Ben jij fanatiek bezig met het eten van diverse fruitsoorten? En wil je nou wat meer gaan variëren? Wie weet vind jij in deze blog meer soorten fruit om toe te passen in jouw voeding. Meer te weten komen over alle fruitsoorten kan alleen maar goed zijn.
Ieder fruitsoort heeft zo zijn voordelen. Zo haal je meer vitamines uit de ene, terwijl de ander weinig calorieën bevat. Vandaar dat wij ons uiterste best doen om jou te voorzien van genoeg variatie in alle fruitsoorten. Mis jij een fruitsoort in deze blog? Dat kan gebeuren, wees niet bang om deze te vermelden in de reacties.
Zijn alle fruitsoorten gezond?
Om te beginnen is het wel zo makkelijk om te weten wat we onder fruit verstaan. Zo kunnen er twijfels ontstaan wanneer we het hebben over een limoen, een citroen of een tomaat bijvoorbeeld. Dit zijn overigens allemaal fruitsoorten maar kunnen voor verwarring zorgen. Verder in deze blog worden alle fruitsoorten benoemd.
Alle fruitsoorten vallen voornamelijk in de categorie ‘gezond’. De ene wat meer als de andere. Een banaan bevat bijvoorbeeld meer suikers dan een appel, die daarentegen weinig calorieën bevat. Daarom kan het goed van pas komen om meer te weten over de kenmerken van alle fruitsoorten. Door de kenmerken van alle fruitsoorten te kennen kan je onderscheid maken.
Misschien wil jij wel die onderscheiding maken. Dit omdat je namelijk niet van plan bent alle fruitsoorten te gaan kopen. Door meer van alle fruitsoorten te weten, maak je zo de keuze uit welke fruitsoorten jij gaat kopen.
Zijn er ook fruitsoorten niet gezond?
Pak welk fruitsoort dan ook en je zult zien dat elk fruit wel zijn gezondheidsvoordelen heeft, veel voedingsvezels, vitamines en weinig calorieën. Zo zitten er aan alle fruitsoorten wel voor- en nadelen. Zoals al eerder benoemd zit in bananen meer suikers dan een appel.
Waar ook rekening mee gehouden moet worden is de fructose oftewel fruitsuiker wat in bepaalde soorten fruit zit. Dit is vooral iets om naar te kijken en iets wat een fruit minder gezond maakt.
Diverse fruitsoorten allemaal op een rij
Er bestaan een heleboel soorten fruit. Van tropische exotische fruitsoorten tot aan verschillende andere soorten die hier in Nederland gekweekt worden. Hieronder vind je dan ook alle fruitsoorten.
A
B
C
D
F
G
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
S
T
V
W
Z
Welke fruitsoorten zijn er met pit?
Het is vervelend om opeens een pit(je) te ontdekken in je fruit. Bij een watermeloen, meloen, mandarijn, sinaasappel, druif en een appel kom je deze tegen. Wanneer je deze fruitsoorten met pit gaat opensnijden, zie je de pitjes in het klokhuis of ingebed in het vruchtvlees. Dit is dan wel zo makkelijk te zien.
Bij diverse pruimen heb je ook te maken met een pit. Zo vind je ze ook terug bij een ikakopruim.
Ooit gehoord van een steenpit? Een steenpit is te vinden in een mango. Bij de kleinere vriend van de mango, de nectarine, heb je ook te maken met een harde pit.
Bij het eten van een papaja, is het belangrijk van de pitten af te weten. In de binnenkant van een papaja heb je een holle ruimte met pitten. Deze pitten kan je beter maar niet teveel eten. Eet je hier teveel van, kan dit voor vertraging van je hartslag zorgen.
Dit komt door het stofje carpaïne in de pitten. Door teveel van dit stofje kan je hartslag zelfs zo langzaam gaan kloppen dat je in coma kunt raken.
Bij een perzik is er een houtachtige pit wat in de binnenkant zit. Deze word ook wel als een steen gezien door zijn uiterlijk.
Een watermeloen kan je niet vergelijken met andere meloenen als we kijken naar de pitten. Bij een watermeloen liggen de pitten niet in het midden. Bij het eten van een watermeloen krijg je gegarandeerd te maken met pitten. Deze zitten namelijk ingebed in het vruchtvlees.
Zacht fruit
Er bestaan verschillende soorten fruit zoals je inmiddels hebt gelezen. Deze hebben allemaal hun unieke uiterlijk. Er bestaan daarom dan ook fruit wat zacht fruit word genoemd omdat deze ook zacht aanvoelen.
Deze zijn niet weg te denken uit ons ontbijt of als een lekker tussendoortje. In ons yoghurt of zo uit de hand eten, het gebeurd steeds vaker.
Aangezien deze fruitsoorten zacht aanvoelen wilt dat ook zeggen dat ze zeer kwetsbaar zijn. Het verdragen van het knijpen kunnen deze soorten fruit niet aan en ze zijn nog eens niet lang houdbaar. Evenals het vervoeren van deze zacht fruit over grote afstanden is niet mogelijk.
Met zacht fruit kan je denken aan fruitsoorten zoals:
- aardbeien
- bessen
- druiven
- frambozen
- pruimen
Tropische fruit soorten
Tropische fruitsoorten oftewel exotische fruitsoorten, de naam verklapt het al. Dit zijn fruitsoorten uit tropische streken met warme temperaturen regelmatig.
Tropische fruitsoorten zijn dan ook fruitsoorten afkomstig van een tropische plant. Je kan jezelf misschien wel voorstellen dat deze tropische plant niet tegen koude temperaturen kan. Vandaar dat deze tropische fruitsoorten niet te kweken is in Nederland.
Wij genieten meestal van een zoet genot als we het hebben over tropische fruit soorten. Ondanks dat deze tropische fruitsoorten ver weg van Nederland groeien worden deze daarom dan ook het hele jaar door geïmporteerd.
Deze fruit soorten kunnen niet ontbreken uit ons dagelijks leven. Van jong tot oud zijn we erg gehecht aan deze soorten fruit. Welke deze allemaal zijn vind je hieronder.
- Ananas
- Avocado
- Banaan
- Druif
- Kiwi
- Lychee
- Mango
- Papaja
- Sinaasappel
Wat hebben alle fruitsoorten gemeen?
Hoe je het ook bekijkt zijn alle fruitsoorten voordelig voor een gezond leven. Het eten van alle fruitsoorten verloopt alleen niet hetzelfde. Het is niet erg om veel appels te eten voor het afvallen maar dit geld niet voor een banaan.
Ondanks dat er een verschil zit in de aantal calorieën en fruitsuiker is er wel iets wat alle fruitsoorten gemeen hebben, alle fruitsoorten zijn gezond.