De vrucht aardbei is een bekende bij vele, want wie kent ze nou niet. Je kan er talloze kanten mee op, van ze in de mixer gooien voor je shake, tot ze zo uit de verpakking eten. De aardbeien worden ook wel beschouwd als een besvrucht. Ze vallen namelijk onder de categorie zacht fruit.

Wil jij aardbeien kopen? Bekijk hieronder eerst de verschillende soorten aardbeien.

De geschiedenis van aardbeien

Ben jij ook zo benieuwd zoals ik dat was, achter de betekenis van de naam aardbei? Want hoe heeft deze rode fruitsoort nou deze naam gekregen? Nu komt het hoor… De woord bei is eigenlijk afgeleid van het Franse woord baie, dat zelf afkomstig is van het Latijnse bacca dat bes betekent. Omdat de aardbei dicht bij de grond groeit, werd dit dan het woord aardbei.

De overheerlijke aardbei, bestaat al sinds de 17de eeuw en word momenteel volop geteeld in Nederland. Ongeveer zo’n 60 miljoen kilo per jaar.

Zoals al vermeld, zijn aardbeien bes vruchten. Hierdoor kan je deze bes vrucht vergelijken met fruitsoorten zoals frambozen en bessen.

Binnen de EU is Spanje wel de belangrijkste producent van de aardbei. Naast lekker ontspannende vakantie, heeft Spanje meer voordelen waar niet iedereen van af weet. Maar in het geval van Nederland, staan wij op de 7de plaats als het gaat om produceren van deze fruitsoort.

Van de aardbeien die geproduceerd worden in Nederland, worden er zeker 65% van de aardbeien geteeld in een kas of onder plastic tunnels. Dit kost dan ook veel energie.

De aardbeien die uit de kas geproduceerd worden, zijn verkrijgbaar vanaf januari tot mei en van oktober tot november. Deze aardbeien hebben een hoge klimaatbelasting.

Wat doet aardbeien met je lichaam?

Bij de meeste fruitsoorten vind je wel vitamine C terug. Dit geld dan ook voor aardbeien. Door middel van het binnen werken van vitamine C, doet dit goed voor je huid, haar en je weerstand.

Vitamines en mineralen vind je in overvloed terug in deze vrucht. Zo bevatten ze foliumzuur wat beter bekend staat als vitamine B11. Vitamine B11 is essentieel voor de groei van het lichaam en het aanmaken van rode en witte bloedcellen. Dit vrucht is ideaal voor zwangere vrouwen, aangezien zij hier een tekort aan hebben.

Zo kunnen we oneindig doorgaan over de gezondheidsvoordelen van aardbeien. Het is namelijk ook een bron van kalium. Voor het geval je niet weet waar kalium voor staat, kalium is erg belangrijk voor een goede bloeddruk.

Uit welke soorten bestaat de aardbei?

Soorten? Heeft de aardbei meerdere soorten? Jazeker! Er zijn namelijk genoeg andere soorten, met zo elk zijn voor en nadelen. De één heeft een langere houdbaarheid dan de ander. Zo heb je bij aardbeien soorten dat de één de ander niet is.

Naast het hebben van een lekker zoet en sappige smaak, moet de aardbei ook zo lang mogelijk houdbaar blijven natuurlijk. Dit gaat niet altijd goed.

Bekijk hieronder de soorten aardbei die we samen gaan bespreken.

  • El Santa
  • Lambada
  • Sonata

El Santa

Misschien ben je al naar de koelkast gerend, om te kijken welk soort jouw aardbei is. Helaas staat er in de meeste gevallen niets over het soort van de aardbei op het verpakking.

Zo kan je eigenlijk ervan uit gaan dat de aardbeien die je treft in de supermarkten de El Santa is. Deze kan je zien als de standaard aardbei soort voor de handel.

El Santa is erg geschikt voor in de supermarkten te liggen, want hier gaat het om een lang houdbare aardbeien soort. Hier gaat het om een soort die tot zeker anderhalf week na plukken houdbaar blijft. Ga jij dus aardbeien kopen in de supermarkt, is de kans groot dat je de El Santa treft in de schappen.

Lambada

Bij het hebben over het soort Lambada, hebben we het over het meest smakelijke rode aardbei. Hier word Lambada het meest voor geroemd. Deze soort word in de voorjaar, zo ongeveer in het begin van februari verwacht.

Je kan dus concluderen dat het hier gaat om een soort aardbei wat boven de andere uit steekt. Dit allemaal door de buitengewone heerlijke smaak.

Sonata

Bij de Sonata aardbei valt er direct één ding op. Dit is dan ook de vorm die deze aardbei soort heeft. Naast de vorm, is ook bij Sonata de smaak lekker zoet.

Aardbeien kopen?

Aardbei word eigenlijk gezien als een soort schijnvrucht. De kleine pitjes die je aan de buitenkant treft, deze zijn eigenlijk de vruchten. Als je aardbeien gaat kopen, is het belangrijk om te letten op de rijpheid.

Zijn je aardbeien dieprood gekleurd? Dat wilt zeggen dat ze lekker rijp zijn. Ze zijn dan lekker zoet en sappig van smaak. Ze bevatten veel vitamine C, foliumzuur en bevatten lekker weinig calorieën.

Alleen de fruitsoort kiwi bevat meer vitamine C dan de aardbei. Misschien wel zo handig om te weten als je gericht wat meer vitamine C binnen wil werken.

Nu je overtuigd bent van de gezondheidsvoordelen, wil je aardbeien gaan kopen. Het is wel zo makkelijk om de prijs van aardbeien te weten. Deze prijzen verschillen. Zo kan je aardbeien kopen bij de Albert Heijn, maar ook bij talloze andere supermarkten.

Het is meestal bij de kleinere supermarkten waarbij de prijs van aardbeien lager ligt. Zo ben je eerder geneigd om daar je aardbeien te gaan kopen.

Bewaartips voor aardbeien

Aardbeien zijn best gevoelig en beschimmelen snel. Gelukkig zijn er wel een aantal manieren waardoor je langer kan genieten van je aardbeien.

Als je kijk naar de bewaar mogelijkheden, komt de vriezer je het beste uit. Wil je ze bewaren in de vriezer, heb je een langere houdbaarheidsgarantie, 8 tot 12 maanden.

Wil je aardbeien bewaren om in de loop van de week op te eten? Bewaar deze vruchten in de koelkast, zo kan je ze binnen maximaal 3 dagen eten. Als we spreken over het bewaren op de fruitschaal, word er aangeraden ze dezelfde dag of uiterlijk de volgende dag op te eten.

De voedingswaarde van aardbeien per 100 gram

AlgemeenKcal
Energie36 kcal
Voedingswaarden per 100 gramGram
Koolhydraten6,5
Waarvan suiker5,4
Water89,3
Eiwitten0,8
Voedingsvezels2,0
Vet0,4
Waarvan verzadigd vet0,0
VitaminesMilligram
Vitamine B10,03
Vitamine B20,05
Vitamine B60,06
Vitamine C64,0
Vitamine E0,30
MineralenMilligram
Natrium2,0
Kalium150,0
Calcium25,0
Fosfor30,0
IJzer0,9
Magnesium15,0
Koper0,12
Zink0,12
Mangaan0,39

Veelgestelde vragen

#1 Hoe komt een aardbei aan zijn kleur?

Een aardbei heeft niet voor niets zijn unieke kleur. De rode kleur heeft deze fruitsoort te danken aan de voedingsstof anthocyaan.

#2 Waarom is een aardbei zo gezond?

Voor deze vraag zijn er verschillende antwoorden. Door de hoeveelheid vitamine C en antioxidanten word een aardbei gekroond tot een gezond fruitsoort. Vooral vergeleken met andere fruitsoorten is een aardbei heel gezond. Vanwege de fructose (fruitsuiker) zijn niet alle fruitsoorten even gezond. Aardbeien bevatten hier niet veel van.

#3 Wat voor vitamines zitten er in een aardbei?

De vitamines C, K, B11 en vitamine B9.

#4 Hoeveel calorieën hebben aardbeien?

Met het eten van aardbeien krijg je niet veel calorieën binnen. Een schaaltje van 100 gram is slechts maar 30 calorieën.

#5 Hoeveel soorten aardbeien zijn er?

Er worden zo'n 13 aardbeien rassen geteld maar deze stammen af waardoor er meer dan 600 soorten aardbeien bestaan.