Je bent benieuwd geworden over de fruitsoort wat erg veel op sinaasappels lijkt. Het gaat hier om de citrusvrucht grapefruit. Grapefruit eten kan veel invloed hebben op je lichaam. Zoals sinaasappels gezond zijn is dat ook zeker het geval bij grapefruits. Toch zijn er bepaalde factoren waar grapefruits zelfs beter in scoren dan een sinaasappel.

Grapefruit eten heeft dus zo zijn gezondheidsvoordelen. Vooral als je wilt afvallen, is het toevoegen van grapefruit in je voedingsschema geen slecht idee.

Benieuwd welke factoren dat zijn? Lees snel verder en leer meer over de fruitsoort grapefruit.

Wat doet dit fruitsoort met je lichaam?

Deze citrusvrucht bevat vele gezondheidsvoordelen. Misschien wel een paar waar jij niet vanaf wist. Wat het allemaal met je lichaam doet is ongetwijfeld het onderzoeken waard. Het is goed van jou dat je daarom ook in deze artikel bent beland. Grapefruits hebben namelijk een positieve invloed op het afvallen. Het bevorderd de werking van de vetverbranding en stofwisseling.

De grapefruit reguleert ook de suikerspiegel en de eetlust, wat ook een positieve bijdrage levert bij het afvallen. Wat de citrusvrucht ook doet is, het drijft vocht af en voorkomt hoge bloeddruk. Voor te voorkomen van een te hoog cholesterol helpt de grapefruit ook!

Door de hoge hoeveelheid vitamine C geeft een grapefruit je immuunsysteem een boost. Daarnaast zorgen de vitamines B, koper, zink en ijzer ook voor een positieve bijdrage aan je immuunsysteem evenals je huid.

De citrusvrucht grapefruit bevat veel antioxidanten, wat de lichaam beschermd tegen schadelijke stoffen. Deze antioxidanten zijn erg belangrijk om je lichaam intact te houden. Zo belangrijk dat deze bestemd zijn om bijvoorbeeld ziek te zijn tegen te gaan.

Er zit een kleine hoeveelheid HMB (Hydroxy MethylBoterzuur) in grapefruits. Het is het eindproduct van het metabolisme van BCAA (Branched Chain Amino Acids.) Het kan de spiermassa vergroten, spierverspilling bij chronische ziekten voorkomen en de lichaamsvet doen verminderen. Het toepassen in je voedingsschema waard dus!

Wat zijn de nadelen van een grapefruit?

Bij het benoemen van de voordelen moeten de nadelen ook benoemd worden. Dit kom je niet vaak voor op het internet waarbij de nadelen ook aangekaart worden. Hierdoor ben je wel bewust van de voor- en nadelen.

De nadeel wat een grapefruit met zich meebrengt is de citroenzuur. Deze citroenzuur is te vinden in alle citrusvruchten waaronder een sinaasappel, citroen, een limoen en natuurlijk grapefruits. Het in aanraking brengen van citroenzuur aan je gebit vormt een aanslag op het glazuur van je gebit. Het water drinken achter het eten van een grapefruit helpt hiertegen. Hierdoor spoel je de zuur weg.

Naast het glazuur van je gebit kan het ook bepaalde medicijnen verstoren. Het eten van grapefruits kan de werking van medicijnen zoals hartmedicijnen en bloeddrukverlagers beïnvloeden.

Grapefruit of sinaasappel?

Omdat een grapefruit aan de buitenkant erg veel op een sinaasappel lijkt, worden deze fruitsoorten vaak vergeleken en door elkaar gehaald. Het vergelijken van een grapefruit met een sinaasappel is te begrijpen. Dit komt omdat een grapefruit ontstaan is uit een kruising van sinaasappel en pompelmoes. De reden waarom een grapefruit erg veel op een sinaasappel lijkt.

Wanneer er vergelijkt gaat worden, komen er een aantal verschillen naar boven. Niet alles is verschillend maar toch een aantal factoren. De grapefruit wint gegarandeerd van een sinaasappel als we alleen al kijken naar de vitamine A gehalte. Kijken we naar de calorieën wat in deze twee citrusvruchten zitten, wint de grapefruit nipt. Waar een sinaasappel er gemiddeld 45 mg calorieën bevat, zit er maar gemiddeld 35 mg calorieën in grapefruits.

Daarnaast zijn de vitamine C gehaltes relatief gelijk bij beide. Waar grapefruits verliezen tegenover de sinaasappels zijn op de gebied van eiwitten. Sinaasappels hebben 850 mg eiwitten, terwijl grapefruits er maar 670 mg eiwitten bevatten.

Soorten grapefruits

Deze citrusvrucht komt uit een grote familie. Met deze grote familie komt er ook verschillende soorten grapefruits erbij kijken. De meest bekende grapefruits zijn toch wel de rode en de gele variant. De grapefruit wat rood is van binnen is lekker zoet van smaak. Hoe roder hoe zoeter de smaak namelijk.

De gele soort word door sommige soms de witte grapefruit genoemd. De witte grapefruit is bekend door zijn bittere smaak.

De smaak

Afhankelijk van welke grapefruit je gaat eten, kan je de smaak op voorhand al weten. Zoals je al hebt gelezen zijn er verschillende soorten grapefruits. Het varieert van kleur tot stam. Bij rode grapefruits geniet je van een zoete smaak, terwijl bij de gele versie je te maken hebt met een wat bittere smaak.

Hoe snij je een grapefruit?

Om een heleboel schoonmaak werk te besparen ben je op zoek gegaan naar instructies over het snijden van een grapefruit. Je bent het beu om er telkens een rotzooi van te maken. Het gaat je veel tijd en moeite schelen als je eenmaal weet hoe je het beste een grapefruit kan snijden.

Het snijden van citrusvruchten zoals een sinaasappel of een grapefruit.

Bewaartips voor de citrusvrucht grapefruit

Als het aankomt bij de bewaartips voor de citrusvrucht grapefruit, is er maar één goed manier om je grapefruit lang houdbaar te houden. Snij de grapefruit en bewaar het in een plastic bakje in de vriezer. Doe je dat heb je garantie voor zeker 1 jaar houdbaarheid.

Wil je de grapefruit bewaren op de fruitschaal, dan kan je rekenen op een 1 á 2 weken houdbaarheid. Heb je een halve grapefruit over en wil je die bewaren in de koelkast voor de volgende dag? Dat kan aangezien de citrusvrucht in de koelkast nog 1 tot 2 dagen houdbaar is.

De keus is aan jou.

Twijfel je of je grapefruits nog goed zijn? Bij bedorven grapefruits zit er schimmel op of ze zien er uitgedroogd uit. Nog een manier om vast te stellen of je grapefruits niet goed zijn is als de smaak verloren is. Bedorven grapefruits kan je dus herkennen aan te kijken, ruiken of eventueel proeven.

De voedingswaarde van een grapefruit per 100 gram

AlgemeenKcal
Energie45 kcal
Voedingswaarden per 100 gramGram
Koolhydraten9,5
Waarvan suiker7,5
Water87,2
Eiwitten0,6
Voedingsvezels1,5
Vet0,2
VitaminesMilligram
B10,05
B20,02
B60,03
C45,0
MineralenMilligram
Natrium1,0
Kalium180,0
Calcium20,0
Fosfor17,0
IJzer0,3
Magnesium10,0
Koper0,04
Zink0,17