Je zult versteld staan welk effect bewegen heeft op je lichaam. Je hoeft het jezelf ook niet al te moeilijk te maken als het gaat om beweging. Dit kan je in kleine stapjes opbouwen naar het gewenste doel. Met kleine stapjes kom je uiteindelijk ook bij je doelen.

Als je het stilzitten beperk en wat meer beweeg, ga je ongetwijfeld resultaten zien. Resultaten die gezondheidsvoordelen met zich meebrengen. Deze gezondheidsvoordelen zijn onder andere, het op peil houden van je gewicht, beter slapen en het verbeteren van de werking van je hersenen.

Het effect wat bewegen heeft op je lichaam zowel fysiek als mentaal is een wereld van een verschil. Streef naar een gezonder leven door middel van meer bewegen.

Wat is bewegen?

Er is van alles gaande in je lichaam wanneer je in beweging bent. Wat bewegen nou eigenlijk is kan gemakkelijk in het kort beschreven worden. Als er sprake is van bewegen zijn dat spieren die in het lichaam samentrekken. De spieren in je lichaam zijn actief en zijn in werking.

Voor deze handeling hebben je spieren brandstof nodig uiteraard. Je spieren halen deze brandstof vooral door de voeding die je eet. Wanneer je eet gaat deze voeding door je bloed naar de spieren toe.

Bewegen is lekker gezond en tevens ook goed voor je immuunsysteem. Naast je immuunsysteem oftewel je weerstand is meer bewegen goed tegen hoge ontstekingswaarden. Een hoge ontstekingswaarde en een verzwakte immuunsysteem zijn de oorzaken van een vermoeid gevoel. Bij het meer bewegen verminder je dit, waardoor je geniet van meer energie ondanks dat je meer energie verbrand.

Let wel op, bewegen is niet hetzelfde als sporten. Bij beweging hebben we het al over fietsen of wandelen bijvoorbeeld.

Waarom is bewegen belangrijk?

Het bewegen kan je gegarandeerd zien als belangrijk. Bewegen is dus van levensbelang. Het adviseren van bewegen is voor vele factoren goed. Zo verlaag je de kans op hart- en vaatziektes, verbeterd het de werking van je brein, verhoog je de weerstand en helpt het om stress kwijt te raken. Naast deze gezondheidsvoordelen slaap je ook beter, voel je je fitter en heeft het een positieve invloed op je gewicht.

Bij te weinig beweging treden er diverse vervelende klachten op. Je loopt risico op angst, depressie en zelfs dementie. Volgens onderzoeken word er geschat dat ruim 7000 Nederlanders op een vroege leeftijd overlijden aan bewegingsarmoede. Bij weinig beweging neemt het gewicht toe waardoor ook dit een risico is. Kort samengevat, wil je langer en gezonder leven? Dan is het de bedoeling dat je vaker van de bank of stoel afkomt!

Het bewegen kan je doen op jouw manier en op jouw tempo. Hoe meer je gaat bewegen des te beter dit voor je gezondheid is. Dit betekent niet dat je meteen de lat hoog moet leggen. In tegendeel zelfs. Verwacht niet teveel en neem de tijd wanneer je wilt afvallen.

Psychische voordelen van bewegen

Dat bewegen goed voor je is, daar kan geen twijfel meer over bestaan. Het is immers al vaak genoeg gezegd geweest. Om verder te gaan met de gezondheidsvoordelen van bewegen, wist jij dat bewegen ook nog eens psychische voordelen heeft? Het bewegen zorgt namelijk voor een verbeterde werking van je brein. Het willen afvallen met wandelen, hardlopen, fitnessen of noem het maar op, heeft dus niet alleen zijn positieve invloed op het fysieke maar ook op het mentale gezondheid.

Bij meer bewegen heb je te maken met het verlagen van een aantal risico factoren. Zoals al eerder in de blog aangegeven is geweest zijn dit factoren angst, dementie en depressie. Nochtans geld dit ook voor het verminderen van stress. Vooral bij een heerlijke wandeling maak je je hoofd lekker leeg. Dit is makkelijk mogelijk bij een wandeling in het natuur. Hierdoor komt er een stofje vrij in je lichaam genaamd dopamine. Deze stofje dopamine staat bekend als het beloningshormoon.

Bewegen met een gadget

Na het lezen van onze blog heb je besloten om meer te gaan bewegen. Nu dat je dat besloten hebt gaat het bewegen met een gadget het nog makkelijker en leuker maken. Een gadget kan je zien als een hulpmiddel zoals fitnessartikelen of een Apple smartwatch.

Fitnessartikelen

Bij een gezond leven ben je op zoek naar mogelijkheden om het makkelijker en tegelijkertijd leuker te maken. Hierbij kan je diverse soorten hulpmiddelen aanschaffen die eenvoudig maar ook je motivatie hoog houden. Hulpmiddelen zoals een loopband, crosstrainer, een springtouw, dumbbells, kettllebells, weerstandsbanden, een buikspiertrainer, roeitrainer, hometrainer en noem het maar op. Op verschillende punten worden ingespeeld.

Ben je liever niet afhankelijk van het weer om een wandeling te kunnen gaan maken in het natuur bijvoorbeeld? Dan is het kopen van een loopband perfect voor de dagelijkse wandelingen voort te kunnen blijven zetten.

Niet alleen een loopband kan ervoor zorgen dat je alle spieren aanspreek. Hiervoor valt ook een crosstrainer in het categorie fitness artikel. Met een crosstrainer spreek je zoals gezegd alle spieren in het lichaam. De crosstrainer word echter gezien als één van de beste fitnessartikelen die er maar zijn.

Er zijn van alle soorten fitnessartikelen die je kunnen helpen meer te bewegen. Daarvoor komen dumbbells oftewel halters of kettlebells goed van pas. Voor bepaalde schouder, borst, rug of been oefeningen thuis te kunnen doen zoals squats of de front raise kan je ze aanschaffen in plaats van speciaal naar de sportschool te moeten gaan. Investeer in jezelf en in je gezondheid.

Apple smartwatch

Het aanschaffen van een Apple smartwatch maakt het bewegen leuker op diverse manieren. Dit is namelijk een Apple horloge waarbij je je dagelijkse beweging mee kan bij houden. Daarnaast maakt het je bewust wanneer je te lang stilzit. Hierdoor kan je inzien of je voldoende beweeg of niet.

Zo kan je overigens deze Apple horloge koppelen met een vriend of vriendin waardoor jullie kunnen concurreren met elkaar. Bij het bewegen met een Apple smartwatch investeer je in een gezonder levensstijl. Met een Apple horloge om je pols ga je bewuster meer bewegen. Meer informatie over Apple smartwatches? Lees dan hier onze review over de Apple Smartwatch Serie 5 kopen.

Geef een reactie