel van wat pittig? Varieer dan het recept door middel van chili vlokken toe te voegen. Vergeet niet alles te verdelen in vier gelijke stukken. Het gaat immers om een gerecht voor 4 personen.

Na dat succesvol uitgevoerd te hebben gaan we over naar het bakken van de burgers. Smeer wat olie in de grillpan die je gaat gebruiken. Wacht een paar secondes totdat de grillpan op temperatuur is. Ben je zover? Begin dan met het bakken van je burgers. De burgers horen aan beide zijden lekker bruin te zijn.

Bereidingstijd 15 – 20 minuten.

Je hoeft zoals je ziet geen chef kok te zijn als je wilt beginnen met eiwitrijke voedingsrecepten. Dat was niemand. Dit is geen excuus om het niet te doen, dus spring gewoon de keuken in en koken maar!

Afvallen met eiwitrijke voeding

Je kan gegarandeerd afvallen met eiwitrijke voeding. Hoe? Dat gaan we je eens uitleggen. Het binnen werken van eiwitrijke voeding kan je helpen afvallen omdat het je toename van je stofwisseling verbeterd. Waarom verbeteren eiwitten de toename van je stofwisseling? Dit komt omdat het verteren van eiwitten meer moeite kost dan bijvoorbeeld koolhydraten en vetten.

Om het nog uitgebreider te verwoorden, eiwitten behoren tot de macronutriënten. Om te kunnen groeien en bewegen heeft je lichaam grote hoeveelheden van deze macronutriënten nodig. Wat ook onder macronutriënten valt zijn koolhydraten en vetten.

Het verbeteren van je voedingspatronen is altijd een voordeel. Laat staan dat je al het ongezonde vervangt voor eiwitrijke voeding.

Eiwitrijke tussendoortjes

Het is goed om te weten wat voor eiwitrijke tussendoortjes er allemaal zijn. Want in plaats van het eten van chips als een tussendoortje, kan je jezelf beter voorzien van een eiwitrijke tussendoortje.

Als we het hebben over eiwitrijke tussendoortjes, kan je denken aan gevulde proteïne appels, proteïne mousse, vruchten muesli of een ham kaas spinazie tosti. Dat zijn nog maar enkele voorbeelden van lekkere eiwitrijke tussendoortjes.

De impact wat het veranderen van deze gewoonte zal hebben kan niet beschreven worden met woorden. Het los laten van het eten van snelle koolhydraten zoals ongezonde snacks gaat je lichaam ten goede doen. Geen schommeling meer van je energiebalans als je begint aan deze eiwitrijke tussendoortjes.

Geniet van gezonde salade recepten

Bij een gezond levensstijl kan een gezond salade niet ontbreken. Gezonde salades kan je op verschillende momenten van de dag consumeren. Als maaltijd of je kan een gezond salade maken als bijgerecht.

Vergis je niet, een gezond salade is meer dan zomaar een berg sla met tomaten. Een salade op zo’n manier voorbereiden is meer basic. Dat wil je natuurlijk niet, je wilt meer dan basic.

De ding is bij basic salades, het is moeilijk om het vol te houden. Je wilt dan ook voor altijd gezond blijven eten, of althans zo lang mogelijk. Vandaar dat er aangeraden word om zelf je salades te maken. Trap niet in de voorverpakte maaltijdsalades uit de supermarkt. Het scheelt je inderdaad wat tijd, maar deze zijn verre van gezond. Dan hebben we het niet per direct over de salade zelf, maar de boosdoener is meer de dressing. Deze bevat meestal veel calorieën en suiker.

Het genieten van gezonde salade recepten gaat in combinatie met een wel ‘gezond’ salade dressing. Om deze voorverpakte maaltijdsalades alsnog te kopen, en om achteraf alle slechte eruit te halen, is zonde van je centjes.

Bij het zelf maken van je gezonde salades, weet je precies wat erin gaat. Geen onnodige toevoegingen zoals conserveringsmiddelen, om de salade langer vers te houden. Met het opvolgen van de stappen om je eiwitrijke salades te maken met Proteïnerijke Recepten Pakket moet het goedkomen.

Eiwitrijke ontbijt smoothies

De naam zegt het zelf, eiwitrijke smoothies als ontbijt. Het kan essentieel zijn om jezelf te voorzien van een goed ontbijt. Toch wijzen steeds meer studies uit dat het eigenlijk niet uitmaakt of je het ontbijt overslaat of niet. Bij bepaalde dieetsoorten is het overslaan van het ontbijt zelfs een onderdeel van het dieet, zoals bij intermittent fasting.

Het is hierdoor wel niet de bedoeling om nooit meer te gaan ontbijten. Je kan het zien als optioneel. Ben jij iemand die wel van een lekker ontbijt wilt genieten? En heb jij in de ochtend weinig tijd om goed te ontbijten? Dan kan eiwitrijke ontbijt smoothies de oplossing zijn voor jou.

Met de variatie in de Proteïnerijke Recepten Pakket, kan je elke dag goed beginnen met weer een ander heerlijke smoothie! Maak je ontbijt smoothies desnoods de avond ervoor, zodat het in de ochtend enkel nog uit de koelkast gepakt moet worden.

Het drinken van lekker en gezonde smoothies zorgt voor veel pluspunten in de loop van je dag. Er zijn talloze mensen jou voor, dus waar wacht je nog op? Het is hoog tijd om gezond de dag te beginnen!

Geef een reactie