Het is normaal om jezelf af te vragen wat BMR nou eigenlijk voor sta. Laat staan waarom BMR berekenen belangrijk is. Deze woord komt iets minder vaak voor als BMI, maar maakt het niet minder belangrijker. Dit is ook een essentieel factor als het gaat om afvallen. Vandaar dat er in dit artikel aandacht word besteed aan BMR.

Een voorbeeld van één van de belangrijkste onderdelen waar BMR voor staat is het ademhaling. Hieruit kan je al de conclusie trekken hoe belangrijk het is. Onderschat dus niet de waarde hiervan en verbreed je kennis over je eigen BMR.

Wat is BMR?

Laten we beginnen met het vertellen waar deze afkorting voor staat. BMR staat voor de Engelse term Basal Metabolic Rate. Ga je dat vertalen in het Nederlands klopt de afkorting niet meer. In het Nederlands spreken we van basale metabolische snelheid of ook wel stofwisselingssnelheid. Dit is dan ook de stofwisseling die nodig is om het minimum hoeveelheid energie te kunnen leveren.

Het energie leveren word gedaan voor de meest belangrijke onderdelen van je lichaam. Dit zijn dan ook een aantal dingen wat als onmisbaar gekenmerkt kunnen worden. Voorbeelden daarvan zijn: het ademhaling, je hartslag, je botten, je huid en ook de groei van je haren. Kortom alle primaire levensprocessen van een organisme.

Bij een gemiddelde persoon zorgt de BMR voor gemiddeld 55 tot 75 % van het totale energieverbruik. Maar net zoals de BMI, is ook de BMR afhankelijk van een aantal factoren. Een aantal factoren zijn je lengte, je geslacht, de leeftijd, je lichaamssamenstelling en gewicht.

Al deze factoren worden in overweging gebracht voor het bepalen van je Basal Metabolic Rate. Doordat mannen in de meeste gevallen meer spiermassa hebben dan vrouwen, hebben vrouwen een lagere BMR waarde dan mannen.

Het kan belangrijk zijn om te weten hoe het zit met jouw BMR. Het achterhalen hoe het zit met jouw BMR is daarom dan ook aangeraden. Neem dit serieus als je wilt gaan afvallen. Want na het 20ste levensjaar, gaat je BMR namelijk afnemen met zo’n 2 á 3 procent per 10 jaar!

Hoe bereken je het BMR?

Het Basal Metabolic Rate word bepaald door de aantal actieve celmassa in het lichaam. Voor het berekenen van je BMR kan je dat zelf ook met behulp van je rekenmachine. Hieronder gaan wij samen bespreken hoe je het zelf kunt berekenen.

Het berekenen van het BMR gaan wij doen met behulp van de Harris en Benedict-vergelijking. Deze vergelijking is voortgekomen door een studie door James Arthur Harris en Francis Gano Benedict. Deze werd toen de tijd in de jaren 1918/1919 gepubliceerd en word tot de dag van vandaag nog steeds gebruikt. Laten we hem even erbij pakken.

Deze vergelijking gaat als volgt in zijn werking:

Voor mannen
Basaal Metabolisme = 66,4730 + ( 13,7516 x massa in kg ) + ( 50033 x lichaamslengte in cm ) – ( 6,57550 x leeftijd in jaren )
Voor vrouwen
Basaal Metabolisme = 655,0955 + ( 9,356 x massa in kg ) + ( 1,8496 x lichaamslengte in cm ) – ( 6,57550 x leeftijd in jaren )

Waarom BMR berekenen?

Het is heel leuk en aardig dat je nu weet hoe je je BMR kan berekenen, maar waarvoor dient het berekenen van je BMR? In deze hoofdstuk gaan we hier verder op in.

Je BMR berekenen helpt op verschillende manieren. Het helpt jou om je gezonde gewicht vast te stellen bijvoorbeeld. Je kan jezelf dus voorstellen dat dit handig is voor het beginnen aan je sportieve bouw. Dit word ook opgemeten bij een personal trainer om het begin punt te bepalen als je aan de slag wilt gaan met een coach. Hierdoor kan je wel begrijpen dat dit een handig hulpmiddel is om overzichtelijker af te vallen.

Door middel van je BMR te berekenen, kan je de juiste voedingsschema opmaken wat aansluit op je doelstellingen. Opgelet, naarmate je begint te trainen (aan de hand van je doelstelling) word je spiermassa steeds meer en meer. Weet dan dat je BMR ook zal toenemen. Het is dan ook aan te raden om op zijn tijd dit weer te laten berekenen. Zo kan je succesvol je voedingsschema eventueel aanpassen.

Door middel van dit gedaan te hebben, kan je reis beginnen om je sportieve bouw te realiseren.

Wat is een normale BMR?

Om te weten wat een normale BMR is, word er rekening gehouden met een aantal factoren. Zo is één van de factoren je geslacht. Een BMR verschilt tussen mannen en vrouwen. Zo heb je alvast een idee hoe een normale BMR berekend word. Want bijvoorbeeld bij een gemiddelde man zit je aan een BMR van ongeveer 1500 calorieën per dag. Daar aan tegen een normale BMR van een gemiddelde vrouw zit je al aan ongeveer 1300 calorieën per dag.

Naast rekening te houden met je geslacht, komt er nog een aantal factoren aan bod. Factoren zoals je lengte, hoe vaak je sport per week, gewicht en leeftijd. Dit allemaal om jouw een zo nauwkeurig mogelijk BMR waarde te verschaffen.

Het kan heel handig uitpakken als je erachter kom wat een normale BMR is. Wil jij bijvoorbeeld op gewicht blijven? Afvallen? Of simpelweg aankomen? Dan kan het BMR berekenen wel iets kunnen zijn wat onmisbaar is. Wij verbruiken eenmaal voor vrijwel alles energie. Hoe meer overzicht je hebt over je BMR, des te beter zou je zeggen toch?

BMI en BMR berekenen

BMI en BMR worden op de dag van vandaag gemakkelijk met elkaar verwisseld. Het in de war brengen van deze twee gebeurd vaak. Toch kan je concluderen dat het twee verschillende dingen zijn. In deze blog heb je je BMR al berekend maar niet je BMI. Voor je BMI te berekenen hebben we een ander aparte blog geschreven. Naarmate het lezen van deze blog ben je vast en zeker benieuwd geworden naar je BMI. Je BMI berekenen kan je hier doen.

Het combineren van je BMI en BMR kan lijden tot gegarandeerd succes. Met een beter overzicht kan je efficiënter aan de slag. Hier kan alleen maar succes uit komen en ben je meer bewust van wat er allemaal bij komt kijken bij het afvallen.

Geef een reactie